Mocny dowód, ale czy kościół nie był bardziej w głębi, na jego miejscu zbudowano magazyn sklepu Struczyńskiego?zielu pisze:Oczywiście, że tak, co potwierdza poniższy planzet48 pisze:kościół stał bardzo blisko narożnej baszty
Kościół św. Jerzego
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 724 razy
- Otrzymał podziękowań: 588 razy
Re: Kościół św. Jerzego
- Załączniki
-
- spichlerz.jpg (461.65 KiB) Przejrzano 6092 razy
- spichlerz.jpg (461.65 KiB) Przejrzano 6092 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Kościół popadł w ruinę na początku XIX wielu i nie został odbudowany - dowodzi tego zakup przez ewangelików kościoła podominikańskiego w 1839 roku ...na terenie zniszczonego Jerzego mogło powstać cokolwiek
Swoją drogą już wcześniej ...w innym temacie forum ...zastanawiałem się jaki to budynek stoi za murami obronnymi
viewtopic.php?p=589#p589" onclick="window.open(this.href);return false;
Swoją drogą już wcześniej ...w innym temacie forum ...zastanawiałem się jaki to budynek stoi za murami obronnymi
viewtopic.php?p=589#p589" onclick="window.open(this.href);return false;
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Pieczęć Kościoła św. Jerzego w Tczewie. Ze zbiorów Archiwum Państwowego w Gdańsku.
- Załączniki
-
- DSC_9091.jpg (187.56 KiB) Przejrzano 6049 razy
- DSC_9091.jpg (187.56 KiB) Przejrzano 6049 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 193 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Ta fotografia jednocześnie JEST i NIE JEST we właściwym temacie.zet48 pisze:Pieczęć Kościoła św. Jerzego w Tczewie...
Pieczęci nie należy wiązać z "legendarnym" kościołem pod wezwaniem Świętego Jerzego; ten święty był również patronem kościoła dominikańskiego i całego placu przed nim.
Używano tej nazwy od połowy XIX wieku do 1945 roku.
Pieczęć według mnie jest dziewiętnastowieczna lub jeszcze młodsza,
jej dokładny wiek na pewno wyniknąłby ze znanego Ci opisu dokumentu na Twojej fotografii.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Zdjęcie jest jak najbardziej w temacie Dotyczy Nowego Domu Parafialnego, a mianowicie rynkowej kamienicy nr 8 - tej z figurami Czterech Pór Roku. Otóż od 1870 roku na mocy testamentu Carla Gotfrieda Sengera z 22.04.1861 roku kamienica przechodzi w ręce Ewangelickiego Kościoła św. Jerzego. Parafia w 1898 roku burzy starą kamienicę i zleca firmie G. Wilke'go wybudowanie nowego domu parafialnego.
Do pieczęci dołączony był plan tej nowej kamienicy.
Do pieczęci dołączony był plan tej nowej kamienicy.
- Załączniki
-
- Ze zbiorów Archiwum Państwowego w Gdańsku
- DSC_9093.jpg (221.38 KiB) Przejrzano 6024 razy
- Ze zbiorów Archiwum Państwowego w Gdańsku
- DSC_9093.jpg (221.38 KiB) Przejrzano 6024 razy
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Dzisiaj rozmawiałem z obecnym wikarym parafii ewangelickiej na temat samej nazwy kościoła. Teologia luterańska nie uznaje świętych w katolickim znaczeniu. Zwyczajowo stosuje się dopisek św. przed ewangelistami i Pawłem, ale poza nimi przyrostek ten nie występuje. Dlaczego tczewska świątynia kontynuowała przez ponad trzysta lat to odstępstwo? Czy w momencie przekazania pierwszego kościoła ewangelikom w 1570 roku był to warunek otrzymania pokrzyżackiej kaplicy?
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Budnik
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
- Kontakt:
No cóż. Luteranizm w naszym regionie w okresie nowożytnym czasem odległy był od ortodoksji. Nic dziwnego skoro w XVI i XVII wieku w miastach pomorskich luteranie niejednokrotnie pełnili ważne funkcje w parafiach katolickich! Przypomnę bowiem, że królowie dali luteranom wolnośc wyznania, ale zachowali dawne przywileje kościołów i parafii katolickich, co z jednej storny wyowływało wiele sporów, a z drugiej mocno wpływało na utrzymanie katolickiej tradycji.
Na tegorocznej sesji w Suchym Dębie proboszcz z Koźlin bardzo ciekawie opowiadał o szokującym wręcz, biorąc pod uwagę luterańską telologię, wyposażeniu kościołów Żuław Steblewskich przed 1945 rokiem. Przy takich kwiatkach jak obrazy maryjne z podpisami: "Święta Mario módl sie za nami", o obrazach pomniejszych świętych nie wspominając, zachowanie tradycyjnego wezwania w mieście, gdzie bardzo żywy był katolicyzm, to "bułka z masłem". Notabene był to dość powszechny trend - wystarczy prześledzić jak wyglądają wezwania luterańskich kościołów w wielkich miastach (vide Gdańsk).
Na tegorocznej sesji w Suchym Dębie proboszcz z Koźlin bardzo ciekawie opowiadał o szokującym wręcz, biorąc pod uwagę luterańską telologię, wyposażeniu kościołów Żuław Steblewskich przed 1945 rokiem. Przy takich kwiatkach jak obrazy maryjne z podpisami: "Święta Mario módl sie za nami", o obrazach pomniejszych świętych nie wspominając, zachowanie tradycyjnego wezwania w mieście, gdzie bardzo żywy był katolicyzm, to "bułka z masłem". Notabene był to dość powszechny trend - wystarczy prześledzić jak wyglądają wezwania luterańskich kościołów w wielkich miastach (vide Gdańsk).
-
- Burmistrz
- Reakcje:
To samo stwierdził wikary - luteranizm nie był, szczególnie w początkowym okresie "ortodoksyjny". Zastanawiam się, czy nie było zakus na zmianę patrona podczas przeprowadzki w 1839 roku (1853r.) ? Teologia ewangelicka już "okrzepła" więc skoro nie zmieniono patrona oznacza to, że uznano tradycyjną nazwę.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Inne ujęcia tego samego budynku, który chyba nie pasuje do tematu zdjęcia p. Eugena KrzyżanowskiegoLukaszB pisze:Mocny dowód, ale czy kościół nie był bardziej w głębi, na jego miejscu zbudowano magazyn sklepu Struczyńskiego?zielu pisze:Oczywiście, że tak, co potwierdza poniższy planzet48 pisze:kościół stał bardzo blisko narożnej baszty
Ostatnio zmieniony 24 maja 2013, o 22:46 przez Jadzia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zalinkowane foty...
Powód: Zalinkowane foty...