Ul. Bałdowska
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
Ul. Bałdowska
Czy ktoś z forumowiczów może wyjaśnić co stało się z tą wielką kamienicą na zdjęciu?
Nawet dziś byłby to największy budynek na ulicy. Teraz stoi tam blok...
- Załączniki
-
- Bald.JPG (300.87 KiB) Przejrzano 2656 razy
- Bald.JPG (300.87 KiB) Przejrzano 2656 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
- Kontakt:
Re: Ul. Bałdowska
Budynek spłonął ...był to Urząd Pracy.
Spłonął chyba w 1945 roku (tu nie mam pewności)
Spłonął chyba w 1945 roku (tu nie mam pewności)
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Dopiero teraz połapałem, że to ten budynek jest na tej pocztówce - od dzieciństwa nie mogłem dojść gdzie to zdjęcie było robione..
- Załączniki
-
- ziel.bald.JPG (190.87 KiB) Przejrzano 2629 razy
- ziel.bald.JPG (190.87 KiB) Przejrzano 2629 razy
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Czy jest ktoś w stanie powiedzie mi który dom na Bałdowskiej w 1939r. nosił numer 51.
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 143 razy
- Otrzymał podziękowań: 197 razy
- Kontakt:
To nieistniejący dom na rogu Zielonej i Bałdowskiej. Dzisiaj na jego miejscu stoi "klocek".gociewiak pisze:Czy jest ktoś w stanie powiedzie mi który dom na Bałdowskiej w 1939r. nosił numer 51.
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Obecny numer 51:
https://maps.google.pl/maps?q=ba%C5%82d ... 18&iwloc=A[/googlemap]
Dawna kamienica na rogu Zielonej i Bałdowskiej.
![Obrazek]()
Patrz: viewtopic.php?p=2840#p2840" onclick="window.open(this.href);return false;
[googlemap]Dawna kamienica na rogu Zielonej i Bałdowskiej.
Patrz: viewtopic.php?p=2840#p2840" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
To chyba Urząd Pracy 

- Załączniki
-
- foto (858).JPG (526.44 KiB) Przejrzano 2638 razy
- foto (858).JPG (526.44 KiB) Przejrzano 2638 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Arbaitsamt
Urząd Pracy

-
- Najemca
- Reakcje:
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 298 razy
- Kontakt:
To ja przy okazji tego wątku podpytam, czy wie ktoś coś więcej o historii domu przy ul. Bałdowskiej 49, który niedawno został odremontowany przez firmę Schinwelski-Lubiński. Wcześniej było tam przedszkole (i rzecz jasna masa plotek krążyła o tym miejscu), a po wojnie Urząd Bezpieczeństwa.
http://www.slady.ipn.gov.pl/portal/sz/6 ... ej_49.html" onclick="window.open(this.href);return false;
A co było wcześniej - w trakcie wojny i przed nią? Czy wiadomo, kiedy ten budynek w ogóle powstał? Na zdjęciu zamieszczonym w tym wątku nie widać go. Architektura nie przypomina tej charakterystycznej międzywojennej. Może wybudowano go w latach 40. lub tuż przed wybuchem II wojny światowej?

http://www.slady.ipn.gov.pl/portal/sz/6 ... ej_49.html" onclick="window.open(this.href);return false;
A co było wcześniej - w trakcie wojny i przed nią? Czy wiadomo, kiedy ten budynek w ogóle powstał? Na zdjęciu zamieszczonym w tym wątku nie widać go. Architektura nie przypomina tej charakterystycznej międzywojennej. Może wybudowano go w latach 40. lub tuż przed wybuchem II wojny światowej?