Herb Miasta Tczewa
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Herb Miasta Tczewa
Zabawa polegająca na odgadywaniu miejsc ze zdjęć wstawionych przez użytkownika Zet48
Wznawiam temat zagadek i wracam do zagadki Gryfa
GDZIE MOŻEMY ZOBACZYĆ TAKIEGO GRYFA?
Wznawiam temat zagadek i wracam do zagadki Gryfa
GDZIE MOŻEMY ZOBACZYĆ TAKIEGO GRYFA?
- Załączniki
-
- DSCF8630.jpg (102.78 KiB) Przejrzano 4143 razy
- DSCF8630.jpg (102.78 KiB) Przejrzano 4143 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
Re: Herb Miasta Tczewa
Ja już odpowiedziałam, ale gdzieś cały temat zagadek "poleciał". Wg mnie Gryf znajduje się na drogowskazie (nie wiem, jak to się fachowo nazywa) z miastami partnerskimi Tczewa, przy Urzędzie Miejskim.
[zaakceptowany][/zaakceptowany]
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 182 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Gdzie znajduje się poniższy herb Tczewa?
- Załączniki
-
- Herb.jpg (104.66 KiB) Przejrzano 3851 razy
- Herb.jpg (104.66 KiB) Przejrzano 3851 razy
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
"Papieska Górka" koło Pelplina ?
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Gdzie możemy zobaczyć takiego Gryfa?
- Załączniki
-
- gryf.jpg (131.9 KiB) Przejrzano 3518 razy
- gryf.jpg (131.9 KiB) Przejrzano 3518 razy
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 182 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Czy przypadkiem nie na jakiejś - z tych nowszych - lampie?
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Herb Miasta Tczewa - w polu srebrnym (białym) gryf czerwony, wspięty w prawo, z dziobem i pazurami złotymi, językiem czerwonym
To zatwierdzony przez Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 13 grudnia 1927 roku herb dla Tczewa.
Tczewianie wyjaśniają pojawienie się Gryfa w herbie przytaczając legendę o ptaku rabusiu:
"Przed wiekami Tczew otaczały olbrzymie bory, w których żyły różne drapieżne zwierzęta. Mieszkańcom młodego miasta szczególnie we znaki dawał się olbrzymi ptak - rozbójnik porywający inwentarz z ich zagród. Pewnego dnia ptak porwał bawiące się koło domu dziecko miejskiego rajcy. Ludzie podnieśli lament i w tym momencie na niebie pojawił się gryf. Po krwawej bitwie ranny orło - lew złożył u stóp matki wystraszonego malca i sam skonał. Mieszkańcy Tczewa sprawili dzielnemu obrońcy uroczysty pogrzeb i z wdzięczności za pomoc w potrzebie przyjęli jego wizerunek jako swój herb."
Prawda jest niestety inna. Gryf był pospolitym znakiem na pomorzu, używanym na pieczęciach książęcych Pomorza Zachodniego. "Orli lew" trafił do Tczewa za sprawą Księcia Sambora II, a raczej dzięki małżonce księcia Matyldy, która wywodziła się z Gryfitów (dynastia książąt pomorskich).
Poniżej zdjęcie prawdziwej pieczęci Sambora II i obecny Herb Miasta Tczewa.
Pawęż (XV w.) z herbem miejskim Tczewa - Bractwo Rycerskie Zamku Bytowskiego:
Gryf Gazety Tczewskiej w 1890 roku:
...oraz starszy z 1875 roku:
To zatwierdzony przez Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 13 grudnia 1927 roku herb dla Tczewa.
Tczewianie wyjaśniają pojawienie się Gryfa w herbie przytaczając legendę o ptaku rabusiu:
"Przed wiekami Tczew otaczały olbrzymie bory, w których żyły różne drapieżne zwierzęta. Mieszkańcom młodego miasta szczególnie we znaki dawał się olbrzymi ptak - rozbójnik porywający inwentarz z ich zagród. Pewnego dnia ptak porwał bawiące się koło domu dziecko miejskiego rajcy. Ludzie podnieśli lament i w tym momencie na niebie pojawił się gryf. Po krwawej bitwie ranny orło - lew złożył u stóp matki wystraszonego malca i sam skonał. Mieszkańcy Tczewa sprawili dzielnemu obrońcy uroczysty pogrzeb i z wdzięczności za pomoc w potrzebie przyjęli jego wizerunek jako swój herb."
Prawda jest niestety inna. Gryf był pospolitym znakiem na pomorzu, używanym na pieczęciach książęcych Pomorza Zachodniego. "Orli lew" trafił do Tczewa za sprawą Księcia Sambora II, a raczej dzięki małżonce księcia Matyldy, która wywodziła się z Gryfitów (dynastia książąt pomorskich).
Poniżej zdjęcie prawdziwej pieczęci Sambora II i obecny Herb Miasta Tczewa.
Pawęż (XV w.) z herbem miejskim Tczewa - Bractwo Rycerskie Zamku Bytowskiego:
Gryf Gazety Tczewskiej w 1890 roku:
...oraz starszy z 1875 roku:
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Tak wyglądał gryf w II połowie XIX wieku na wykopanej odznace Towarzystwa Sportowego.
Czarny gryf w barwach żółto-niebieskich.
Czarny gryf w barwach żółto-niebieskich.
- Załączniki
-
- 12_copy5.jpg (128.5 KiB) Przejrzano 3770 razy
- 12_copy5.jpg (128.5 KiB) Przejrzano 3770 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Gryf na niebieskim tle można zobaczyć na sportowych proporcach ...rok 1982 - zbiory własne
- Załączniki
-
- DSCF7395.jpg (86.22 KiB) Przejrzano 3769 razy
- DSCF7395.jpg (86.22 KiB) Przejrzano 3769 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Jeszcze jedno ciekawe przedstawienie herbu
Pocztówka z Herbem Tczewa