Osiedle Garnuszewskiego
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 182 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Osiedle Garnuszewskiego
Czy posiada ktoś zdjęcie pałacyku (dworku), który stał mniej więcej w okolicy pomnika kmdr. Garnuszewskiego przy Al. Zwycięstwa? Budynek został rozebrany prawdopodobnie pod koniec lat 70., gdy budowano bloki przy tejże ulicy. Pozostałością drzewostanu otaczającego dworek są dwa okazałe kasztanowce, rosnące przy wspomnianym pomniku.
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Re: Osiedle Garnuszewskiego
Dworek mogę jedynie wskazać na planie z 1904 roku
- Załączniki
-
- plan_1904.jpg (348.01 KiB) Przejrzano 4367 razy
- plan_1904.jpg (348.01 KiB) Przejrzano 4367 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Kontakt:
No ja też właśnie nie. Dopiero dzisiaj dowiedziałem się o tym od rodziców, choć mieszkam na tym osiedlu ładnych parę lat. Chciałem im pokazać fotkę dworku, żeby znowu poczuli się piękni i młodzi, jak wtedy, gdy się tutaj wprowadzali .Jadzia pisze:Wow, nawet nie wiedziałam, że tam był dworek Trzeba poszperać...
Takich podmiejskich wówczas posiadłości pozostało niewiele. Najbliższy przykład to dom tuż za cukiernią "Zebla", naprzeciw cmentarza.
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
Tak, ilekroć przejeżdżam Gdańską, to gotuje się we mnie, jak widzę w jakim jest stanie... Wiemy coś o nim więcej? Chodzi mi o ten dom za "Zeblem".
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- Kontakt:
Dom za Zeblem ma swoich właścicieli, od niedawna nowych. I chyba ma się dobrze.
Nie ma smalcu! Z dżemem są puree!
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Jeśli chodzi o dworek za Zeblem to powstał około roku 1900 i kiedyś wyglądał jak na zdjęciu poniżej.
- Załączniki
-
- 13.jpg (76.34 KiB) Przejrzano 4356 razy
- 13.jpg (76.34 KiB) Przejrzano 4356 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Kontakt:
Dzisiaj za wiele się nie różni...zet48 pisze:Jeśli chodzi o dworek za Zeblem to powstał około roku 1900 i kiedyś wyglądał jak na zdjęciu poniżej.
W tym dworku mieszkał mój dziadek. Ale bym to dworkiem nie nazywał, raczej był to dom rodzinny - a przy domu były chlewiki i trzy kasztanowce, a nie dwa.
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Kontakt:
Po pierwsze - mama przekombinowała z tym dworkiem, ale tak to zwykle bywa, że niektóre rzeczy w wspomnieniach pęczniejąKristoph pisze:W tym dworku mieszkał mój dziadek. Ale bym to dworkiem nie nazywał, raczej był to dom rodzinny - a przy domu były chlewiki i trzy kasztanowce, a nie dwa.
Po drugie - czyli jeden kasztanowiec został zapewne ścięty. Mam nadzieję, że dwóch pozostałych nie wykończy szrotówek kasztanowcowiaczek (czy jak mu tam...)
Po trzecie - a ZDJĘCIA jakoweś masz