Stary Dworzec
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Stary Dworzec
Stary Dworzec zaprojektował Friedrich August Stüler, zbudowano go w latach 1856-57 między dwiema liniami kolejowymi łączącymi Tczew z Gdańskiem i Tczew z Bydgoszczą. Takie rozwiązanie sprawiało problemy, uciążliwe przesiadki i manewry mające na celu zmiany toru (pociągi jadące z Gdańska w kierunku Bydgoszczy musiały wjechać na Most i tam zmienić tor). Budynek powstał z tej samej żółtej cegły co Mosty Tczewskie - cegły na oba obiekty pochodziły z cegielni w Knybawie. Dworzec spłonął w niewyjaśnionych okolicznościach kilka dni po wkroczeniu wojsk radzieckich w 1945 ...nigdy go nie odbudowano.
Ostatnio zmieniony 2 sie 2017, o 18:22 przez Jadzia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Minimalnie lepsza jakość + źródło
Powód: Minimalnie lepsza jakość + źródło
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Re: Stary Dworzec
Plan Tczewskiego Dworca i jego okolic
Detale architektoniczne Tczewskiego Starego Dworca
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Wnętrze Dworca - poczekalnia z bufetem.
Widok na dworzec z Mosty Tczewskiego
Jeden z peronów Starego Dworca
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Zdjęcie żołnierzy pruskich z jednostki w Tczewie, być może podpis odnosi sie tylko do jednostki a nie do miejsca wykonania zdjęcia wykonania.
Czy ktoś poznaje mury tego budynu za plecami Prusaków?
Czy ktoś poznaje mury tego budynu za plecami Prusaków?
- Załączniki
-
- 251833158.jpg (68.92 KiB) Przejrzano 5366 razy
- 251833158.jpg (68.92 KiB) Przejrzano 5366 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Widziałem gdzieś to zdjęcie ...wydaja mi się że w opisie do zdjęcia wymieniona została jakaś szkoła.
Na pierwszy rzut oka to obecna Szkoła Podstawowa nr 5 ...ale po zastanowieniu odpada.
Na pierwszy rzut oka to obecna Szkoła Podstawowa nr 5 ...ale po zastanowieniu odpada.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 718 razy
- Otrzymał podziękowań: 587 razy
Jeżeli ten budynek istnieje to może to być "dom Przedsiębiorcy"
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Drugie zdjęcie poczekalni podpisane jest Poczekalnia III klasy. Czy odnosiło się to do klasy bufetu, czy też do klasy biletu jaki się posiadało np. bilet I klasy upoważniał do korzystania z poczekalni I klasy?
Ostatnio zmieniony 4 lip 2017, o 20:39 przez Jadzia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Podmieniłam pierwszy złącznik - lepsza jakość
Powód: Podmieniłam pierwszy złącznik - lepsza jakość
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Nie mam pojęcia ...przypuszczam jednak że poczekalnie były dwiekaras79 pisze:Drugie zdjęcie poczekalni podpisane jest Poczekalnia III klasy. Czy odnosiło się to do klasy bufetu, czy też do klasy biletu jaki się posiadało np. bilet I klasy upoważniał do korzystania z poczekalni I klasy?
Poczekalnia dla klasy trzeciej (tzw. wspólna) z bufetem (dla posiadaczy zwykłych biletów)
Poczekalnia dla klasy pierwszej i drugiej gdzie posiłki mogły być podawane przez kelnerów (dla posiadaczy biletów I i II klasy)
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Dzisiejsze Technikum Mechaniczne, od strony boiska?
http://prawopanstwowe.blog.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
To na 100% nie jest Technikum Mechaniczne ...chodziłem tam do szkoły i znam budynek