Toplista

Ocena postów

Autor
    Ocena
  • Re: Kociewski Magazyn Regionalny
    LukaszB » 13 kwie 2022, o 12:12

Dzięki prywatnej osobie udało się zdobyć dwa brakujące numery :hi
    2
    LukaszB
    25%
  • Re: Kociewski Magazyn Regionalny
    LukaszB » 1 gru 2022, o 21:39

Mamy to! :yahoo
    Dzięki pomocy dyrektora MBP Krzysztofa Kordy :hi trzy brakujace numery zasiliły naszą bibliotekę ::dawnytczew
    2
    LukaszB
    25%
  • Re: Recenzje książki "Kraina wędrujących dworów"
    Wałasz » 27 lis 2024, o 11:02

Pierwszą recenzję książki napisał prawie pół roku temu nasz Forumowicz, dr Michał Kargul. Opublikował ją 29 maja 2024 r. na swoim profilu FB. Recenzja jest bardzo merytoryczna i dlatego za zgodą Autora pozwalam ją sobie wkleić w całości poniżej. Właśnie zakończyłem lekturę książki Karola Plata-Nalbo...
    2
    Wałasz
    25%
  • Co to za książka?
    MateuszB. » 24 sty 2025, o 07:36

Ktoś kojarzy coś na jej temat? W internecie nie znalazłem informacji
    2
    MateuszB.
    25%
  • Re: Ekshumacje żołnierzy niemieckich
    Krzyszwars » 11 sty 2026, o 22:36

Temat „uśpiony” od 2013 …. Z ciekawości sprawdziłem czy szczątki dwóch żołnierzy wymienionych przez be-good i LukaszB zostały odnalezione i ewentualnie, gdzie są teraz pochowane. Lothar Pahl jest pochowany w Tczewie. Data śmierci jeszcze sprzed największych bombardowań, stąd moje przypuszczenie, że ...
    2
    Krzyszwars
    25%
  • Re: Kupię książki o Tczewie lub wymienię się na inne
    GabberTech » 23 lip 2025, o 06:41

Książka kupiona :) jeżeli będziecie w przyszłości przekazywać rzeczy do muzeum to chętnie oddam ją
    Pozdrawiam
    2
    GabberTech
    25%
  • Re: Anegdoty/opowiastki
    Big Zbig » 14 lis 2016, o 00:51

Palenie tytoniu to bardzo szkodliwe dla zdrowia uzależnienie. Jak wielu mężczyzn również ja w nałóg ten wpadłem w wojsku. Podczas prac porządkowych lub ćwiczeń były tak zwane "przerwy na papierosa", z których korzystali "palacze". Nie palący nie mieli takiego przywileju. Ponadto ...
    2
    Big Zbig
    25%
  • Wojskowe Bataliony Górnicze
    Big Zbig » 3 kwie 2017, o 10:20

Podczas marcowego spotkania rodzinnego mąż mojej szwagierki dal się namówić na wspomnienia z okresu , gdy został zmuszony do 27 miesięcznej służby w Wojskowym Batalionie Górniczym w Bytomiu. Wydobywał węgiel w kopalni Bobrek i Rozbark, gdzie pracowali również jego rówieśnicy z Tczewa: Drążek i Frelk...
    2
    Big Zbig
    25%
  • Re: Anegdoty/opowiastki
    Big Zbig » 9 gru 2017, o 20:51

W latach 1979 - 1994 pracowałem w ZPNMR na Suchostrzygach. Z tego okresu zapamiętałem wiele zdarzeń zarówno podniosłych jak i humorystycznych. Przez długi czas wśród załogi krążyła następująca opowieść: Pewnego razu kilku pracowników ( prawdopodobnie 3) stwierdziło, że pozostałe na placu magazynowym...
    2
    Big Zbig
    25%
  • Re: Gwara tczewska
    Big Zbig » 5 kwie 2017, o 12:30

Dziecięciem będąc usłyszałem od naszej sąsiadki takie polecenie: "Lejć chwatko do swoji mamy i powjydz ji, że uż je szatora wew wsi". Szatora , to człowiek, który trudnił się handlem obwoźnym. Jak przyjechał do miejscowości, to już z daleka było słychać: "Lómpy, lómpy....". W Pel...
    2
    Big Zbig
    25%
  • Re: Miejsca z naszej młodości
    Big Zbig » 19 lip 2018, o 10:49

Od września 1963 rozpocząłem naukę w Technikum Mechanicznym . Codziennie dojeżdżałem ze Smętowa do Tczewa ciuchcią (zwaną "Szkółką"). Składała się ona z wagonów typu Boczniak , pamiętających jeszcze czasy pruskie. W wyniku trwającej elektryfikacji magistrali węglowej (1965-1969) wagony te ...
    2
    Big Zbig
    25%
  • Re: Przedmioty z naszej młodości
    Big Zbig » 1 sie 2018, o 13:04

Po długim czasie wracam do tematyki związanej z przedmiotami używanymi w czasach mojej młodości. Już taka jest natura człowieka,że wraz z upływem lat (starzeniem się) przychodzi chęć na wspomnienia. Pierwszym odbiornikiem radiowym, który zainstalował w domu mój ojciec był tak zwany "kołchoźnik&...
    2
    Big Zbig
    25%
  • Re: Czego aktualnie słuchasz
    aga_piet » 27 maja 2017, o 00:01

No sorki, ale jako matka wcale nie usiadłabym z tyłu. Żem bym se poszła na taki koncert pokicać.
    2
    aga_piet
    25%
  • Re: Przedmioty z naszej młodości
    Wałasz » 16 paź 2023, o 08:52

Ten budynek to może być dwór Żukowskich w Lalkowych. Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić? Może ktoś na forum posiada więcej zdjęć? Chodzi o ten budynek? ./download/file.php?id=17855 Sprawdziłem w książce p. Reginy Kotłowskiej pt. "Majątek Żukowskich w Lalkowach na Kociewiu". Konstrukcją...
    2
    Wałasz
    25%
  • Re: Gwara tczewska
    Big Zbig » 3 wrz 2019, o 11:09

Dnia 25 sierpnia (niedziela) na terenie Arboretum Wirty, odbywały się 2 Walne Plachandry Kociewskie. Z imprezy tej zrobiłem kilka fotografii. Samo określenie "plachandry" to nic innego jak :rozmowy, plotki, pogaduszki. Moja teściowa z Pelplina też często mówiła :'Ni ma ji, bo na plachandry...
    2
    Big Zbig
    25%
  • Mapy z MBP
    Cez » 29 sie 2012, o 13:04

Na prośbę be-gooda zamieszczam mapy, które wiele lat temu skserowałem w Miejskiej Bibliotece Publicznej. Zamieszczam takie, których ani na forum ani w serwisie DT nie zauważyłem (z małymi wyjątkami). MBP nie dysponuje oryginałami, mają jedynie fotokopie. Właśnie je skserowałem. Oryginały są w Biblio...
    2
    Cez
    25%
  • Re: "Poznajmy się"
    krolda » 5 maja 2022, o 14:25

Cześć wszystkim. Mam na imię Dawid i miło mi do was dołączyć na tym forum.
    2
    krolda
    25%
  • Re: "Poznajmy się"
    riot » 26 cze 2023, o 18:49

Nie mam podstaw do usunięcia użytkownika, jeżeli ktoś z nich wstawi post zawierający spam to moderatorzy @zielu i @Jadzia proszę o info, z automatu użytkownik zostanie usunięty.
    2
    riot
    25%
  • Narodowe Archiwum Szwecji - mapy i inne zasoby cyfrowe
    Wałasz » 26 mar 2022, o 13:37

Zachęcam do przeszukania bazy Archiwum Narodowego Szwecji, gdzie jes trochę materiałów (w tym map i planów sytuacyjnych) dla naszego rejonu. Wchodzimy na stronę: https://sok.riksarkivet.se/ Jeśli nie znamy żadnego z języków skandynawskich, polecam od razu wybrać w górze opcję "other languages&q...
    2
    Wałasz
    25%
  • Re: Galeria pozytywna
    LukaszB » 7 mar 2017, o 21:26

Taką promocję historii miasta ot ja lubię :ok
    2
    LukaszB
    25%
  • Re: Głupawki z miasta
    LukaszB » 31 mar 2017, o 16:21

Drzewo - piorunochron :o
    2
    LukaszB
    25%
  • Re: Nasze zdjęcia pogody
    geo » 30 lip 2018, o 08:05

Ładnie wczoraj się kotłowało :)
    od 2:35 tam daleko Tczew ;-)
    2
    geo
    25%
  • Re: Zagadki użytkownika Be-good
    niespokojna66 » 13 sty 2025, o 20:21

To jest most w Toruniu...@spaff
    2
    niespokojna66
    25%
  • Re: 6. urodziny Dawnego Tczewa
    LukaszB » 3 lut 2017, o 18:23

Pełna wersja filmu z naszych urodzin bez cenzury 8-)
    2
    LukaszB
    25%
  • Zdrowych i Wesołych Świąt!
    LukaszB » 24 gru 2019, o 09:06

Życzymy Wam Zdrowych, Wesołych i Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!
    2
    LukaszB
    25%
  • 10. urodziny Wirtualnego Muzeum Miasta Dawny Tczew
    LukaszB » 31 sty 2021, o 09:20

30 stycznia 2011 roku powstało Wirtualne Muzeum Miasta Dawny Tczew. 10. urodziny społeczności grupującej miłośników historii grodu Sambora jest dobrą okazją do podsumowania działalności oraz wyznaczenia planów na kolejne lata. Zachęcamy do obejrzenia filmu
    2
    LukaszB
    25%
  • Re: Iwo E. Dylkiewicz - "Strażnik Wzgórza" (z dziejów budowy mostu i dworca w Tczewie)
    Wałasz » 25 kwie 2021, o 12:46

Skontaktowałem się niedawno z autorem "Strażnika Wzgórza", Panem Eugeniuszem Iwo Dylkiewiczem. Otrzymałem zgodę na opublikowanie w sieci jego książki. Biorąc pod uwagę ostatnie działania administracji, polityków i społeczników w zakresie modernizacji Mostu Tczewskiego, jest teraz - jak się...
    2
    Wałasz
    25%
  • Re: Księgi adresowe w bibliotekach cyfrowych
    Wałasz » 12 sie 2024, o 09:03

Kolejne uzupełnienie: - Handbuch des Grundbesitzes in Westpreussen, J. Ziółkowski (1891): Polecam tą wersję: https://digital.ub.uni-duesseldorf.de/ihd/content/titleinfo/10627939 Inna digitalizacja: https://www.deutsche-digitale-bibliothek.de/item/KOP324363DSAQUNK2HTXOX7KFRUE5QLQ - Handbuch des Grund...
    2
    Wałasz
    25%
  • Re: Most Tczewski
    LukaszB » 28 paź 2016, o 14:14

Przyszły rok będzie Rokiem Mostu Tczewskiego http://www.tcz.pl/index.php?p=1,47,0,wi ... czewskiego
    2
    LukaszB
    25%
  • Re: Mosty w filmach
    niespokojna66 » 12 gru 2016, o 18:35

Od 19.01
    2
    niespokojna66
    25%
  • Re: Czego aktualnie słuchasz
    mzk » 10 sty 2017, o 12:50

Szanowni Państwo, W imieniu tczewskiej książnicy zapraszam do miejsca, gdzie zapewne znajdziecie Państwo tytuły, którymi dzieliliście się na forum, jak i inne, o których już zapomnieliście. W zbiorach Czytelni Muzycznej znajdziecie Państwo ponad siedem tysięcy płyt gramofonowych, kilka tysięcy kaset...
    2
    mzk
    25%
  • Re: Galeria pozytywna
    geo » 27 mar 2017, o 17:47

No to masz z Armii Krajowej. Podaję wg tego co miałem za plecami ! 1. Intermarche/Manhatta http://geo.tcz.pl/projekt_2017/marzec/2017_03_27_mural_transformator_armii_krajowej.jpg 2. SP nr 12 http://geo.tcz.pl/projekt_2017/marzec/2017_03_27_mural_transformator_armii_krajowej_02.jpg 3. Carina http://g...
    2
    geo
    25%
  • Październik na Fest 2016
    LukaszB » 14 paź 2016, o 19:42

Serdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie przy złocistym trunku, organizowane przez Wolny Browar Tczewski. W sobotę 22 października odbędą się następujące wydarzenia: 15 - 19 Warsztaty piwne czyli warzenie piwa na żywo. Niezwykła okazja do nauki samodzielnego tworzenia piwa domowego. Każdy uczestni...
    2
    LukaszB
    25%
  • Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę
    zielu » 17 lip 2017, o 20:45

W tym wątku brakuje ilustracji z uroczystego wmurowania kamienia węgielnego 27 lipca 1851 r. (wg "Illustrierter Kalender VII" z 1853 r.) :)
    2
    zielu
    25%
  • Premiera filmu „Historia Mostów Tczewskich: zmiany konstrukcji na przestrzeni dziejów”
    LukaszB » 12 paź 2019, o 11:23

Dzisiaj mija dokładnie 162 rocznica oficjalnego otwarcia Mostu Tczewskiego, który w połowie XIX wieku był najdłuższym mostem na świecie. Z tej okazji tczewski dziennikarz i społecznik Bartosz Listewnik przy współpracy z Dawnym Tczewem opublikował film o historii tego zabytku. „Historia Mostów Tczews...
    2
    LukaszB
    25%