Jestem Małgosia, jakby co ;-)
1) Otóż, ja jedynie współpracuję z Muzeum Historii Żydów Polskich i to w dodatku wirtualnie, więc nie pomogę w odpowiedzi na zadane pytania. Uzupełniam zdjęcia. Jeśli sama takowych nie posiadam, bo nie byłam, to proszę w różnych miejscach. Może kiedyś uda mi się zawitać na Wasze cmentarze
2) Sądzę, że u siebie macie więcej niż ktokolwiek i gdziekolwiek. Wiem to po swoim mieście. Co starych fotografii, to tylko jakiś cud może sprawić, że je kiedyś znajdziecie (jeśli były robione). Czasem coś leży w archiwach w teczkach kompletnie nie związanych z danym tematem.
3) Dziś trochę poczytałam o Tczewie (bez wnikania w szczegóły) i widzę, że wiele mamy wspólnego. Znaczy się nasze miasta. Choć moje (Rybnik) nigdy nie było w zaborze pruskim mimo, że należało do Prus ;-) Na pewno podobna jest historia Żydów, a to mnie tu przywiodło. Też mieliśmy niemieckich, potem tych "polskich", nadal do 1939 niemieckich (wg mnie takich śląskich), a potem już jak mieliśmy to się nie ujawniali. Dziś jest kilka osób z korzeniami, ale o tym sza ;-) Też nam synagogę hitlerowcy zniszczyli na początku wojny, cmentarz w 1940.
4) Opis, który mówi o macewach (ten z lat 90-tych) to na podstawie zbiorów pana Jana Jagielskiego z ŻIH-u. Być może robił objazd w tamtych latach po cmentarzach? Cmentarz wg tradycji żydowskiej tam nadal jest.
Miłego dnia,
Małgosia