"Rybaczenie" na Wiśle
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
"Rybaczenie" na Wiśle
Nieostre foto z odkrywca.pl; pan z prawie półtorametrowym łososiem:
- Załączniki
-
- Losos.jpg (22.41 KiB) Przejrzano 1511 razy
- Losos.jpg (22.41 KiB) Przejrzano 1511 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Re: "Rybaczenie" na Wiśle
Długo mieszkałem nad samą Wisłą i kiedy otwierano Muzeum Wisły w 1984 roku pukałem się w czoło widząc w tej placówce przedmioty związane z pracą rybaków wiślanych; były to dla mnie rzeczy widziane codziennie nad rzeką, ich obecność w muzeum nastolatkowi wydawała się czymś bez sensu.
NIE MIAŁEM ANI TROCHĘ RACJI
To już prawie w całości odeszło...
NIE MIAŁEM ANI TROCHĘ RACJI

- Załączniki
-
- rybaczenie01.JPG (232.87 KiB) Przejrzano 1699 razy
- rybaczenie01.JPG (232.87 KiB) Przejrzano 1699 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Paliki, na których rybacy suszyli sieci stawały się z czasem wielkimi wierzbami - jest kilka takich przykładów przy Nadbrzeżnej w kierunku Knybawy.
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
- Kontakt:
Pamiętam,że w połowie lat 60-tych ubiegłego wieku (jak to archaicznie brzmi), podczas wakacji wujek pracujący na kutrze rybackim zabrał mnie w rejs po Wiśle. Celem tej wyprawy było dopłynięcie w dół rzeki, aż do Przegaliny, aby odbierać po drodze od rybaków złowione przez nich ryby. Zrzeszeni oni byli w Spółdzielni Rybackiej "Troć". Najwięcej w tamtych czasach dostarczano certy, którą można było usmażyć we własnym tłuszczu. co też miało miejsce podczas tamtego rejsu.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Rybackie łodzie zapewniały też rodzinną rozrywkę, tu na skancerowanym zdjęciu z lat 50tych:
- Załączniki
-
- kanc.JPG (159.68 KiB) Przejrzano 1650 razy
- kanc.JPG (159.68 KiB) Przejrzano 1650 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Fotografia Pana Dylkiewicza - do końca lat 80tych na odcinku od "Unii" do "Grenzgraben" na wodzie i na brzegu można było spotkać około dziesięciu takich smołowanych łodzi na łańcuchach:
- Załączniki
-
- uć.jpg (546.33 KiB) Przejrzano 1622 razy
- uć.jpg (546.33 KiB) Przejrzano 1622 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Kilkanaście lat po tym jak mojemu dziadkowi robiono zamieszczone przeze mnie powyżej "gondolierskie" zdjęcie
viewtopic.php?p=8456#p8456" onclick="window.open(this.href);return false; ,
jego przyszły zięć miał identyczny pomysł na fotografię na łodzi rybackiej, a w ogóle się jeszcze wtedy nie znali
viewtopic.php?p=8456#p8456" onclick="window.open(this.href);return false; ,
jego przyszły zięć miał identyczny pomysł na fotografię na łodzi rybackiej, a w ogóle się jeszcze wtedy nie znali

- Załączniki
-
- J.Gondol.JPG (118.4 KiB) Przejrzano 1604 razy
- J.Gondol.JPG (118.4 KiB) Przejrzano 1604 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Napisałem onegdaj o palikach wbijanych przez rybaków wiślanych do suszenia sieci, które z czasem stawały się drzewami - oto przykład spod ujścia "Grenzgraben" , chyba po rybaku Lemke(?).
viewtopic.php?p=7965#p7965" onclick="window.open(this.href);return false;
W tzw. Edycie dodam, że conajmniej jedną podobną parę rozrośniętych do pełnowymiarowych drzew palików można znaleźć około 150 metrów na południe od przystani Unii - to akurat po rybaku Franciszku Knoppie.
viewtopic.php?p=7965#p7965" onclick="window.open(this.href);return false;
W tzw. Edycie dodam, że conajmniej jedną podobną parę rozrośniętych do pełnowymiarowych drzew palików można znaleźć około 150 metrów na południe od przystani Unii - to akurat po rybaku Franciszku Knoppie.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Dwa zdjęcia z połowy lat 60tych z wiślanym "rybaczeniem" w tle:
Zima w 1963 roku - w tle rybacka łódź a dalej przystań Unii:
Wiosna, koniec lat 60tych - ręcznie wykonywany osprzęt do łowienia ryb. Miałem okazję jako dziecko kilka razy być świadkiem wyplatania tych wiklinowych cudów, zwłaszcza przez Franciszka Knoppa, którego "buda" stała mniej więcej w miejscu wykonania ujęcia z dziećmi powyżej.
Jestem pewien, że z powodu ich niepowtarzalnego piękna dziś byłyby kradzione na potęgę dla wystroju domów i ogrodów w mieście.
A wtedy leżały nad Wisłą na stertach non-stop
.
No i ostatnie spostrzeżenie - sprawdźcie na starych zdjęciach ile wybujałych krzaczorów widać na brzegu rzeki - ZERO. Obecnie ludzie na tzw "Ścieżce" na Nadbrzeżnej tracą kontakt wzrokowy z brzegiem a nawet nurtem Wisły z powodu niekontrolowanego rozrostu wikliny.
Zima w 1963 roku - w tle rybacka łódź a dalej przystań Unii:
Wiosna, koniec lat 60tych - ręcznie wykonywany osprzęt do łowienia ryb. Miałem okazję jako dziecko kilka razy być świadkiem wyplatania tych wiklinowych cudów, zwłaszcza przez Franciszka Knoppa, którego "buda" stała mniej więcej w miejscu wykonania ujęcia z dziećmi powyżej.
Jestem pewien, że z powodu ich niepowtarzalnego piękna dziś byłyby kradzione na potęgę dla wystroju domów i ogrodów w mieście.
A wtedy leżały nad Wisłą na stertach non-stop

No i ostatnie spostrzeżenie - sprawdźcie na starych zdjęciach ile wybujałych krzaczorów widać na brzegu rzeki - ZERO. Obecnie ludzie na tzw "Ścieżce" na Nadbrzeżnej tracą kontakt wzrokowy z brzegiem a nawet nurtem Wisły z powodu niekontrolowanego rozrostu wikliny.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 601 razy
- Otrzymał podziękowań: 530 razy
Łodzie w zimowej scenerii
- Załączniki
-
- Łodzie.jpg (67.11 KiB) Przejrzano 1523 razy
- Łodzie.jpg (67.11 KiB) Przejrzano 1523 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II