Wieża Ciśnień
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Wieża Ciśnień
Mierząca około 40 metrów Wieża Ciśnień została zbudowana w 1905 roku i włączona do sieci Miejskich Zakładów Wodociągowych w 1909 roku. Ciekawostką jest to, iż wpompowywana do niej woda była rozprowadzana po całym mieście siłą własnego ciśnienia.
- Załączniki
-
- foto (261).JPG (485.27 KiB) Przejrzano 4275 razy
- foto (261).JPG (485.27 KiB) Przejrzano 4275 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
Wieża Ciśnień
Wieża w przekroju.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2016, o 22:35 przez Jadzia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Podmieniłam załącznik - lepsza jakość
Powód: Podmieniłam załącznik - lepsza jakość
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Re: Wieża Ciśnień
Widok z góry ...piękny widok, cały Tczew w zasięgu wzroku
- Załączniki
-
- dsc00011_708.jpg (140.21 KiB) Przejrzano 4250 razy
- dsc00011_708.jpg (140.21 KiB) Przejrzano 4250 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Większości pięter z przekroju Wieży wrzuconego przez Kristoph'a już nie ma ...zostały zamienione nowymi drewnianymi schodami.
- Załączniki
-
- DSC09954.jpg (94.83 KiB) Przejrzano 4222 razy
- DSC09954.jpg (94.83 KiB) Przejrzano 4222 razy
-
- Najemca
- Reakcje:
- Podziękował;: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
- Kontakt:
a co się aktualnie dzieje z wieżą? Czy są jakieś plany zagospodarowania?
kilka lat temu były tam imprezy, a teraz stoi pusta zupełnie...
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Nie stoi pusta bo od 2008 roku jest w posiadaniu Strzeleckiego Bractwa Kurkowegotreviss pisze:a co się aktualnie dzieje z wieżą? Czy są jakieś plany zagospodarowania?
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Bo jest po lyteraturze, ale jak widać nie polskiej
Ostatnia z.agatka:
Ostatnia z.agatka:
- Załączniki
-
- PRESS.jpg (22.12 KiB) Przejrzano 3932 razy
- PRESS.jpg (22.12 KiB) Przejrzano 3932 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Starsza jest ta po lewej (powstała razem z ze starym dworcem - jak się nie mylę ...zniszczona w 1945) ...stała przy obecnej ulicy 1-go Maja[zaakceptowany][/zaakceptowany]
To Wieża Ciśnień (ta starsza z ulicy 1-go Maja) w marcu 1945 roku
To Wieża Ciśnień (ta starsza z ulicy 1-go Maja) w marcu 1945 roku
- Załączniki
-
- 014.jpg (20.77 KiB) Przejrzano 3830 razy
- 014.jpg (20.77 KiB) Przejrzano 3830 razy
-
- Budnik
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
- Kontakt:
byłem na górze wieży. Potwierdzam wspaniały widok. Zresztą samo wejście też emocjonujące. Ten wielki zbiornik na wodę...
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Oto ciekawostka o Tczewskiej Wieży Ciśnień - było o tym bardzo głośno
...kilka lat temu zauważono i szczęśliwie wydobyto ze ściany Wieży niewypał - "pamiątkę" radziecką z czasów II Wojny Światowej ...pamiętam to wydarzenie, miałem nawet ulotkę informacyjną o całej akcji ale niestety nie wiem gdzie ona teraz jest
...jedyne co teraz znalazłem to artykuł na portalu naszemiasto.pl i jedno zdjęcie
...kilka lat temu zauważono i szczęśliwie wydobyto ze ściany Wieży niewypał - "pamiątkę" radziecką z czasów II Wojny Światowej ...pamiętam to wydarzenie, miałem nawet ulotkę informacyjną o całej akcji ale niestety nie wiem gdzie ona teraz jest
...jedyne co teraz znalazłem to artykuł na portalu naszemiasto.pl i jedno zdjęcie
Cytat:
Tczew. GODZINA 0 - dzisiaj rozbrajany będzie niewypał tkwiący w wieży ciśnień
20.08.2003
Pocisk artyleryjski, swoisty radziecki prezent? zatrzymany w locie, jest pamiątką z1945 roku, gdy wojska radzieckie ostrzeliwały Tczew.
- Tkwi on w murze 30 metrów od ziemi czyli na wysokości 9 piętra bloku mieszkalnego - powiedział nam mł. inspektor Marek Tafliński, zastępca komendanta powiatowego policji w Tczewie. - Potencjalny obszar jego rażenia wynosi około 800 metrów. Dlatego też policja i straż miejska już wczoraj, od godziny 6 rano ostrzegała mieszkańców zagrożonego terenu. Rozdano specjalnie przygotowane ulotki z apelem komendanta powiatowego policji wzywającego do zachowania szczególnej ostrożności. Należy bowiem zdawać sobie sprawę, iż w razie wybuchu odłamki pocisku, wielkości orzecha, mogą razić na odległość kilkuset metrów. W trakcie trwania całej operacji, która rozpocznie się o godz. 9 i potrwa do godz. 12, pod żadnym pozorem nie wolno przebywać na balkonach bądź wyglądać przez otwarte okna.
Ppłk Tomasz Hak dowódca 16 Tczewskiego Batalionu Saperów w Tczewie powiedział nam, że to pierwszy, w jego saperskim życiu, przypadek rozbrajania pocisku tkwiącego na tak dużej wysokości. - Owszem zdarzały się niewypały znajdowane w murze, ale zazwyczaj uwięzione były nisko nad ziemią - stwierdził ppłk Tomasz Hak. - Łatwiej można było je wyłuskać. Radziecki "prezent" w wieży ciśnień trzyma się bardzo mocno. Zaklinował się pomiędzy cegłami a kamiennym wzmocnieniem. - Technika wydobycia to nasza słodka tajemnica - zaznacza Tomasz Hak.- Musimy to zrobić tak, aby nie spowodować wybuchu.
::: Reklama :::
W poniedziałek do Tczewa sprowadzono drabinę strażacką o 30 metrowym wysięgniku. Dowódca jednostki wojskowej osobiście oglądał niewybuch. Przypuszcza, że ma on dwa zapalniki. Ten fakt niewątpliwie zwiększa ryzyko operacji. Saperzy twierdzą, że nie ma możliwości wycięcia piłą muru razem z pociskiem. Najpierw należy powoli, ręczni kruszyć cegły z jednej strony, aby sprawdzić jak głęboko utknął. Czas operacji zaplanowano wstępnie na 2 godziny. O jej przebiegu zadecyduje dowódca jednostki i wyznaczony przez niego saper, który w koszu na wysięgniku będzie pracował przy rozbrajaniu pocisku.
Józef M. Ziółkowski
- Załączniki
-
- niewypa_123.jpg (143.19 KiB) Przejrzano 4107 razy
- niewypa_123.jpg (143.19 KiB) Przejrzano 4107 razy