Zagadki użytkownika Be-good
-
niespokojna66
- Rajca

- Reakcje:
- Podziękował;: 404 razy
- Otrzymał podziękowań: 439 razy
Re: Zagadki użytkownika Be-good
dlaczego nie dostałyśmy punktów?
już ich nie ma? 
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
-
Jak.osa
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Wkrótce chyba dostaniecie. Riot musi tylko obejrzeć ten wątek.niespokojna66 pisze:dlaczego nie dostałyśmy punktów?![]()
już ich nie ma?
-
zunia
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 72 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- Kontakt:
Z pewnych powodów (być może dla Niej w tej chwili niezrozumiałych) Zunia musi odczekać do pierwszej odpowiedzi innego Forumowicza.
Szkoda, że nie mogłam odpowiedzieć
Szkoda, że nie mogłam odpowiedzieć
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Za miesiąc piłkarski festiwal - stąd taka zagadka - KIM BYŁ TEN PIŁKARZ
Proszę o odpowiedzi w poniedziałek po 20:00.
Proszę o odpowiedzi w poniedziałek po 20:00.
- Załączniki
-
- Gała.jpeg (115.18 KiB) Przejrzano 1042 razy
- Gała.jpeg (115.18 KiB) Przejrzano 1042 razy
-
zunia
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Nieśmiało zapytam - mogę?
To Ernst Julius Seikowski (ur. 18. stycznia 1917 w Tczew; zm. 3. grudnia 1986 w Hamburgu).
Od lata 1939 r.występował w drużynie Hamburger SV ( to jej strój domowy namalowałeś).
Nie znalazłam informacji w języku polskim
"(...)Als Unteroffizier einer Grenadiereinheit geriet er im Mai 1945 in Italien in Gefangenschaft und wurde in Ägypten am Bittersee interniert. Hier war er Spielführer der Lagermannschaft des „PoW Camps 306“ und der „Arbeitskompanie 2719“, in der u.a. Heinz Schwipps (Guts Muts Dresden), Günther Voigt (Wacker 04 Berlin) und Heinz Liebers (Preußen Münster) spielten. Im Dezember 1947 führte er eine deutsche Gefangenenauswahl zu einem 3:0-Sieg über eine englische Armeeauswahl(...)".
W tych artykułach nieco więcej informacji o meczu:
http://www.han-online.de/Lokalsport/art ... aonen.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.abendblatt.de/hamburg/harbur ... spiel.html" onclick="window.open(this.href);return false;
[zaakceptowany][/zaakceptowany]
A teraz to ładnie przetłumacz, bo ja tylko domyślam się, że mecz odbył się na Viktoria-Stadion w egipskim Bittersee i drużyna niemiecka pobiła Anglików 3:0
To Ernst Julius Seikowski (ur. 18. stycznia 1917 w Tczew; zm. 3. grudnia 1986 w Hamburgu).
Od lata 1939 r.występował w drużynie Hamburger SV ( to jej strój domowy namalowałeś).
Nie znalazłam informacji w języku polskim
"(...)Als Unteroffizier einer Grenadiereinheit geriet er im Mai 1945 in Italien in Gefangenschaft und wurde in Ägypten am Bittersee interniert. Hier war er Spielführer der Lagermannschaft des „PoW Camps 306“ und der „Arbeitskompanie 2719“, in der u.a. Heinz Schwipps (Guts Muts Dresden), Günther Voigt (Wacker 04 Berlin) und Heinz Liebers (Preußen Münster) spielten. Im Dezember 1947 führte er eine deutsche Gefangenenauswahl zu einem 3:0-Sieg über eine englische Armeeauswahl(...)".
W tych artykułach nieco więcej informacji o meczu:
http://www.han-online.de/Lokalsport/art ... aonen.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.abendblatt.de/hamburg/harbur ... spiel.html" onclick="window.open(this.href);return false;
[zaakceptowany][/zaakceptowany]
A teraz to ładnie przetłumacz, bo ja tylko domyślam się, że mecz odbył się na Viktoria-Stadion w egipskim Bittersee i drużyna niemiecka pobiła Anglików 3:0
- Załączniki
-
- Ernst Seikowski- pierwszy z prawej na dole
- druzyna.jpg (113.06 KiB) Przejrzano 1009 razy
- Ernst Seikowski- pierwszy z prawej na dole
- druzyna.jpg (113.06 KiB) Przejrzano 1009 razy
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Już pisałem podpowiedzi, a tu...
Tak, brawo, to Ernst Seikowski
Dodaję jeszcze jedną regionalno - historyczno - futbolową schiz-zagadkę
;
żeby nie było wysypu odpowiedzi "na chybił - trafił", proszę o maksymalnie dwie odpowiedzi na osobę, choćby zaraz = bez ograniczeń czasowych.
Swoją drogą - czy ktoś oświeci mnie - co NAPRAWDĘ widać na tych drzwiach od konfesjonałów?
Tak, brawo, to Ernst Seikowski
Dodaję jeszcze jedną regionalno - historyczno - futbolową schiz-zagadkę
żeby nie było wysypu odpowiedzi "na chybił - trafił", proszę o maksymalnie dwie odpowiedzi na osobę, choćby zaraz = bez ograniczeń czasowych.
Swoją drogą - czy ktoś oświeci mnie - co NAPRAWDĘ widać na tych drzwiach od konfesjonałów?
-
gawronektcz
- Przybysz

- Reakcje:
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Czy to jest Bazylika Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Pelplinie
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Tak, bardzo słusznie, to konfesjonały w Pelpliniegawronektcz pisze:Czy to jest Bazylika Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Pelplinie
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Ciągle szukamy Belvedere za pięć stEWek...
Inne pytanie z końcóweczki poprzedniego millennium -
Dlaczego (według mojej zawodnej i czasami twórczej
pamięci) ten Zespół powinien ująć Tczew jako bardzo szczególne dla niego miejsce?
O, Ela...
Pytanie jest okrągłe i takie pewnie będą odpowiedzi, ale starajmy powoływać się na jakieś fakty...
Inne pytanie z końcóweczki poprzedniego millennium -
Dlaczego (według mojej zawodnej i czasami twórczej
O, Ela...
Pytanie jest okrągłe i takie pewnie będą odpowiedzi, ale starajmy powoływać się na jakieś fakty...
-
zunia
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Moje skojarzenia są takie: podczas obchodów Dni Ziemi Tczewskiej w czerwcu 2000 roku na placu przy osiedlu Czyżykowo koncertował zespół „Chłopcy z Placu Broni” w pełnym jeszcze wtedy składzie.
23 czerwca tegoż roku zginął w wypadku samochodowym lider grupy Bogdan Łyszkiewicz. Wtedy działalność zespołu została zawieszona. Prawdopodobnie występ w Tczewie był ich ostatnim występem…
23 czerwca tegoż roku zginął w wypadku samochodowym lider grupy Bogdan Łyszkiewicz. Wtedy działalność zespołu została zawieszona. Prawdopodobnie występ w Tczewie był ich ostatnim występem…