Pomnik i cmentarz żołnierzy radzieckich
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 63 razy
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
- Kontakt:
Re: Pomnik i cmentarz żołnierzy radzieckich
Piękny tekst o „Cmentarzu z gwiazdą” napisał Roman Landowski, którego ojciec zesłany na Ural, zmarł w obozie.
„Nie wszystkim zdołano przywrócić imiona. Czy ta ostatnia sekunda należała do "za waszą i naszą", czy do znienawidzonego " eta Giermania "? Który z nich to wiedział? Podobno można rozpoznać po uśmiechu na ustach albo po tym, czy padli twarzą ku ziemi czy ku niebu.
Ci z twarzą ku niebu zwróconą zapatrzyli się w swoją gwiazdę, błagając ,by prześcignęła czas i wypędziła go z tragicznej ery. To jedyny sposób na skrócenia wieku i otwarcie następnego, tego niby bez wojen.
Dlatego pomódlmy się: - Świeć im gwiazdo bez względu na kolor, ale promiennie i ciepło. Świeć im także jeżeli nie wiedzieli zawsze i do końca prawdy. To srebrnie, to czerwono, aż po pełną świadomość dobra. A tym, którzy każdego roku zapalają znicze, połącz dar wdzięczności i zrozumienia. A tym, którzy omijają płomień, udając że nie zauważają, po prostu przebacz, bo nikt ich nie nauczył niczego, nawet podziwu dla człowieka. Świeć im, gwiazdo, i zaprowadź wszystkich - tych z twarzą ku ziemi i ku niebu zwróconą, tych palących znicze i omijających płomień - zaprowadź do miejsca, gdzie dłoń służyć będzie tylko uściskowi pojednania.”
Tekst zamieszczony był w dodatku "Tczewskie Zaduszki"- "Gazety Tczewskiej" nr 26 z 4 listopada 1990 r.
Przyznam się, że i ja zapalam znicz 1 listopada. A dlaczego to robię? Gdy w 1980 r. byłam u koleżanki w Smoleńsku, odwiedziła mnie staruszka - jej sąsiadka. Opowiedziała o synu, który zginął w okolicach Tczewa. Prosiła, abym w jej imieniu zapalała świeczkę na mogile poległych żołnierzy. Spełniam prośbę matki ….
„Nie wszystkim zdołano przywrócić imiona. Czy ta ostatnia sekunda należała do "za waszą i naszą", czy do znienawidzonego " eta Giermania "? Który z nich to wiedział? Podobno można rozpoznać po uśmiechu na ustach albo po tym, czy padli twarzą ku ziemi czy ku niebu.
Ci z twarzą ku niebu zwróconą zapatrzyli się w swoją gwiazdę, błagając ,by prześcignęła czas i wypędziła go z tragicznej ery. To jedyny sposób na skrócenia wieku i otwarcie następnego, tego niby bez wojen.
Dlatego pomódlmy się: - Świeć im gwiazdo bez względu na kolor, ale promiennie i ciepło. Świeć im także jeżeli nie wiedzieli zawsze i do końca prawdy. To srebrnie, to czerwono, aż po pełną świadomość dobra. A tym, którzy każdego roku zapalają znicze, połącz dar wdzięczności i zrozumienia. A tym, którzy omijają płomień, udając że nie zauważają, po prostu przebacz, bo nikt ich nie nauczył niczego, nawet podziwu dla człowieka. Świeć im, gwiazdo, i zaprowadź wszystkich - tych z twarzą ku ziemi i ku niebu zwróconą, tych palących znicze i omijających płomień - zaprowadź do miejsca, gdzie dłoń służyć będzie tylko uściskowi pojednania.”
Tekst zamieszczony był w dodatku "Tczewskie Zaduszki"- "Gazety Tczewskiej" nr 26 z 4 listopada 1990 r.
Przyznam się, że i ja zapalam znicz 1 listopada. A dlaczego to robię? Gdy w 1980 r. byłam u koleżanki w Smoleńsku, odwiedziła mnie staruszka - jej sąsiadka. Opowiedziała o synu, który zginął w okolicach Tczewa. Prosiła, abym w jej imieniu zapalała świeczkę na mogile poległych żołnierzy. Spełniam prośbę matki ….
-
- Najemca
- Reakcje:
- Podziękował;: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
Ze strony trsovia.eu (Eugen Krzyzanowski)
- Załączniki
-
- 1965 rok
- DSCF0137.jpg (124.25 KiB) Przejrzano 4032 razy
- 1965 rok
- DSCF0137.jpg (124.25 KiB) Przejrzano 4032 razy
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 628 razy
- Otrzymał podziękowań: 544 razy
Widok na skwer przed budową pomnika
Który to może być rok 

- Załączniki
-
- źródło niestety nieznane
- 1 _49_.jpg (145.47 KiB) Przejrzano 4000 razy
- źródło niestety nieznane
- 1 _49_.jpg (145.47 KiB) Przejrzano 4000 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
Fotografia przedstawiająca jednego z pochowanych:
Urodzony we wsi Jewanchowo (?) staroruskim rejonie.
Zginął w mieście Tczewie (Polska) 25 lutego 1945 r."
Nie wiem, czy dobrze przetłumaczyłam
http://school4.ledvn.ru/?page_id=3791
"Griszenkow Iwan Pawłowicz (1904-1945 r.)Гришенков Иван Павловлович (1904-1945г.г.)
Уроженец деревни Еванхово Старорусского района.
Погиб в городе Тчев (Польша) 25 февраля 1945г.
Urodzony we wsi Jewanchowo (?) staroruskim rejonie.
Zginął w mieście Tczewie (Polska) 25 lutego 1945 r."
Nie wiem, czy dobrze przetłumaczyłam

http://school4.ledvn.ru/?page_id=3791
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 382 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
Zapewne chodzi o miejscowość Ivankovo, rejon Stara Russa, obwód Nowogrodzki
"To co daje nam szczęście, nie jest fikcją"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
Najpierw coś z kroniki dostępnej na stronie MBP:
viewtopic.php?f=133&t=1277#p26346
Allegro wywaliło w lepszej rozdzielczości: W 1976 r. prasa pisała o rodzinie por. F. Sawrudskiego, pochowanego na ul. 30 Stycznia viewtopic.php?f=133&t=1277#p35832
W 1987 r. kolejna rodzina odnajduje swojego bliskiego: Mowa tutaj o: Kupruniec Ławr Fiodorowicz (nie będę odmieniać
):
![Obrazek]()
viewtopic.php?f=133&t=1277&start=20#p52547
Renowacja pomnika:
Takie ujęcie zamieścił już Zielu:
Allegro wywaliło w lepszej rozdzielczości: W 1976 r. prasa pisała o rodzinie por. F. Sawrudskiego, pochowanego na ul. 30 Stycznia viewtopic.php?f=133&t=1277#p35832
W 1987 r. kolejna rodzina odnajduje swojego bliskiego: Mowa tutaj o: Kupruniec Ławr Fiodorowicz (nie będę odmieniać

viewtopic.php?f=133&t=1277&start=20#p52547
Renowacja pomnika:
- Ocena: 12.5%