Kaplica Matki Boskiej Bolesnej
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
Kaplica Matki Boskiej Bolesnej
Co to jest i gdzie to jest?
- Załączniki
-
- P1040819.jpg (28.42 KiB) Przejrzano 6330 razy
- P1040819.jpg (28.42 KiB) Przejrzano 6330 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Re: Kaplica Matki Boskiej Bolesnej
Dzwon Kaplicy na "Nowym Cmentarzu" ...ul. 30-go Stycznia
[zaakceptowany][/zaakceptowany]
[zaakceptowany][/zaakceptowany]
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Si
- Załączniki
-
- P1040817.JPG (120.05 KiB) Przejrzano 6359 razy
- P1040817.JPG (120.05 KiB) Przejrzano 6359 razy
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Do Szanownych Forumowiczów mam pytanie o Nowy Cmentarz i Kaplice MB Bolesnej. Macie może jakieś informacje o cmentarzu i kaplicy? O powstaniu/budowie? Jakieś stare zdjęcia, skany, kserówki?
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
- Kontakt:
Informację o cmentarzu opracowałam na podstawie artykułów Michała Rolada i Romana Klima, umieszczonych w dodatku „Tczewskie Zaduszki” „Gazety Tczewskiej”nr 26 z 1990 r.
Cmentarz „nowy” oddano do użytku w 1890 r. Wytyczony został na naturalnym terenie ,bez szczególnych niwelacji. Dopiero później, podczas prac porządkowych na starym cmentarzu w 1931 roku i tu przeprowadzono niezbędne modernizacje. Poszerzono aleję główną do szerokości 6 metrów, obniżając jej spad (prawie o ponad metr w miejscu , gdzie stał krzyż) do poziomu ulicy. Przeniesiono krzyż w tylną, wyższą część cmentarza W alei głównej w 1932 roku posadzono włoskie topole, wzdłuż alei poprzecznych i obrzeży – lipy, a granicę przy torach oznaczono ciernistymi krzewami..
Centralnym punktem cmentarza jest neogotycka kaplica Matki Boskiej Bolesnej. Stoi ona w rozszerzonej części alei głównej, między alejami poprzecznymi. Przednia elewacja jest usytuowana od strony wejścia cmentarza. W głównej części elewacji, nad wejściem, w kompozycji z piaskowca w kształcie trójliścia, znajduje się płaskorzeźba. Natomiast w szczycie dachu usytuowany jest – również z piaskowca- krzyż z ramionami zakończonymi trójliściennie z figurą Chrystusa. Element ten pochodzi z 1932 roku. W elewacjach bocznych występują trzy ostrołukowe okna i cztery proste skarpy rozmieszczone symetrycznie.
Pierwsze okno z każdej strony jest zaślepione, stanowi właściwie blendę.. W prawej blendzie pod daszkiem znajduje się niewielki dzwon z 1937 roku, odlany przez firmę Grzesik i S-ka. Pozostałe okna wypełnione są witrażami. Elewacja tylna kaplicy posiada przybudówkę, stanowiącą wejście do części piwnicznej („trupiarnia”).
Kaplica jest murowana, kryta dwuspadowym dachem z dachówki holenderki. Wyposażenie wnętrza składa się z neogotyckiego ołtarza i chóru muzycznego. Dwuspadowy drewniany strop w końcowej fazie jest ścięty płasko.
Mam nadzieję, że nic się nie zmieniło w tym opisie od 1990 r., bo nie jestem w stanie go zweryfikować.
Cmentarz „nowy” oddano do użytku w 1890 r. Wytyczony został na naturalnym terenie ,bez szczególnych niwelacji. Dopiero później, podczas prac porządkowych na starym cmentarzu w 1931 roku i tu przeprowadzono niezbędne modernizacje. Poszerzono aleję główną do szerokości 6 metrów, obniżając jej spad (prawie o ponad metr w miejscu , gdzie stał krzyż) do poziomu ulicy. Przeniesiono krzyż w tylną, wyższą część cmentarza W alei głównej w 1932 roku posadzono włoskie topole, wzdłuż alei poprzecznych i obrzeży – lipy, a granicę przy torach oznaczono ciernistymi krzewami..
Centralnym punktem cmentarza jest neogotycka kaplica Matki Boskiej Bolesnej. Stoi ona w rozszerzonej części alei głównej, między alejami poprzecznymi. Przednia elewacja jest usytuowana od strony wejścia cmentarza. W głównej części elewacji, nad wejściem, w kompozycji z piaskowca w kształcie trójliścia, znajduje się płaskorzeźba. Natomiast w szczycie dachu usytuowany jest – również z piaskowca- krzyż z ramionami zakończonymi trójliściennie z figurą Chrystusa. Element ten pochodzi z 1932 roku. W elewacjach bocznych występują trzy ostrołukowe okna i cztery proste skarpy rozmieszczone symetrycznie.
Pierwsze okno z każdej strony jest zaślepione, stanowi właściwie blendę.. W prawej blendzie pod daszkiem znajduje się niewielki dzwon z 1937 roku, odlany przez firmę Grzesik i S-ka. Pozostałe okna wypełnione są witrażami. Elewacja tylna kaplicy posiada przybudówkę, stanowiącą wejście do części piwnicznej („trupiarnia”).
Kaplica jest murowana, kryta dwuspadowym dachem z dachówki holenderki. Wyposażenie wnętrza składa się z neogotyckiego ołtarza i chóru muzycznego. Dwuspadowy drewniany strop w końcowej fazie jest ścięty płasko.
Mam nadzieję, że nic się nie zmieniło w tym opisie od 1990 r., bo nie jestem w stanie go zweryfikować.
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 181 razy
- Otrzymał podziękowań: 238 razy
- Kontakt:
Kilka ujęć z dzisiejszego spaceru. Najpierw widok ogólny kaplicy z chóru, ołtarz i zbliżenie na Pietę.
Obraz Chrystusa (z dość intrygująco-niepokojącym spojrzeniem) oraz autograf autora do identyfikacji .
Kinkiet z orzełkiem. Identyczny znajduje się na żyrandolu.
Obraz Chrystusa (z dość intrygująco-niepokojącym spojrzeniem) oraz autograf autora do identyfikacji .
Kinkiet z orzełkiem. Identyczny znajduje się na żyrandolu.
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 193 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
zielu pisze:(...) autograf autora do identyfikacji .
Na tczewskiej kopii widnieje napis "Cop. Feuerstein C. Hufeisen" .
W znanych mi praktykach oznaczało by to, że obraz Hufeisena skopiował Feuerstein.
ALE JEST TU CHYBA PO TCZEWSKU, CZYLI ODWROTNIE ...
To prawie na pewno kopia wykonana przez Hufeisena na podstawie dość popularnego motywu Najświętszego Serca Jezusa Nazareńskiego spod ręki Martina von Feuersteina:
http://de.wikipedia.org/wiki/Martin_von_Feuerstein
Trudno uwierzyć mi, że mamy w Tczewie pracę uznanego w świecie malarza von Feuersteina, która była by kopią pracy jakiegoś nieznanego Hufeisena ...
A sprzeczny opis możemy znaleźć na przykład na beznadziejnej kopii wystawianej w tej chwili na niemieckim Allegro:
http://www.ebay.de/itm/Heiligstes-Herz- ... 0755499563
Jeśli zapętliłem - napiszę wprost - WG mnie mamy w Tczewie bardzo ładną kopię dzieła von Feuersteina, która wyszła spod pędzla nieznanego powszechnie kopisty Hufeisena.
A MOŻE... .
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Witraże:
Ołtarz:
Widoczek z chóru:
Na chórze:
Miejsce, w którym zasiadał (nie wiem, czy jeszcze) organista o dosyć specyficznym głosie (hasło: słoń + ucho ). Zagadka z lat młodzieńczych została rozwiązana
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 0
Muszę się w końcu wybrać i odwiedzić, bo jeszcze nie miałem okazji