Toplista

Ocena postów

Autor
    Ocena
  • Kaznowski/Tryczyński/Rossowski/Mazurowski
    zielu » 12 lip 2021, o 08:48

Tomek Rajkowski prosi o wsparcie i jakiekolwiek informacje o poniższych osobach: Dr. Kaznowski, adwokat. Na przełomie 1945/56 miał kancelarię na Pl. Wolności 8 Henryk Tryczyński, komisarz "bezpieki" lata 1945-46 Z. Rossowski, sędzia sądu specjalnego. Prowadził rozprawy w Tczewie Zygmunt Ma...
    1
    zielu
    12.5%
  • Dąb 650 lecia
    LukaszB » 16 sie 2021, o 22:09

Piękna tradycja kazała włodarzom naszego miasta sadzić dęby przy okazji kolejnych 50 leci uzyskania praw miejskich. Udało się zlokalizować dąb 600 lecia (pomnik przyrody za urzędem miejskim) i dąb 700 lecia (bis bo pierwszy po roku usechł) przy ul. Wyszyńskiego. Gdzie mógł być posadzony dąb 650 leci...
    1
    LukaszB
    12.5%
  • Re: Dąb 650 lecia
    niespokojna66 » 10 wrz 2021, o 22:26

Gdzieś w pobliżu tego kamienia? To jest kamień dębu 700 lecia, a cała sprawa dotyczy dębu o 50 lat młodszego. Posadzono go zapewne w okolicach roku 1910, pytanie tylko gdzie? Najważniejszym budynkiem wybudowanym w tamtym czasie była Hala Miejska. Niestety w parku za dzisiejszym ckis żadnego dębu ni...
    1
    niespokojna66
    12.5%
  • Co to ?
    mieczy » 15 gru 2021, o 12:26

Znalezione na Allegro.
    https://allegro.pl/oferta/tczew-dirscha ... 1560503828
    Co to jest ?
    1
    mieczy
    12.5%
  • Re: Co to ?
    LukaszB » 15 gru 2021, o 21:54

Waluta lokalna/tymczasowa.
    1
    LukaszB
    12.5%
  • Odznaka, porcelanka
    mieczy » 15 mar 2023, o 15:47

Cześć,
    podczas sadzenia krzewów na podwórku z ziemi "wylazło" takie coś.
    Oczywiście przekopałem neta. Jest to porcelanowa odznaka HITLERJUGENT.
    Gdzieś trafiłem, że to klub sportowy (?)
    mnie dręczy data - 21-czerwiec- 1934.
    KTOŚ, COŚ ?
    1
    mieczy
    12.5%
  • Mozaika banku PKO
    piozykow » 26 cze 2024, o 17:42

Obrazek
    1
    piozykow
    12.5%
  • Re: Poszukuje dziadka Stanislaw Malek
    Wałasz » 9 lut 2025, o 09:30

Podstawowe pytanie: MaLek czy Ma Ł ek? Jeżeli występuje polska litera alfabetu, to wpisanie "L" zamiast "Ł" może spowodować, że wyszukiwarka nie znajdzie tego, czego szukamy. Wstępnie powiem, że ani Małek ani Malek nie pojawia się w wyszukiwarce Pomorskiego Towarzystwa Genealogic...
    1
    Wałasz
    12.5%
  • Re: Adres rodziny Korinth (potem Korynt)
    be-good » 18 gru 2017, o 21:51

Cześć. Miałem i pewnie jeszcze mam (jakąś dalszą) rodzinę w Tczewie... Cześć :) Możliwe, że mamy jakieś tam powiązania rodzinne A ja 30 lat temu mieszkałem z Koryntami przez płot na Czyżykowie nad Wisłą :ok :) ... Niestety nie pamiętam ich imion :( ; Ś.P. profesor Breza wywodził to nazwisko od... k...
    1
    be-good
    12.5%
    be-good » 18 gru 2017, o 22:50

Ponieważ [mention]Jadzia[/mention] się tu wirtualnie podśmiechiwa ;) - załączam link do fragmentu tekstu Brezy: https://books.google.pl/books/content?id=aEQrAQAAIAAJ&hl=pl&pg=PA49&img=1&pgis=1&dq=breza+pochodzenie+nazwisk+korynt&sig=ACfU3U1ZZJ9W-Tbvyb9bQIXVNyJOx-2frQ&edge...
    1
    be-good
    12.5%
    Ewa Malek » 11 lut 2025, o 13:57

Dziekuje Bardzo za odpowiedz:) Zadzwonie do tej szkoły:) Pisownia nazwiska Małek, urodzony 1935 w Aleksandrowie, niedaleko Biłgoraja, woj. Lubelskie:)
    1
    Ewa Malek
    12.5%
    spaff » 14 lut 2025, o 17:59

Na cmentarzu komunalnym spoczywa śp. Waldemar Małek, może jakaś rodzina, można się wybrać 1 listopada na grób i porozmawiać - info z tczew.grobonet.com.

@zunia piękne info.
    1
    spaff
    12.5%
  • Katastrofa statku San
    LukaszB » 9 kwie 2018, o 22:19

Zapytanie z FB "Witam miłośników Tczewa i okolic. Czy ktoś z Was słyszał coś o katastrofie statku "San", który zatonął na kursie między Gdynią i Tczewem bodajże w październiku 1934 r.? Statek należał do Towarzystwa "Vistula"." Informacje ze strony http://www.graptolite....
    1
    LukaszB
    12.5%
  • Re: Winiety przedwojennych gazet
    Wałasz » 11 mar 2020, o 10:35

"Gońca Pomorskiego" (gdyby udało się znaleźć winietę dodatku "Kociewie" Edmunda Raduńskiego, to w ogóle byłoby super) O to chodzi? https://mbp.tczew.pl/digitalizacja/kociewie_6_1938/images/nr6xii38_1.jpg "Pielgrzyma" Tu jest przykładowy numer: http://www.kpbc.ukw.edu.p...
    1
    Wałasz
    12.5%
  • Re: Knybawa, Knyba - Etymologia i genealogia w poszukiwaniu korzeni
    Wałasz » 1 kwie 2025, o 16:56

W książce, o której Pan wspomniał, omawiana jest etymologia nazwy wsi "Knybawa", jednak temat nie jest wyczerpany, gdyż jest to wciąż wielka zagadka (najstarsza znana nazwa z 1260 r. to Pnebawowe). Zwracam przy tym uwagę, że nazwiska popularyzują się nieco później, natomiast wieś znana jes...
    1
    Wałasz
    12.5%
    spaff » 24 lis 2025, o 22:46

Może kiedyś ktoś z rodziny Koryntów tu trafi ponownie:

Obrazek

Źródło: https://allegro.pl/oferta/tczew-dirscha ... 8106928412
    1
    spaff
    12.5%
  • Re: Gadżety promocyjne DT
    Emiii » 3 wrz 2012, o 22:03

Co do kolejnych gadżetów jestem jak najbardziej za zakładkami do książek ;) bo to jest jedna z tych rzeczy, której nigdy w domu nie jest za mało xD Czy zastanawialiście się również nad opaskami odblaskowymi? :) P1050452.JPG Korzystam z nich zawsze w czasie podróży wymagających zabrania walizek ;) Wi...
    1
    Emiii
    12.5%
  • Re: Gdzie wykonano to zdjęcie?
    niespokojna66 » 19 cze 2020, o 11:29

zielu pisze: 18 cze 2020, o 11:43 Dostaliśmy na nasze FB - gdzie zostało wykonane to zdjęcie? Przed obecną Miejską Biblioteką Publiczną na ul. Dąbrowskiego? Układ okien by się zgadzał...
    Obrazek
    Zgadza się.
    1
    niespokojna66
    12.5%
  • Kamienica przy ul. Kard. Wyszyńskiego 30
    zielu » 28 sie 2020, o 14:37

Prośba z naszego FB od pani Wiolety: Mam pytanie odnośnie kamienicy na Wyszyńskiego 30, obecnie mieści się w niej Old Pub. Mieszkamy tu już jakiś czas, niewiele wiemy o jej przeszłości. Dowiedziałam się tylko, że w czasie wojny była tam restauracja. Czy są jakieś zdjęcia i zapiski o pierwszym właści...
    1
    zielu
    12.5%
  • Re: Altana w parku
    Wałasz » 15 gru 2021, o 13:06

Nie mam tutaj całkowitej pewności, ale zwróciłbym w pierwszej kolejności uwagę na układ ścieżek parkowych oraz pozycję altany w odniesieniu do wieży ciśnień, ob. budynku LO i nieistniejącej kamienicy na rogu Bałdowskiej / Zielonej. Fotografię na pocztówce wykonano z takiego ujęcia, że nie widać ulic...
    1
    Wałasz
    12.5%
  • Re: Podróże Dawnego Tczewa
    mig21 » 31 lip 2016, o 15:09

Ekipa DT ostatnio widziana była w Dęblinie...
    1
    mig21
    12.5%
  • Poszukuje dziadka Stanislaw Malek
    Ewa Malek » 8 lut 2025, o 19:02

Dziendobry Mam nadzieje imie Ewa kaliniecka, z domu Malek. Moj Tata Zdzislaw Malek, zmarl wiele lat temu, mlodo. Nigdy nie poznal Swojego ojca przez co bardzo cierpial. Znalismy zawsze tylko jego imie I nazwisko - Stanislaw Malek, urodzony w 1935. Mielismy po Nim nazwisko-Malek. Noedawno dostalam zu...
    1
    Ewa Malek
    12.5%
  • Re: Telewizja, radio, prasa, internet
    LukaszB » 17 paź 2016, o 20:20

W miesięczniku Nasza Historia ukazał się artykuł " Alkohol, mandolina i śmierć oficera z Tczewa", w którym opowieść naszego KOO :be spisuje nasz moderator :zielu ::dawnytczew http://www.naszahistoria.pl/polska/pomo ... a,10661682
    1
    LukaszB
    12.5%
    Ewa Malek » 17 lut 2025, o 11:53

W 1956r kierownikiem szkoły został pan Edward Kiciński. Była to nadal szkoła czteroklasowa,do której uczęszczało 28 uczniów. Od 01.10.1962 roku kierownikiem szkoły był pan Stanisław Sieniek. W owym czasie pracę nauczycielską rozpoczęli Urszula i Stanisław Małek , a rok później pani Lidia Ugarynko. ...
    1
    Ewa Malek
    12.5%
    LukaszB » 23 sty 2017, o 19:12

Fajnym sposobem na promocję są zakładki do książek - małym kosztem można sporo wydrukować. Jest to gadżet przydatny - zakładek nigdy dość, mogą się szlajać po domu, nie przedawnią się, można przekazywać, przemycać w różny sposób jako kryptoreklamę. :oops: Z pomocą przyszła nam Strefa Dobrej Książki...
    1
    LukaszB
    12.5%
    Jadzia » 23 sty 2017, o 19:25

LukaszB pisze:Jaki wzór się wam najbardziej podoba?
    Pierwszy, ale bez tej czerwonej ramki.
    1
    Jadzia
    12.5%
    aga_piet » 24 sty 2017, o 22:40

Dla mnie chyba 3. I zamiast dywizu powinna być pauza (dłuższa kreska ;) )
    1
    aga_piet
    12.5%
  • 1
    riot
    12.5%
    LukaszB » 10 lut 2017, o 20:09

Zakładki mam, teraz tylko pytanie jak je rozdamy 8-)
    1
    LukaszB
    12.5%
  • Re: Zbudujmy Tczew - gra karciano-planszowa
    LukaszB » 18 lut 2017, o 17:12

Gra wciąż żyje ... Festiwal Gier Rodzinnych napisał na fb "Dostaliśmy w prezencie od Dawny Tczew grę Zbudujmy Tczew. Nie zdążyliśmy rozegrać jej niestety do końca, bo zanim się obejrzeliśmy, był koniec spotkania. A zaczynało być na prawdę ciekawie, bo karty Wydarzenia zaczęły robić swoje. Dzięk...
    1
    LukaszB
    12.5%
  • Re: Z prasy - sierociniec
    Wałasz » 13 lis 2020, o 15:39

Poszukując w ub. r. informacji o tczewskim radcy handlowym Aleksandrze Preuss natrafiłem na wzmiankę w pracy Otto Korthalsa, iż był on również aktywny na polu charytatywnym. Zainicjował m.in. Diakonissesverein czyli Towarzystwo Pielęgniarek, dla których pozyskał niewielki dom na ul. Wąskiej. Biorąc ...
    1
    Wałasz
    12.5%
  • Re: Gdzie wykonano to zdjęcie?
    Wałasz » 22 lut 2025, o 09:43

Poniższa fotografia miała zostać wykonana na wolnym placu przed parkiem miejskim w Tczewie. Nie rozpoznaję jednak wszystkich budynków i zastanawiam się nad dokładną lokalizacją tego: https://www.ansichtskartenversand.com/shop/ak/140/14022753/Fotografie-Ansicht-Dirschau-Polenfeldzug-Wehrmacht-praesen...
    1
    Wałasz
    12.5%
  • Re: Promocja DT
    Jadzia » 23 mar 2017, o 20:36

Cieszy mnie to :ok
    MalborK :facepalm :lol:
    1
    Jadzia
    12.5%
  • Re: Promocja DT
    niespokojna66 » 25 mar 2017, o 16:10

LukaszB pisze: 23 mar 2017, o 19:55 Dawny Tczew w mojej skromnej osobie prowadzi spotkania z młodzieżą jako ekspert kina Helios ::dawnytczew
    http://www.malbork.org/
    [mention]LukaszB[/mention] w Tczewie w trakcie spotkania dla nauczycieli w kinie Helios również Ciebie zapowiadali ;)
    1
    niespokojna66
    12.5%
  • Knybawa, Knyba - Etymologia i genealogia w poszukiwaniu korzeni
    K.J.Knyba » 1 kwie 2025, o 07:40

Witam, W poszukiwaniu informacji o przodkach natrafiłem na informacje o książce "Kraina wędrujących dworów". Chciałbym spytać o miejscowość Knybawa. Zastanawia mnie czy to tylko zbieg okoliczności lub zwykły przypadek że nazwa miejscowości Knybawa brzmi niemal identycznie jak nazwisko Knyb...
    1
    K.J.Knyba
    12.5%