Natchniona znalezionymi na Allegro fotkami, zaczęłam szukać info o panu Keilingu. Chciałam zweryfikować, czy rzeczywiście taka osoba mieszkała w naszym mieście, no i oczywiście zamierzałam określić miejscówkę. Keilinga namierzyłam, ale miejsca, gdzie wykonano fotografie nie jestem w stanie określić. Wszak mało detali na fotkach, a nazwisko Keiling pojawia się w kilku lokalizacjach. W związku z tym otwieram taki wątek, a może z czasem ktoś z was rozkmini pod jakim adresem (adresami) wykonano te zdjęcia
Aukcyjne fotki:
Szukając informacji natknęłam się na takie wzmianki...
Alfons Keiling reklamował swój skład obuwia w kalendarzu. Adres tam wskazany to dzisiejszy pl. Hallera 24, czyli apteka. Dziwi mnie to, bo przecież tam zawsze była apteka, a nie sklep z obuwiem
W 1934 r. Alfons poślubił Wacławę Radziejewską:
Pan Keiling ofiarą oszusta:
W 1936 r. skład obuwia znajdował się na ul. Mickiewicza:
Natomiast...
W księdze adresowej z 1924 r. pojawia się nazwisko Keileng (Stefan/Stefania). Można założyć, że poprawny zapis to Keiling (w księdze można znaleźć pomyłki/literówki). Skład obuwia mieścił się przy ul. Mestwina (budynek już nie istnieje):
Na forum znajdziemy info, że Stefan Keiling wraz małżonką byli właścicielami kamienicy przy Okrzei 18 (zapewne to ten ten Stefan z księgi adresowej - ul. Mestwina):
viewtopic.php?f=95&t=1780
Stefan Keiling (ten z Mestwina zapewne) oraz Wacława Keiling (żona Alfonsa zapewne) zostali wpisani do II grupy niemieckiej listy narodowej. O aktach w sprawie ich rehabilitacji:
Wacława: https://inwentarz.ipn.gov.pl/showDetail ... age=1&url=[|typ=0]
Stefan: https://inwentarz.ipn.gov.pl/showDetail ... age=1&url=[|typ=0]
W necie natknęłam się również na informacje w sprawie syna Wacławy i Alfonsa. Ich syn, Jerzy, internowany był w Strzebielinku:
http://www.gdynia-1980.pl/pdf/internowani.pdf
https://katalog.bip.ipn.gov.pl/informacje/108471
A na koniec dodam jeszcze, że w Kociewskim Magazynie Regionalnym (nr 53, 2006 r.) pojawiła się informacja o tym, że w 1929 r. szewstwem zajmował/a się F. Keiling przy ul. Pocztowej.
Rodzina silnie związana z obuwiem, kurka wodna
Rodzina Keiling
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
Rodzina Keiling
- Za ten post autor Jadzia otrzymał podziękowania (total 4):
- niespokojna66 (20 cze 2018, o 19:38) • LukaszB (20 cze 2018, o 20:47) • be-good (20 cze 2018, o 21:37) • zunia (26 cze 2018, o 08:48)
- Ocena: 50%
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 382 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
Re: Rodzina Keiling
W księdze adresowej z roku 1930 występują jednocześnie obydwaj Keilingowie:
"To co daje nam szczęście, nie jest fikcją"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 366 razy
- Otrzymał podziękowań: 389 razy
Kilka druczków z allegro dotyczących tej rodziny...
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 245 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
- Kontakt:
Znalazłem jeszcze jedno
Dziewczynka w białym ubranku występuje na kilku zdjęciach.
(córka ? )
Dziewczynka w białym ubranku występuje na kilku zdjęciach.
(córka ? )
- Ocena: 25%
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 735 razy
- Otrzymał podziękowań: 592 razy
Kolejna fotka z Allegro
- Ocena: 25%
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II