Bitwy pod Tczewem w rejonie Rokitek i Lubiszewa
1. Zamieszczamy posty dotyczące obszarów w promieniu 100km od Tczewa
2. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: Bitwy pod Tczewem w rejonie Rokitek i Lubiszewa
Czy Pana zainteresowanie skupia się głównie do poznania historii czy do bardziej aktywnych rzeczy?
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 744 razy
- Otrzymał podziękowań: 597 razy
Najbardziej aktywne w tym temacie jest stowarzyszenie KOP, które już wkrótce wyruszy w teren

-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 186 razy
- Otrzymał podziękowań: 256 razy
- Kontakt:
"13 listopada nowego stylu, używanego w całej Polsce i Prusach, z Gdańska do Oruni, ćwierć mili. Jest to wieś z kościołem, leży za miastem i tuż przy gdańskim przedmieściu Szkocja. W Oruni stałem przez noc sam z pakunkiem, czekając na mego pana, który miał przybyć dopiero rano.
(...)
Pomiędzy Orunią a śliwinami jedzie się przez wieś Lubiszewo, przed której mostem polski król Stefan Batory dzielnie przetrzepał przed laty gdańszczan, tak że chłopi orząc, wyrzucają jeszcze z ziemi czaszki i kości poległych"
- Ocena: 25%
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 186 razy
- Otrzymał podziękowań: 256 razy
- Kontakt:
- Ocena: 25%
-
- Najemca
- Reakcje:
- Podziękował;: 76 razy
- Otrzymał podziękowań: 69 razy
- Kontakt:
Kapitan marynarki w stopniu starszego podoficera inżynier Witold Hubert "Stefan Batory pod Gdańskiem":
Artykuł dotyczy roku 1577 - nie jestem pewien czy część postów w tym wątku przeplata wzajemnie wydarzenia z XVI i XVII wieku jako jedno zdarzenie.
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 97 razy
- Kontakt:
W stanie spoczynku....kapitan marynarki jest stopniem. Nie można być admirałem/oficerem w "stopniu starszego podoficera". To jakby być profesorem bez podstawówki.spaff pisze: ↑22 sty 2025, o 19:39 Przegląd Morski : miesięcznik Marynarki Wojennej, 1934, nr 68
Kapitan marynarki w stopniu starszego podoficera inżynier Witold Hubert "Stefan Batory pod Gdańskiem":
Artykuł dotyczy roku 1577 - nie jestem pewien czy część postów w tym wątku przeplata wzajemnie wydarzenia z XVI i XVII wieku jako jedno zdarzenie.
![]()
- Ocena: 12.5%
-
- Najemca
- Reakcje:
- Kontakt:
Polecam lekturę - dużo więcej nawiązań tczewskich w niej:
https://bibliotekacyfrowa.eu/dlibra/pub ... tion/57209
-
- Najemca
- Reakcje:
- Kontakt:
Szukałem rozszyfrowania skrótu i takie znalazłem gdzieś w komentarzu w internecie, czyli co najmniej dwa razy źle na tym forum to napisałem. Dzięki.
-
- Najemca
- Reakcje:
- Kontakt:
Gościem „Jan Pospieszalski Rozmawia #72” jest dr Radosław Sikora – historyk i publicysta, specjalizujący się w historii nowożytnej oraz wojskowości. Doktor nauk humanistycznych, autor licznych książek i opracowań na temat polskiej husarii oraz wojen XVII wieku. Jego publikacje, w tym Fenomen husarii, Husaria pod Wiedniem 1683 czy Nie tylko husaria, cieszą się dużą popularnością i są tłumaczone na język ukraiński. Regularnie publikuje artykuły w czasopismach oraz portalach internetowych o tematyce militarno-historycznej.
Np. ta bitwa pod Tczewem od 16:30:
https://www.youtube.com/watch?v=DPpgqqe5SlQ&t=990s
Dlaczego ta bitwa pod Lubieszowem, właściwie około Tczewa, Rokitki tamte okolice, ... Lubieszowo a nazywa się to Lubiszewo od 19:50:
https://www.youtube.com/watch?v=DPpgqqe5SlQ&t=1190s
W tej bitwie pod Lubieszowem... od 33:22:
https://www.youtube.com/watch?v=DPpgqqe5SlQ&t=2002s
- Ocena: 12.5%