Wiatrak
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Re: Wiatrak
Wiatrak przy ul. Wojska Polskiego na początku lat 70-tych XX wieku.
- Załączniki
-
- Historia ludźmi pisana: 50 lat szkolnictwa specjalnego w Tczewie
- foto (62).jpg (141.31 KiB) Przejrzano 4283 razy
- Historia ludźmi pisana: 50 lat szkolnictwa specjalnego w Tczewie
- foto (62).jpg (141.31 KiB) Przejrzano 4283 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 715 razy
- Otrzymał podziękowań: 584 razy
Na tym zdjęciu świetnie widać na jakiej górce znajduje się wiatrakzet48 pisze:Wiatrak przy ul. Wojska Polskiego na początku lat 70-tych XX wieku.
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Ciekawi mnie w którym roku wiatrak przeszedł remont - na zdjęciu z budową Szkoły Specjalnej (początek lat 60-tych XX wieku) widać, że skrzydła są jeszcze "obudowane", ale już na początku lat 70-tych skrzydła są już w innym stanie - po remoncie.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
Skąd wiesz, że to początek lat 70-tych? Z książki, czy to Twoje domysły?zet48 pisze:Wiatrak przy ul. Wojska Polskiego na początku lat 70-tych XX wieku.
Trochę się gubię z tym remontem.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Wiem to z książki. Ten remont musiał być w latach 60-tych, ale nie wiemy nic dokładnie.
Zunia przesłała mi link do artykułu "Dziennika Tczewskiego" w którym opisano sytuację jak wiatrak trafił w ręce prywatne. Wspomniano tu też o remoncie wiatraka, ale tym późniejszym. Mianowicie w roku 1983, gdy zabytek trafił w ręce prywatne był w opłakanym stanie i nowi właściciele zaczęli jego powolny remont trwający ponad rok. Przy tym remoncie wymieniono też skrzydła.
http://tczew.naszemiasto.pl/archiwum/tc ... ,t,id.html
Zunia przesłała mi link do artykułu "Dziennika Tczewskiego" w którym opisano sytuację jak wiatrak trafił w ręce prywatne. Wspomniano tu też o remoncie wiatraka, ale tym późniejszym. Mianowicie w roku 1983, gdy zabytek trafił w ręce prywatne był w opłakanym stanie i nowi właściciele zaczęli jego powolny remont trwający ponad rok. Przy tym remoncie wymieniono też skrzydła.
http://tczew.naszemiasto.pl/archiwum/tc ... ,t,id.html
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Nasz wiatrak chyba potrzebuję kolejnego "liftingu". Dziś otrzymałem wiadomość od znajomych z Sopotu, specjalnie odwiedzili Tczew bo wiele im o nim opowiadałem. Jedyne co im nie przypadło do gustu to stan wiatraka ...jest on "pokryty mchem, że aż deski z wilgoci wypaczają się na drugą stronę".
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
- Kontakt:
Wśród fotografii z końca lat 50 ubiegłego wieku, wykonanych na placu budowy nowej siedziby Pomorskiej Fabryki Gazomierzy, natknąłem się na jedną, gdzie w tle widoczny jest wiatrak. Zabudowania na pierwszym planie to magazyny materiałów budowlanych oraz jako punkt odniesienia do obecnego usytuowania , tzw "einmannbunker", stojący tam do dnia dzisiejszego.
- Załączniki
-
- 0000001-308.JPG (420.99 KiB) Przejrzano 4319 razy
- 0000001-308.JPG (420.99 KiB) Przejrzano 4319 razy
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
- Kontakt:
Fotografię, którą załączam wykonałem w dniu dzisiejszym, czyli równo 3 lata później, niż zet48. Gołym okiem widać postępującą degradację otoczenia na zapleczu wiatraka , szczególnie od strony Specjalnego Ośrodka Szkolno Wychowawczego. Sam wiatrak również nadgryza "ząb czasu".
- Załączniki
-
- a5d368e3.xl.jpg (303.96 KiB) Przejrzano 4301 razy
- a5d368e3.xl.jpg (303.96 KiB) Przejrzano 4301 razy
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
Znalazłam takie ogłoszenie:
Oczywiście nie ma tutaj wskazania na konkretny obiekt. Jednak być może ogłoszenie dotyczy wiatraka ze Sportowej?
Dziennik Bałtycki, 28.11.1963 r.Oczywiście nie ma tutaj wskazania na konkretny obiekt. Jednak być może ogłoszenie dotyczy wiatraka ze Sportowej?
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 715 razy
- Otrzymał podziękowań: 584 razy
Nie mogło to dotyczyć wiatraka przy Grunwaldzkiej, bo od 1960 roku był zabytkiem. Pozostaje więc albo ten z ul. Sportowej, albo tczewianin był właścicielem wiatraka poza Tczewem np. na Żuławach. Pytanie ile zostało w roku 1963 z wiatraka na Sportowej, skoro w czasie okupacji na moje oko już dogorywał
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II