Nawiedzone miejsca
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 650 razy
- Otrzymał podziękowań: 552 razy
Nawiedzone miejsca
Chyba każde miasto ma swoje legendy o duchach, które straszę w miejscach gdzie wydarzyła się jakaś okropna zbrodnia. W Tczewie jest to niewątpliwie dom na ul. Bałdowskiej, w której ponoć straszyło . .. no właśnie co? Jeżeli znacie jakieś szczegóły to piszcie, tylko szybko bo północ się zbliża 

"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- Kontakt:
Re: Nawiedzone miejsca
Mi mama kiedyś mówiła, że ponoć straszyło/straszy w domu przy ulicy Jagiellońskiej bodajże 17, ponoć przy jego budowie w wyniku nieszczęśliwego wypadku zginął robotnik i "straszył" tam poltergeist. Nie wiem na ile to prawda a na ile miejska legenda 

-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 149 razy
- Otrzymał podziękowań: 202 razy
- Kontakt:
Wyjęłaś mi to z... klawiaturyBulma pisze:Mi mama kiedyś mówiła, że ponoć straszyło/straszy w domu przy ulicy Jagiellońskiej bodajże 17, ponoć przy jego budowie w wyniku nieszczęśliwego wypadku zginął robotnik i "straszył" tam poltergeist. Nie wiem na ile to prawda a na ile miejska legenda

"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
Offtopikując... Poltergeist i nasz regionalny, kociewski Polterabend mają ten sam rdzeń /etymologię:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polterabend
![Obrazek]()
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polterabend
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 650 razy
- Otrzymał podziękowań: 552 razy
Ja spotkałem się z legendą (riot potwierdzi) że też straszyło w bloku na Polnej. Podczas budowy do betonowej wylewki miało wpaść dziecko, którego nigdy nie znaleziono.
PS. Wydaje mi się, że w Tczewie mamy dwa rodzaje poltergeistów: staromiejski - straszący w kamienicach powodujący skrzypienie schodów, trzaskanie drzwi i okien, przeciągi itp. oraz nowoczesny straszący w blokach, który tłukł lub kradł słoiki w piwnicach, podbierał ziemianki lub narobił w kącie klatki
PS. Wydaje mi się, że w Tczewie mamy dwa rodzaje poltergeistów: staromiejski - straszący w kamienicach powodujący skrzypienie schodów, trzaskanie drzwi i okien, przeciągi itp. oraz nowoczesny straszący w blokach, który tłukł lub kradł słoiki w piwnicach, podbierał ziemianki lub narobił w kącie klatki

"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 327 razy
- Otrzymał podziękowań: 333 razy
Jagiellońska 19Bulma pisze:Mi mama kiedyś mówiła, że ponoć straszyło/straszy w domu przy ulicy Jagiellońskiej bodajże 17, ponoć przy jego budowie w wyniku nieszczęśliwego wypadku zginął robotnik i "straszył" tam poltergeist. Nie wiem na ile to prawda a na ile miejska legenda

Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
- Kontakt:
Dzisiaj w trakcie przypadkowej rozmowy z osobą związaną swymi korzeniami z ulicą Chopina, dowiedziałem się o zaistnieniu nieprawdopodobnego zdarzenia. Mianowicie po rozkopaniu placu na rogu ulicy Lipowej i Rybackiej w celu naprawy instalacji rurowej, w jednym z mieszkań w najbliższym sąsiedztwie zaczęły dziać się dziwne zjawiska. Jego lokatorka odczuwała obecność osoby, która utrudniała jej wchodzenie do mieszkania a nawet słyszała kroki w pokoju. Zaczęła wiązać te fakty z wykonanym wykopem, pytając się jednocześnie pracowników, czy nie odnaleźli czasem w wykopie szczątków ludzkich. Otrzymała odpowiedź negatywną,gdyż w innym przypadku mogłoby to opóźnić prace ziemne.Dowiedziałem się również,że o tym wydarzeniu powiadomiono czynniki kościelne. To dziwne zjawisko powtarza się nadal. Brrrr...