Kościół św. Józefa
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
Re: Kościół św. Józefa
Czy oprócz podziemnej kaplicy/kostnicy Kościół posiada jakieś pomieszczenia pod ziemią? ...zdjęcia z budowy Kościoła jasno tego nie określają.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
Oprócz kostnicy i salek dolnych jest jeszcze piwnica z urządzeniem do ogrzewania kościoła. Tam jeszcze nigdy nie byłem.
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 211 razy
- Otrzymał podziękowań: 277 razy
- Kontakt:
Ja byłem. Ale to było dawno, wiec niewiele pamiętam. W każdym bądź razie jedna z osób zatrudniania przez parafię jako konserwator kopała (tak tak - kopała) w tym pomieszczeniu piasek, który potem używano do posypywania chodników zimą.Kristoph pisze:Oprócz kostnicy i salek dolnych jest jeszcze piwnica z urządzeniem do ogrzewania kościoła. Tam jeszcze nigdy nie byłem.
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
Jadzia
- Moderator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 293 razy
Z kalendarza parafialnego na 1930 r.
Co do zegara. Można wyczytać, że był to pierwszy z warunków, jakie stawiano architektom. Wieża miała mieć zegar. Poniżej trzy projekty kościoła, jakie brano pod uwagę: Wygrany:
Co do zegara. Można wyczytać, że był to pierwszy z warunków, jakie stawiano architektom. Wieża miała mieć zegar. Poniżej trzy projekty kościoła, jakie brano pod uwagę: Wygrany:
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
Znalazłem zdjęcie z budowy Kościoła św. Józefa ...dodam że konsekracja kościoła odbyła się jeszcze przed zakończeniem budowy
21 czerwca 1936 r. przy nie zadaszonym jeszcze kościele odbyła się konsekracja świątyni ...uroczystości dokonał ordynariusz diecezji chełmińskiej ks. biskup Stanisław Okoniewski. Ks. biskup poświęcił również cmentarz parafii nowomiejskiej 17 maja 1931 roku.
21 czerwca 1936 r. przy nie zadaszonym jeszcze kościele odbyła się konsekracja świątyni ...uroczystości dokonał ordynariusz diecezji chełmińskiej ks. biskup Stanisław Okoniewski. Ks. biskup poświęcił również cmentarz parafii nowomiejskiej 17 maja 1931 roku.
- Załączniki
-
- 24.jpg (139.54 KiB) Przejrzano 1780 razy
- 24.jpg (139.54 KiB) Przejrzano 1780 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Kontakt:
Dorzucam kilka zdjęć pochodzących z specjalnego numeru gazetki parafialnej "Echo Nazaretu", wydanego z okazji 70. rocznicy powstania parafii.
- Załączniki
-
- Obraz2h 004-cropn.jpg (157.47 KiB) Przejrzano 1759 razy
- Obraz2h 004-cropn.jpg (157.47 KiB) Przejrzano 1759 razy
-
- Obraz2h 003a-cropj.jpg (87.13 KiB) Przejrzano 1759 razy
- Obraz2h 003a-cropj.jpg (87.13 KiB) Przejrzano 1759 razy
-
- Obraz2h 003.jpg (174.87 KiB) Przejrzano 1759 razy
- Obraz2h 003.jpg (174.87 KiB) Przejrzano 1759 razy
-
- Obraz2h 002-crop.jpg (56.7 KiB) Przejrzano 1759 razy
- Obraz2h 002-crop.jpg (56.7 KiB) Przejrzano 1759 razy
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Jestem rzadkim bywalcem Św. Józefa, w kilkuletnich interwałach, dlatego zbaraniałem kilka lat temu widząc zamalowane na glatz-platz freski za ołtarzem głównym. Kościoły w swej formie proszą się o zachowawczość i konserwatyzm, a tu kilkoma tysiącami pociągnięć pędzla usunięto oryginalne rozwiązania budowniczych kościoła
Czy były uzasadnione powody usunięcia pierwotnej polichromii?
Od dzieciaka byłem pod ich wrażeniem...
Czy były uzasadnione powody usunięcia pierwotnej polichromii?
Od dzieciaka byłem pod ich wrażeniem...
Ostatnio zmieniony 7 maja 2011, o 22:04 przez be-good, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Kontakt:
Z tego co pamiętam ks. proboszcz motywował konieczność zamalowania prawie całej polichromii kościoła jej kiepskim stanem. Kolory zaczęły blaknąć, gdzieniegdzie zaczął odpadać tynk. Prościej było zamalować (tym samym przywrócić pierwotny wygląd wnętrza kościoła) niż odnowić. Chyba nikt nie oponował.