Upewnijcie mnie czy to co odkryłem za budynkami Muzeum Wisły to kamienne elementy wieżyczek
Wyglądają mi na balustrady, parapety i rynny wokół wieżyczki
Załączniki
kamienie.jpg (480.41 KiB) Przejrzano 1371 razy
kamienie.jpg (480.41 KiB) Przejrzano 1371 razy
kamienie 4.jpg (521.02 KiB) Przejrzano 1371 razy
kamienie 4.jpg (521.02 KiB) Przejrzano 1371 razy
kamienie 2.jpg (349.73 KiB) Przejrzano 1371 razy
kamienie 2.jpg (349.73 KiB) Przejrzano 1371 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
Dodajmy że razem z be-goodem, podczas zabezpieczenia fragmentu szkuty wiślanej przed przyjazdem archeologów, 24 września 2012 wykorzystaliśmy niski stan Wisły i zlustrowaliśmy dobre 500-800m prawego brzegu, na południe od mostów. Natrafiliśmy na dziesiątki granitowych fragmentów tego typu, wiele nienaruszonych. Nie mówię o setkach jeśli nie tysiącach cegieł knybawskich ...
W przyszłości, odbudowane wieżyczki mogłyby zostać wzbogacone o substancję historyczną poprzez wykorzystanie tych fragmentów.
Będąc na łąkach przy-mostowych, widzieliśmy że więcej elementów leży pod filarami wieżyczek zburzonych po 1946 roku, jako zarośnięte zwały gruzu. Po rozkopaniu na pewno odsłonią wiele cennych fragmentów, zdatnych do użycia w pracach rekonstrukcyjnych.
Te krzaki jakby wyrastały z tych kamieni ...widzimy też że kamienie były przykrywane zmiecionymi liśćmi. Podejrzewam ze kamienie mogą leżeć tu od początków Muzeum Wisły - lata 80-te XX wieku. Ale to tylko moje domysły
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
Chris pisze:Będąc na łąkach przy-mostowych, widzieliśmy że więcej elementów leży pod filarami wieżyczek zburzonych po 1946 roku, jako zarośnięte zwały gruzu. Po rozkopaniu na pewno odsłonią wiele cennych fragmentów, zdatnych do użycia w pracach rekonstrukcyjnych.
Już niedługo to sprawdzimy
Zet też mi się wydaje, że te krzaki wyrosły między kamieniami wiec mogą tam leżeć od jakiś remontów w latach 90tych
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
Dzisiaj kamienne elementy mostu są przewożone na plac budowy pod mostem Ogólnie znajdowało się tam ponad 80 fragmentów oryginalnych balustrad i zwieńczeń filarów Wszystkie zostaną wykorzystane podczas remontu