Spaff, dzięki za ten post. Dowiedziałem się, że wspomniany Fr. Czechanowski to jakiś mój bardzo daleki krewny od strony babci "po kądzieli". Ludzie mówili o nim często błędnie "Ciechanowski". Wracają miłe wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze intrygowały mnie te budynki za żywopłotem, jak
tamtędy przechodziłem.
Tytułem ciekawostki - ta nieruchomość wywodzi się z dawnej zagrody gburskiej Zeisgendorf blatt 3, która w 2 poł. XIX w. należała do rodziny Schlesier, mającej siedzibę na Czyżykowskiej 77. W 1902 r. mason Alfred Schlesier sprzedał w równych częściach te ziemie Eduardowi Enssowi z Górek i Friedrichowi Suessowi od młyna czyżykowskiego na 30 Stycznia/Sportowej. 4 lata później Enss przejął całość. U progu II RP odkupił to wraz z całym majątkiem Górki i przyległościami Erich Preuss (brat Waltera z dworu Czyżykowo Polna 4), a od niego Stefan Łubieński. Franciszek nabył grunt w 1924 r., w ramach akcji osadniczej tej części posiadłości. Dwóch jego poprzedników nie ujęto w Grundbuchu. Jeszcze 5 lat temu, będąc w gdyńskim archiwum, sfotografowałem jednostkę "Sądu Obwodowego w Tczewie" o sygn. 103/10647 (Księga wieczysta Czyżykowo T.5, k.83-102, 1902-1992). Poniżej dwie strony odnoszące się dokładnie do tej posiadłości: