Zespół Szkół Technicznych
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
Re: Zespół Szkół Technicznych
Szkoła w budowie
- Załączniki
-
- (29).jpg (194.63 KiB) Przejrzano 2424 razy
- (29).jpg (194.63 KiB) Przejrzano 2424 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
zunia
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 72 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- Kontakt:
Dorzucę zdjęcie znalezione w necie.
- Załączniki
-
- szkoła niemiecka.jpg (154.95 KiB) Przejrzano 2409 razy
- szkoła niemiecka.jpg (154.95 KiB) Przejrzano 2409 razy
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Kontakt:
Przedwojenne zdjęcie "Mechanika" od strony boiska ...oraz podpis pod zdjęciem z pisma "ZENTRALBLATT"
W głównym holu szkoły po prawej strony od wejścia (przy schodach na piętro) znajduję się tzw "mównica" ...poniżej przestawiam zdjęcia jak wyglądała ona w 1940 roku i jak wygląda dziś
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
Big Zbig
- Obywatel

- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
- Kontakt:
Sentyment do lat młodości skłania mnie do napisania kilka słów na temat życia szkoły w latach 60 ubiegłego wieku. Szkoła to nie tylko budynek , lecz głównie ludzie , którzy się dla niej zasłużyli i pozostali w pamięci. Dyrektorem w tym czasie był Mieczysław Wysokiński, bardzo wymagający i budzący respekt wśród uczniów pedagog. Do legend już należą zaliczenia u Niego w najdrobniejszych szczegółach procesu wielkopiecowego oraz wykresu żelazo -węgiel. Postrach siał, zwłaszcza wśród dziewcząt Wacław Wachholz, wykładowca obróbki skrawaniem i narzędzi , który wyznawał zasadę,że dziewczęta powinny zajmować się "garami' a nie obróbką skrawaniem. Mimo to niektórym udało się w terminie Technikum ukończyć. Elektrotechniki uczył "Szpec" czyli Pan Wyka, którego powiedzenia i sposób podejścia do uczniów wspominają całe pokolenia absolwentów nie tylko ówczesnego Technikum, lecz również jego poprzedniczki -Zasadniczej Szkoły Zawodowej przy ulicy Sobieskiego 10. Fizyki uczył prof. Koszucki, który odpytywał uczniów dziesiątkami, aby drogą zbliżoną do teleturnieju "Jeden z dziesięciu" wyłonić najlepszego ucznia i "usadzić" tych , którzy nie byli przygotowani do lekcji. Wspomnieć należy również o prof. Adolfie Lanym, wykładowcy języka polskiego, byłym komandosie z okresu II wojny światowej, którego cechował stoicki wręcz spokój podczas wykładów. Raz tylko tak się czymś zdenerwował, że pięścią zbił szybę ( 5 mm) która leżała na stole wykładowcy. Aby nie przedłużać , chciałbym jeszcze wspomnieć Pana Henryka Gutowskiego, który prowadził zajęcia z przysposobienia wojskowego i wychowania fizycznego. Sportowcy, którzy reprezentowali szkołę na forum miasta mieli za jego pośrednictwem "względy" u dyrektora i mogli liczyć na ulgi u innych wykładowców. Ja też reprezentowałem szkołę na mistrzostwach Tczewa w pchnięciu kulą , rzucie dyskiem i rzucie oszczepem .Na jednych z takich zawodów startował Grzegorz Kołodko , reprezentujący LO im.M Curie Skłodowskiej. Mistrzostwa szkoły w pchnięciu kulą i rzucie dyskiem nie poprawione były jeszcze do końca lat osiemdziesiątych (widziałem je podczas spotkania koleżeńskiego naszego rocznika na tablicy w holu prowadzącym na salę gimnastyczną). Na pamięć zasłużyło jeszcze wiele osób ,którym chciałbym podziękować za wkład w ksztaltowanie osobowości uczniów,z którymi przyszło im pracować.
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 211 razy
- Otrzymał podziękowań: 277 razy
- Kontakt:
Do kupienia na Allegro:
- Załączniki
-
- mechanik.jpeg (29.27 KiB) Przejrzano 2385 razy
- mechanik.jpeg (29.27 KiB) Przejrzano 2385 razy
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Przypomniała mi się informacja od "człowieka z wewnątrz" byłego Gdańsk - Turistu
- na przełomie lat 70tych i 80tych mur otaczający teren szkoły i tzw "Małego Parku" od zachodu i północy został rozebrany a cegły posłużyły jako materiał do budowy zajazdu Gniewko przy ówczesnej "jedynce" między Małą Karczmą a Gniewem, nad Jeziorem Rakowieckim.
Pozostały do dziś tylko fundamenty muru otaczającego kiedyś działkę...
- na przełomie lat 70tych i 80tych mur otaczający teren szkoły i tzw "Małego Parku" od zachodu i północy został rozebrany a cegły posłużyły jako materiał do budowy zajazdu Gniewko przy ówczesnej "jedynce" między Małą Karczmą a Gniewem, nad Jeziorem Rakowieckim.
Pozostały do dziś tylko fundamenty muru otaczającego kiedyś działkę...
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Tak to Matejkiriot pisze:ul. MatejkiLukaszB pisze:Zanim ostatecznie nie ustalimy czy nasz J. Wyszyńskie, zamieszkały w Tczewie w latach co najmniej 1925 - 1939 popełnił obraz olejny Krakowskie przedmieście wrzucam zagadkę na rozluźnienie. Na jakiej ulicy można znaleźć taką twórczość
- Załączniki
-
- drzwi.jpg (284.65 KiB) Przejrzano 2360 razy
- drzwi.jpg (284.65 KiB) Przejrzano 2360 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Kontakt:
To trudna zagadka ale nie dla mnie ...drzwi znajdowały się tam gdzie ta zasłona
To drzwi w budynku Zespołu Szkół Technicznych
[zaakceptowany][/zaakceptowany]
[zaakceptowany][/zaakceptowany]
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Dokładnie takzet48 pisze:To drzwi w budynku Zespołu Szkół Technicznych
Pytanie czy to są te same drzwi czy zostały wymienione?
- Załączniki
-
- drzwi obecnie.jpg (92.85 KiB) Przejrzano 2314 razy
- drzwi obecnie.jpg (92.85 KiB) Przejrzano 2314 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Kontakt:
Układ zawiasów jest inny ...myślę ze to nowe drzwi