Znaleziono 382 wyniki

Powrót

autor: Wałasz
10 kwie 2021, o 10:42
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ulica Jarosława Dąbrowskiego

Tytułem ciekawostki dodam, że widoczna w całości na pocztówce nr 1 i 3 od góry kamienica (ob. J. Dąbrowskiego nr 13) znajduje się na miejscu dawnej rezydencji Gustava Fockinga, który w 1831 r. nabył obszerne parcele na późniejszych Górkach od wdowy Schwarz i parafii ewangelickiej. Teren Dąbrowskiego...
autor: AnnaK
12 kwie 2021, o 19:17
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ulica Jarosława Dąbrowskiego

Na zdjęciu fragment ul. Pocztowej przed wojną.Ciekawostka to osoby,które udało się ustalić :Edmund Chmielewski i Henryk Chmielewski (później harcerz tczewski).
CCI_000008 (2)(1).jpg
autor: AnnaK
14 kwie 2021, o 17:24
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ul. Wąska

Widok od ul.Wąskiej na mury miejskie.Zdjęcie z lat 60-tych.Widoczny jeszcze budynek mieszkalny.
CCI_000002.jpg
autor: zunia
16 kwie 2021, o 12:09
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wojskowe Bataliony Górnicze

Pan Jarosław Malarowski przesłał mi mailowo 3 strony czasopisma „Polska Zbrojna - Historia” z artykułem Pawła Piotrowskiego „Instrument represji”, w którym zamieszczono zdjęcie kociewskich żołnierzy – górników. Wytłumaczył, dlaczego tylko to jedno zdjęcie zostało użyte.”(…) Nie wiem, czy wspominałem...
autor: Wałasz
25 kwie 2021, o 12:46
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Iwo E. Dylkiewicz - "Strażnik Wzgórza" (z dziejów budowy mostu i dworca w Tczewie)

Skontaktowałem się niedawno z autorem "Strażnika Wzgórza", Panem Eugeniuszem Iwo Dylkiewiczem. Otrzymałem zgodę na opublikowanie w sieci jego książki. Biorąc pod uwagę ostatnie działania administracji, polityków i społeczników w zakresie modernizacji Mostu Tczewskiego, jest teraz - jak się...
autor: Ramses74
29 kwie 2021, o 09:23
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Przedmioty dawnego Tczewa

Witam :hi

przypinka 12-go festynu gimnastycznego regionu "Dolnej Wisły" dnia 6/7 lipca z 1907 roku.

Pzdr Damian 8-)
autor: LukaszB
3 maja 2021, o 12:04
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dom Kultury Kolejarza

Regulamin Hali Miejskiej jest w naszych rękach ::dawnytczew
5 maja 2021, o 19:59
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Lapidarium Nieistniejących Cmentarzy

Wracamy do tematu. Czekam na termin spotkania z biskupem ewangelickim w kwestii użyczenie miejsca w Parku Kopernika :)
autor: niespokojna66
7 maja 2021, o 15:04
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Tczewski

Na jednej ze stron internetowych pojawiła się grafika z budowy mostu. Opis-taran parowy przy budowie mostu -Dirschau.
Autor Otto Spamer, Leipzig , 1880. Następna ilustracja to "drzeworyt z ilustrowanego słownika konwersacyjnego Spamera". Tłumaczenie Google
/abebooks/
13 maja 2021, o 21:01
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Studzienki kanalizacyjne

W trakcie remontu Kozen wymieniane są zabytkowe klapy kanalizacyjne. Po sygnałach mieszkańców, dwa szybkie telefony do Zuku i Zwik - klapy zostaną zabezpieczone i uratowane :)