Pracownicy kolei tczewskiej
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Pracownicy kolei tczewskiej
Dzień dobry.
Mój pradziadek Paweł Edward Lewicki (ur. 13.10.1893 r. w Maleninie, zm. 22.08.1958 r. w Tczewie) był znaczącym pracownikiem kolei w Tczewie. Niestety nie znam szczegółów jego kariery. Czy ktoś z forumowiczów miał może (i by chciał) idzielić mi jakiś informacji na temat struktury i składu osobowego placówki PKP w Tczewie przed II WŚ? Paweł E. Lewicki jeździł często do Gdańska. W czasie II WŚ by utrzymać pracę, został zdegradowany do zwykłego kolejarza.
Mój pradziadek Paweł Edward Lewicki (ur. 13.10.1893 r. w Maleninie, zm. 22.08.1958 r. w Tczewie) był znaczącym pracownikiem kolei w Tczewie. Niestety nie znam szczegółów jego kariery. Czy ktoś z forumowiczów miał może (i by chciał) idzielić mi jakiś informacji na temat struktury i składu osobowego placówki PKP w Tczewie przed II WŚ? Paweł E. Lewicki jeździł często do Gdańska. W czasie II WŚ by utrzymać pracę, został zdegradowany do zwykłego kolejarza.
Sylwek
-
- Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 366 razy
- Otrzymał podziękowań: 389 razy
Re: Pracownicy kolei tczewskiej
[mention]LukaszB[/mention] na facebooku wstawiłeś piękne zdjęcie kolejarzy, nie ma go w tym dziale, czy ja go nie widzę?
W książce "Historia kolei w Polsce" Adama Dylewskiego, przedstawieni są kolejarze z Tczewa z adnotacją.- "Kolejarze z Tczewa w 1928 roku.Przedwojenne mundury miuały kolor granatowy, wypustki amarantowe. Różnice w zaszeregowaniu oznajmiała liczba "gwożdzi" (na kołnierzu), belka a także barwa guzików-srebrna lub złota".
W książce "Historia kolei w Polsce" Adama Dylewskiego, przedstawieni są kolejarze z Tczewa z adnotacją.- "Kolejarze z Tczewa w 1928 roku.Przedwojenne mundury miuały kolor granatowy, wypustki amarantowe. Różnice w zaszeregowaniu oznajmiała liczba "gwożdzi" (na kołnierzu), belka a także barwa guzików-srebrna lub złota".
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 735 razy
- Otrzymał podziękowań: 592 razy
niespokojna66 pisze: ↑10 kwie 2018, o 18:01 [mention]LukaszB[/mention] na facebooku wstawiłeś piękne zdjęcie kolejarzy, nie ma go w tym dziale, czy ja go nie widzę?
To sprawka [mention]Jadzia[/mention]
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
- Kontakt:
Mój dziadek przez całe życie pracował jako maszynista . Słabe niestety jakościowo zdjęcie, w którym jest w kabinie Ty4.
- Za ten post autor Łukasz otrzymał podziękowania (total 4):
- LukaszB (10 maja 2018, o 13:19) • niespokojna66 (10 maja 2018, o 13:57) • mirza3 (15 maja 2018, o 21:00) • Jadzia (25 maja 2018, o 20:11)
- Ocena: 50%
-
- Rajca
- Reakcje:
Przez kilka miesięcy uzbierało się parę zdjęć i dokumentów dotyczących pracowników kolei.
ebay.de, allegro, Księga adresowa Tczewa 1926 (?)
- Załączniki
-
- psphqbr.jpg (21.42 KiB) Przejrzano 6654 razy
- psphqbr.jpg (21.42 KiB) Przejrzano 6654 razy
-
- Rajca
- Reakcje:
Ktoś mógłby połączyć te posty? Dziękuję :*niespokojna66 pisze: ↑26 paź 2019, o 09:47 Przez kilka miesięcy uzbierało się parę zdjęć i dokumentów dotyczących pracowników kolei.
- Za ten post autor niespokojna66 otrzymał podziękowania (total 2):
- mieczy (26 paź 2019, o 14:01) • Wałasz (27 paź 2019, o 18:27)
- Ocena: 25%
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Kolejny kolejarski dokument ze zbiorów Żakliny
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Burmistrz
- Reakcje:
/allegro/Ankieta Personalna pracownika kolei polskich z lat 20 XX w. Ankieta na niemieckim druku prawdopodobnie z braku takich w języku polskim we wczesnym okresie po odzyskaniu niepodległości. Ciekawe wpisy - m.in. stacja Zajączkowo / Tczew, częste nagany i kary m.in. za pijaństwo oraz za wypadek na stacji. Ostatni wpis z 1926 roku oraz informacja o emerytowaniu.
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam!
W kopercie dowodowej pradziadka znalazłem informację, iż w 1963 roku jego miejscem pracy było PKP MD Zajączkowo Tczewskie. Czy PKP ma jakieś archiwum, z którego można wyciągnąć jakieś dokumenty?
W kopercie dowodowej pradziadka znalazłem informację, iż w 1963 roku jego miejscem pracy było PKP MD Zajączkowo Tczewskie. Czy PKP ma jakieś archiwum, z którego można wyciągnąć jakieś dokumenty?
Pozdrawiam,
Wojtek A.
Wojtek A.