Tablica o takiej treści skierowanej do ludności Prus Wschodnich nie miałaby uzasadnienia w Tczewie, odległym od Prus o dwie granice i conajmniej 20 km (Malbork).
To tablice wystawione przez tczewski Zarząd, ale stały one w Korzeniewie (lub Białej Górze):
Załączniki
PANzarzWODtcz.JPG (206.98 KiB) Przejrzano 4379 razy
PANzarzWODtcz.JPG (206.98 KiB) Przejrzano 4379 razy
Połowa/ koniec lat 30tych; przodek w nieokreślonej tczewskiej kawiarni / piwiarni / restauracji. Może sobie wkręcam, ale z opowiadań rodzinnych kojarzę sobie to miejsce z Krótką
Oprócz reklamy Likierów - Koniaków - Wypalanek Kaźmierskiego i S-ki z Chojnic, centralnie na ścianie szyldzik reklamujący w niemieckim jałowcówkę z Nowego Dworu - Stobbe's Machandel:
Ta fotka leży właśnie na moim pulpicie "do wysyłki" , myślę że to jakaś niedoróbka, nawet sam opis ma w źródle błąd literowy, może to ujęcie dojazdu do mostów od strony Lisewa
Ten transformator, wiem, wiem, STACJA TRANSFORMATOROWA, może dopomóc... Wał gdzieś za Czatkowami
Przejechałem się dziś, bo to niedaleko - szukałem, gdzie w bezpośrednim pobliżu Tczewa można zobaczyć taką stację przy samej granicy z Gdańskiem. "Z bani" typowałem miejsca przy drodze za Czatkowami i w polu, obok Vogelgreif / Ptaszników. Ale to żadne z nich
transf.JPG (259.69 KiB) Przejrzano 4207 razy
transf.JPG (259.69 KiB) Przejrzano 4207 razy
DSCF2665.JPG (297.28 KiB) Przejrzano 4207 razy
DSCF2665.JPG (297.28 KiB) Przejrzano 4207 razy
DSCF2659.JPG (322.55 KiB) Przejrzano 4207 razy
DSCF2659.JPG (322.55 KiB) Przejrzano 4207 razy
Na fotografii widać brukowany dojazd do granicy od strony Wolnego Miasta Gdańska (niemieckie napisy), w powiecie Grosse Werder (taki napis czytamy) = Wielkie Żuławy (powiat z siedzibą w Nowym Dworze Gdańskim). Miejsce jest wyraźnie wyższe niż większość otoczenia (na płaściutkim terenie sam nasuwa się tu wysoki wał wiślany).
Przez skojarzenie z inną fotografią opatulonego zasiekami przyczółka lisewskiego - przyszło mi na myśl właśnie tamto miejsce. Trzeba by tylko sprawdzić, czy w bezpośrednim pobliżu mostów po gdańskiej stronie stała taka stacja transformatorowa...
Stacja transformatorowa stała w bezpośrednim sąsiedztwie wjazdu na most. Została rozebrana w końcówce lat osiemdziesiątych lub nieco później. Miała nieco inną formę (być może była uszkodzona w czasie wojny), przykrywał ją płaski dach. Z opowiadań wujka (weterana energetyki) - stacja ta była newralgiczna, odpowiadała za dostawy prądu dla sporej części Żuław.