Browar tczewski
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
Browar tczewski
Co to jest?
P.S. zet48 nie bierze udziału, bo wszystko wie
- Załączniki
-
- P1040409.jpg (28.49 KiB) Przejrzano 3725 razy
- P1040409.jpg (28.49 KiB) Przejrzano 3725 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Re: Browar tczewski
Korek/nakrętka od butelki z tczewskiego browaru
[zaakceptowany][/zaakceptowany]
[zaakceptowany][/zaakceptowany]
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: Atlantydzki
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Witam.
Na skanach kilka porcelanek z przedwojennego browaru w Tczewie.
Jeżeli ktoś posiada w zbiorach jakieś pamiątki,zdjęcia po browarze proszę wrzucajcie na forum.
Jestem kolekcjonerem kapsli od piwa , ale zbieram także porcelanki z Browaru Tczewskiego .
Ciekawostką jest porcelanka z polskim opisem.
Na skanach kilka porcelanek z przedwojennego browaru w Tczewie.
Jeżeli ktoś posiada w zbiorach jakieś pamiątki,zdjęcia po browarze proszę wrzucajcie na forum.
Jestem kolekcjonerem kapsli od piwa , ale zbieram także porcelanki z Browaru Tczewskiego .
Ciekawostką jest porcelanka z polskim opisem.
- Załączniki
-
- DSC06760.JPG (70.1 KiB) Przejrzano 3592 razy
- DSC06760.JPG (70.1 KiB) Przejrzano 3592 razy
-
- DSC06758.JPG (128.86 KiB) Przejrzano 3592 razy
- DSC06758.JPG (128.86 KiB) Przejrzano 3592 razy
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Kontakt:
Jedyna znana mi etykieta pochodząca z browaru Tczewskiego.
Znalezione w internecie.Szkoda że nie z własnego zbioru Źródło: http://www.zsir.ia.polsl.pl/hosil/TczewA.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Znalezione w internecie.Szkoda że nie z własnego zbioru Źródło: http://www.zsir.ia.polsl.pl/hosil/TczewA.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Kontakt:
Browar powstał w 1843 roku i przez długie lata należał do Johanna Ahlerta, później pewnie do spadkobierców. Musiał wtedy być niewielki, w księgach adresowych wymieniane jest tylko nazwisko właściciela. Pomiędzy rokiem 1904, a 1908 zakład został przejęty przez spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością i prawdopodobnie znacznie rozbudowany. Od tej pory jest mowa o browarze napędzanym maszynami oraz o fabryce słodu. Po pierwszej wojnie dyrektorem technicznym browaru, w którym wymienia się maszynę parową oraz maszynę do produkcji lodu był "Braumeister" Fichtner. Ostatnie informacje pochodzą z 1933 roku.Nie wiadomo czy browar działał do wybuchu wojny.Browar współpracował także z browarem z Grudziądza i ze Skórcza.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 735 razy
- Otrzymał podziękowań: 592 razy
Od brata babci wiem, że browar działał do wojny, a potem został zamieniony na wytwórnie erzatz-u marmolady z buraków. Tradycje naszego browaru sięgają średniowiecznych mistrzów piwowarstwa. Krzyżacy o naszym piwie wypowiadali się w superlatywach, w odróżnieniu od piwa skarszewskiego, które wspominali ze zgrozą. W XVII wiecznym Tczewie istniało wiele przydomowych browarów np. w kamienicy na rogu Mickiewicza i Wyszyńskiego, które produkowały na użytek własny ale także na sprzedaż.
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Na Bałdowskiej 3 do 1933 roku był budynek, który przed polskimi czasami należał do Brauerei Englisch Brunnen (Browaru Angielski Zdrój) - dużo lepiej znanego nam jako browar elbląski (ten od EB i Specjala).
Nie wiem jednak jaki charakter miał ów budynek, wątpię żeby produkcyjny; może przedstawicielstwo handlowe(?)
Nie wiem jednak jaki charakter miał ów budynek, wątpię żeby produkcyjny; może przedstawicielstwo handlowe(?)
- Załączniki
-
- ElblagZdroj.jpg (163.94 KiB) Przejrzano 3531 razy
- ElblagZdroj.jpg (163.94 KiB) Przejrzano 3531 razy
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Kontakt:
To był punkt administracyjny fabryki słodu. W który zaopatrywał się w szczególności browar Grudziądz.
Słód był produkowany w dużej ilości na Zamkowej.Podejrzewam ze to była spółka pomiędzy Tczewskim a Elblaskim browarem.
Słód był produkowany w dużej ilości na Zamkowej.Podejrzewam ze to była spółka pomiędzy Tczewskim a Elblaskim browarem.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 735 razy
- Otrzymał podziękowań: 592 razy
To by się zgadzało z napisem na butelce. Tczewski browar była jednocześnie fabryką słoduMacias pisze:To był punkt administracyjny fabryki słodu. W który zaopatrywał się w szczególności browar Grudziądz.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2011, o 22:04 przez LukaszB, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
Dokładnie: Dirschauer Brauerri und Malzfabrik. A ja się skupiłam tylko na pierwszej części napisu na butelce