Toplista
Ocena postów
-
- Autor
- Ocena
-
-
Re: "Stary" Cmentarz Katolicki
Krzyszwars » 12 paź 2025, o 11:45
KARTA CMENTARZA (Tczew, ul. Dzierżyńskiego/30 Stycznia). https://zabytek.pl/pl/obiekty/cmentarz-rzymskokatolick-694814/dokumenty/PL.1.9.ZIPOZ.NID_N_22_EN.115038/1 Osoba wystawiająca ten dokument w lipcu 1986 r. zapisała w rubryce 15. ( Groby o znaczeniu historycznym lub osób szczególnie zasłużonych... - 1
- Krzyszwars
-
12.5%
-
-
-
mzk » 12 paź 2025, o 14:44
Pan to trochę nadinterpretuję. Tak się okazuję, że znam i sprawę strzelca Różanowskiego i działalność władz komunistycznych na terenie powiatu tczewskiego. Tutaj nie chodziło o "sanacyjną" i "burżuazyjną/obszarniczą" armię. Tutaj drobne wytłumaczeniu - ja po przejrzeniu dokumenta... - 1
- mzk
-
12.5%
-
-
-
Krzyszwars » 12 paź 2025, o 17:32
Jeżeli chodzi o Różanowskiego, to faktycznie wybrałem dość niefortunnie ... Proszę mi wybaczyć drobny żart i ironię. Pan to wziął zupełnie na poważne. Zgadzam się prawie w zupełności z tym, co Pan pisze. Ze zwrotami – "obrońcy burżuazji/kapitalistów i obszarników" (to o żołnierzach z 1920)... - 1
- Krzyszwars
-
12.5%
-
-
-
Krzyszwars » 15 paź 2025, o 13:30
Mam kilka pytań o mogiłę żołnierzy WP zmarłych w latach 1920-1921. Kiedy ją tak urządzono ? Czy wiadomo jak wyglądała wcześniej ? Czy dane znajdujące się na dziesięciu tablicach pochodzą z rejestrów cmentarnych, czy też zostały spisane "z natury" z dawnych tabliczek nagrobnych ? Skąd ten ... - 1
- Krzyszwars
-
12.5%
-