Tczew w filmach
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Tczew w filmach
W filmie "Sztos" z Janem Nowickim jest pokazany przejazd przez Most w Tczewie oraz Panorama naszego miasta.
Część przedstawionego fragmentu filmu od minuty 13:50
Część przedstawionego fragmentu filmu od minuty 13:50
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Re: Tczew w filmach
W "Polskich Drogach" wystąpiły chyba kamienice na ul. Krótkiej ...do końca nie wiem bo nie oglądałem
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Tego nie kojarzę, choć to możliwe, pamiętam za to że były ujęcia na 1 Maja na ulicy.zet48 pisze:W "Polskich Drogach" wystąpiły chyba kamienice na ul. Krótkiej ...do końca nie wiem bo nie oglądałem
Powstawały dowcipy o reakcjach niektórych tczewiaków na łopocące dla celów filmowych hakenkreuze
Proponuję żeby od "Sztosu" wyodrębnić osobny wątek, na przykład Tczew w filmach.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Tak, jest Kreishaus, Krótka (dworzec to CHYBA Pszczółki). Jesteście lepsi w podwórkach, to też może być Tczew 37 lat temu.
Od 2:25:
Być może to tczewskie wiosenne wróble słychać od 3:36.
No i silna WTOPA :
Abfahrt des Personenzuges von Kattowitz nach Danzig, ueber Posen, Bromberg, Dirschau, Elbing 12:27... Przez Elbląg ?
Róg Słowackiego z Kościuszki od 2:15:
Nazwy ulic z dialogu i tabliczki na furmance (Grunwaldzka i Blumenstrasse) to wyobraźnia scenarzystów. Ale narzuca się analogia ze Zdjęciem Karasia79:
Od 2:25:
Być może to tczewskie wiosenne wróble słychać od 3:36.
No i silna WTOPA :
Abfahrt des Personenzuges von Kattowitz nach Danzig, ueber Posen, Bromberg, Dirschau, Elbing 12:27... Przez Elbląg ?
Róg Słowackiego z Kościuszki od 2:15:
Nazwy ulic z dialogu i tabliczki na furmance (Grunwaldzka i Blumenstrasse) to wyobraźnia scenarzystów. Ale narzuca się analogia ze Zdjęciem Karasia79:
- Załączniki
-
- woz tczew.jpg (43.84 KiB) Przejrzano 5962 razy
- woz tczew.jpg (43.84 KiB) Przejrzano 5962 razy
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
Może faktycznie zmienić tytuł wątku, np. na Tczew w mediach?
Wzmianka o Tczewie 1:28
Jest jeszcze jeden film, w którym Tczew ma swoje 5 sekund. Problem w tym, że nie pamiętam tytułu. Bohater przyjeżdża do Tczewa pociągiem. Jednak ewidentnie nie jest to nasz dworzec. Zdjęcia kręcono w innej miejscowości, na innym dworcu. W filmie widać tylko tablicę z nazwą TCZEW, a jego bohater później jedzie taksówką do hotelu. Zapewne kierowałby się do Hotelu Malinowo/ Carina, bo chyba tylko takowy mieliśmy w czasach PRL?
Wzmianka o Tczewie 1:28
Jest jeszcze jeden film, w którym Tczew ma swoje 5 sekund. Problem w tym, że nie pamiętam tytułu. Bohater przyjeżdża do Tczewa pociągiem. Jednak ewidentnie nie jest to nasz dworzec. Zdjęcia kręcono w innej miejscowości, na innym dworcu. W filmie widać tylko tablicę z nazwą TCZEW, a jego bohater później jedzie taksówką do hotelu. Zapewne kierowałby się do Hotelu Malinowo/ Carina, bo chyba tylko takowy mieliśmy w czasach PRL?
-
- Administrator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 432 razy
- Otrzymał podziękowań: 31 razy
tytuł filmu to: "Czarodziej z Harlemu"Jadzia pisze:Jest jeszcze jeden film, w którym Tczew ma swoje 5 sekund. Problem w tym, że nie pamiętam tytułu. Bohater przyjeżdża do Tczewa pociągiem. Jednak ewidentnie nie jest to nasz dworzec. Zdjęcia kręcono w innej miejscowości, na innym dworcu. W filmie widać tylko tablicę z nazwą TCZEW, a jego bohater później jedzie taksówką do hotelu. Zapewne kierowałby się do Hotelu Malinowo/ Carina, bo chyba tylko takowy mieliśmy w czasach PRL?
"Czarodziej z Harlemu" - najlepsza promocja miasta Tczewa w 1988 r.
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 181 razy
- Otrzymał podziękowań: 238 razy
- Kontakt:
Rzeczywiście przez pół sekundy mignęły mostowe wieżyczki widziane z pociągu.Ciotka Idalia pisze:A w którym momencie o koniu trojańskim zwrócić uwagę? Będzie ten film teraz w święta i planuję obejrzeć, a nie wiem na co zwrócić uwagę
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 382 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
W czasach kiedy po raz pierwszy oglądałem film "Polskie Drogi", był on dla mnie także jednym z pierwszych żródeł wiedzy o Tczewie. Gdy dużo pózniej trafiłem do Tczewa, długo szukałem kościoła św. Pawła, który wzmiankowany jest w 6 minucie i 40'' tej skądinąd pięknej i wzruszającej sceny.
"To co daje nam szczęście, nie jest fikcją"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Budnik
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
- Kontakt:
kiedy Zocha wracała z Sopotu do Wwy dobry filmCiotka Idalia pisze:A w którym momencie o koniu trojańskim zwrócić uwagę? Będzie ten film teraz w święta i planuję obejrzeć, a nie wiem na co zwrócić uwagętreviss pisze:Tczew "występuje" też w Polskich Drogach i Ile waży koń trojański?