O ile dobrze kojarzę (a jeśli źle kojarzę zostanę zaraz poprawiony) - część wystroju kaplicy pochodzi z wyposażenia kaplicy katolickiego szpitala - Zakładu Św. Wincentego, który został zniszczony w 1945 roku. viewtopic.php?p=5606#p5606
be-good pisze:O ile dobrze kojarzę (a jeśli źle kojarzę zostanę zaraz poprawiony) - część wystroju kaplicy pochodzi z wyposażenia kaplicy katolickiego szpitala - Zakładu Św. Wincentego, który został zniszczony w 1945 roku. viewtopic.php?p=5606#p5606
Wydaje mi się że Drogę Krzyżową ze św Wincentego przeniesiono do kaplicy przyszpitalnej
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
qaz pisze:Wielkie dzięki! Jakby ktoś chciał jeszcze coś dodać, to czekam nieustannie:>.
O ile dobrze kojarzę (a jeśli źle kojarzę zostanę zaraz poprawiony) - część wystroju kaplicy pochodzi z wyposażenia kaplicy katolickiego szpitala - Zakładu Św. Wincentego, który został zniszczony w 1945 roku. viewtopic.php?p=5606#p5606
Wydaje mi się że Drogę Krzyżową ze św Wincentego przeniesiono do kaplicy przyszpitalnej
Droga Krzyżowa i ołtarz z przyszpitalnej kaplicy przy 30-go Stycznia pochodzą właśnie ze szpitala przy Ściegiennego. Są tam do wglądu:> ("TAM" - przy 30-go Stycznia). Po remoncie kaplicy (chyba przed rokiem) znów odbywają się tam Msze. Muszę dopytać o osobę tego, który wyrzeźbił neogotycki ołtarz. Jak dopytam - dopisze.
Wyposażenie kaplicy cmentarnej myślę, że było robione właśnie do niej i nie miało innego "miejsca pobytu".
Pierwotnie kaplica była magazynem przyszpitalnym, czy możliwe że swoja funkcje pełni od 1945 roku? Czy nie było tak, że kaplice wewnątrz szpitali były likwidowane za słusznie minionego ustroju?
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II