Przedmioty dawnego Tczewa
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
- Kontakt:
Przedmioty dawnego Tczewa
Wśród wieszaków do ubrań, używanych od wielu lat ,odnalazłem jeden z następującym napisem: "Łódzki Jarmark, Tczew, ul. Krótka Nr.13". Może ktoś z forumowiczów wie coś więcej na ten temat.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Re: Przedmioty dawnego Tczewa
Jedyne co wiem to ot że budynek w 1910 rok był w posiadaniu siodlarza Emila Zierotta
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 724 razy
- Otrzymał podziękowań: 588 razy
Możliwe, że ma to związek z pojawieniem się grupu kupców żydowskich z Łodzi w 1925 roku. Wiem, że mieli sklepy bławatne na ulicy Krótkiej. Może wieszana na nim była odzież w sklepie?
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Witam i mam pytanie co do pieczęci którą posiadam , może ktoś z forumowiczów potrafi ją odszyfrować .
- Załączniki
-
- 1.jpg (38 KiB) Przejrzano 3405 razy
- 1.jpg (38 KiB) Przejrzano 3405 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Jeśli mnie oczy nie mylą: Preussischer Landes Krieger Verband; Kreis Krieger Verband Dirschau. Taki pruski "ZBOWiD" oddział w Tczewie.
-
- Ambasador
-
Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
Kielich.
D.W.
D.W.
- Załączniki
-
- 27062011349.jpg (479.15 KiB) Przejrzano 3635 razy
- 27062011349.jpg (479.15 KiB) Przejrzano 3635 razy
-
- 27062011347.jpg (435.04 KiB) Przejrzano 3635 razy
- 27062011347.jpg (435.04 KiB) Przejrzano 3635 razy
Ostatnio zmieniony 28 lip 2011, o 20:12 przez Ramses74, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo dżungli,najsilniejszy i najszybszy wygrywa.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Do kielicha dorzucę szklankę z kompletu
- Załączniki
-
- szklo_371.jpg (28.59 KiB) Przejrzano 3619 razy
- szklo_371.jpg (28.59 KiB) Przejrzano 3619 razy
-
- szklo_detal_130.jpg (21.6 KiB) Przejrzano 3619 razy
- szklo_detal_130.jpg (21.6 KiB) Przejrzano 3619 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Administrator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 432 razy
- Otrzymał podziękowań: 31 razy
Czy ktoś z forumowiczów może opisać, czym są i do czego służyły przedmioty przedstawione na zdjęciach
- Załączniki
-
- IMG_4030.jpg (253.99 KiB) Przejrzano 3462 razy
- IMG_4030.jpg (253.99 KiB) Przejrzano 3462 razy
-
- IMG_4031.jpg (264.69 KiB) Przejrzano 3462 razy
- IMG_4031.jpg (264.69 KiB) Przejrzano 3462 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
To "tablice mieszkańców" ...służyły do "katalogowania" ludzi jak bydło
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Napisałem to, kiedy te tabliczki wystawiono na Allegro:
http://www.dawnytczew.pl/forum/viewtopi ... 7325#p7325
"Jestem pewien, że pamiętam jak w dzieciństwie moi koledzy przynosili do szkoły po kilkanaście / kilkadziesiąt bardzo podobnych niemieckich tabliczek i "handlowali" nimi.
Zakładam, że wykonywano je na metalu, żeby uniknąć zniszczenia przez wilgoć lub ogień.
Te widoczne na zdjęciu dotyczą rodziny malarza Zygmunta i Marii (z domu Maleckiej) Wieczorkiewicz z ulicy Kaszubskiej 8a. Oprócz ich dat urodzenia opisani są oni symbolem Po, co najprawdopodobniej określa przynależność narodową.
Być może to "dokument wysiedlenia?" - na fiszkach pojawia się Litzmannstadt - Łódź, która była "etapem" wielu wysiedlanych rodzin...
...Z drugiej strony Łódź mogłaby oznaczać ich miejsce urodzenia - na tabliczce Marii jej nazwisko rodowe (GEBOREN...) jest poprzedzone gwiazdką, tak jak daty urodzenia i nazwa Litzmannstadt."
Domyślam się, że vh = verheiratet , data jest ta sama dla obydwojga Wieczorkiewiczów, możnaby sprawdzić w tczewskim USC, czy 3 maja 1925, (w święto kościelne i zarazem państwowe) ludzie o tym nazwisku zawarli tu związek małżeński (i ewentualnie dojść, czy zmarli w naszym mieście).
Jako osoby napływowe, nie nadające się do żadnej z kategorii Volkslisty - mogli oni mieć "pierwszeństwo" w akcji wysiedlania.
http://www.dawnytczew.pl/forum/viewtopi ... 7325#p7325
"Jestem pewien, że pamiętam jak w dzieciństwie moi koledzy przynosili do szkoły po kilkanaście / kilkadziesiąt bardzo podobnych niemieckich tabliczek i "handlowali" nimi.
Zakładam, że wykonywano je na metalu, żeby uniknąć zniszczenia przez wilgoć lub ogień.
Te widoczne na zdjęciu dotyczą rodziny malarza Zygmunta i Marii (z domu Maleckiej) Wieczorkiewicz z ulicy Kaszubskiej 8a. Oprócz ich dat urodzenia opisani są oni symbolem Po, co najprawdopodobniej określa przynależność narodową.
Być może to "dokument wysiedlenia?" - na fiszkach pojawia się Litzmannstadt - Łódź, która była "etapem" wielu wysiedlanych rodzin...
...Z drugiej strony Łódź mogłaby oznaczać ich miejsce urodzenia - na tabliczce Marii jej nazwisko rodowe (GEBOREN...) jest poprzedzone gwiazdką, tak jak daty urodzenia i nazwa Litzmannstadt."
Domyślam się, że vh = verheiratet , data jest ta sama dla obydwojga Wieczorkiewiczów, możnaby sprawdzić w tczewskim USC, czy 3 maja 1925, (w święto kościelne i zarazem państwowe) ludzie o tym nazwisku zawarli tu związek małżeński (i ewentualnie dojść, czy zmarli w naszym mieście).
Jako osoby napływowe, nie nadające się do żadnej z kategorii Volkslisty - mogli oni mieć "pierwszeństwo" w akcji wysiedlania.