Pomimo oczywistych skojarzeń z filmem Konsul z 1989 roku z udziałem Fronczewskiego, opartym na prawdziwej, pokazanej tu historii z PRL:
...informuję, że mamy 15 minut od miasta, w Klonówce, pochówek austriackiego konsula w Gdańsku z połowy XIX wieku, noszącego pragermańskie nazwisko Cypriana Kuksza (tak naprawdę nazwisko jest węgierskie i zostało spolszczone):
Konsul.JPG (420.99 KiB) Przejrzano 3751 razy
Konsul.JPG (420.99 KiB) Przejrzano 3751 razy
Trudno mi było dziś odczytać dokładnie datę jego śmieci (17 września 187?) lub znaleźć faktyczny powód jego pochówku w tym miejscu, choć można znaleźć jego liczne ślady w internecie, na przykład:
Verordnungsblatt für die ... - Österreich Handelsministerium - Google Książki.JPG (13.97 KiB) Przejrzano 3751 razy
Verordnungsblatt für die ... - Österreich Handelsministerium - Google Książki.JPG (13.97 KiB) Przejrzano 3751 razy
Kilka informacji z dawnej prasy, aby postać Cypriana Kuksza nie była zbyt anonimowa :
Ze strony PTG :
czyli - urodził się w 1804 roku.
W 1834 Kuksz był pracownikiem Kancelarii Jego Cesarskiej Austriackiej Mości, podpis jego widnieje na podaniu domu handlowego M.B. Gordon, dotyczącym dostawy czeskich wód mineralnych
W 1835 i 1836 r. urzędnik Kuksz zastępował konsula cesarsko-austriackiego w Warszawie – Oechnera (Eschnera, Oechsnera)
W 1851 r. Kuksz został mianowany konsulem w Gdańsku
1(15) sierpnia 1861 r. konsul Cyprian de Kuksz wyjechał (prawdopodobnie powrócił) do Gdańska.
Tu pojawia się informacja niepotwierdzona, bo nie dotarłam do źródła . Według autorki małej książeczki Kazimiery Pauliny Rogowskiej pt. "Pamiętnik warszawskiej panienki” (a raczej pensjonarki), w tym czasie odbył się ślub jego syna z panną Kubarską:
" (...) Natalka z natury zalotna, lubiła mieć przy sobie rój konkurentów [...] ale żadnego z nich nie wybrałaby na męża. Dopiero niedawno wprowadzony został p. Kuksz syn konsula z Gdańska. Młody, bo zaledwie 25 lat liczący, przystojny, zyskał sobie przychylność wszystkich i ogólnym życzeniem było, by jak najprędzej zaliczyć go do rodziny(...)."
Nie znalazłam żadnej informacji na temat pobytu konsula Kuksza w Klonówce. Jedynym śladem jest informacja zamieszczona w „Gazecie Toruńskiej” z 1872 r. Państwo Jackowscy z Jabłowa ze swoją córką p. Zofią Kalkenstein z Jabłówka i p. Kuksz 23 czerwca ugościli uczniów i profesorów Collegium Marianum.
Poczęstowali ich „(…)smaczną kawą i babką, włoskim orzechem i toruńskim piernikiem, potem lepkiem piwem, wreszcie pomazką z pieczenią i ruską herbatą (…) ”
Pani Zofia, żona Edwarda Kalksteina była szwagierką Michała Kalksteina z Klonówki (młodszego brata Edwarda).
"Gazeta Toruńska" 1872 nr 143
Nazywam się Iwona Rejdych z domu Kuksz , wspominany przez Was Cyprian Kuksz to mój pra pra Dziadek. Właśnie na tej stronie dowiedziałam się gdzie jest pochowany. Jego żona a moja pra pra Babka jest pochowana w Warszawie na Powązkach w naszym grobie rodzinnym. W związku z uzyskaną informacją będę chciała kiedyś wraz z moimi siostrami wybrać się na grób pradziada.
Pozdrawiam
Za ten post autor iwona.rejdych otrzymał podziękowania (total 2):
LukaszB (25 sie 2018, o 10:12) • riot (25 sie 2018, o 11:06)