Jak.osa pisze:CWRDW powinno się tym zainteresować. Można zrobić stałą wystawę o tczewskiej stoczni (na której znalazłyby się te modele). Skoro zrobili wystawę o wojsku w Tczewie, mogliby zrobić o stoczni
Dokładnie tak Można wykorzystać pustą salę Muzeum Wisły, bo wystawa jak najbardziej wpisuje się w jego działalność, a nie wiadomo kiedy coś zacznie tam się dziać
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
Muzeum Wisły to jedynie jednostka (de facto bardzo niesamodzielna) Centralnego Muzeum Morskiego. Te modele mogą być dla nich ciekawym obiektem zainteresowana, ale wisi tutaj (dość realna) groźba, że szybko zawędrują do jakiegoś magazynu albo co gorsza trafią na stałe do Gdańska.
Natomiast z tego co wiem dyrektor Fabryki Sztuk od dawna prowadzi szeroko zakrojone działania mające na celu zabezpieczanie cennych obiektów i dokumentów po tczewskich "upadłych" instytucjach i ona chyba jest tu najlepszym adresem. Fabryka ma co prawda duże problemy magazynowe, nie mniej jakby już przejęła taki zbiór na własność, to myślę, że miejsce na jego ekspozycję by się znalazło. Wtedy można podjąć rozmowy z Muzeum Wisły (by im to wypożyczyć!), albo znaleźć salkę w którejś z miejskich instytucji (choćby w obiekcie CEDu, jak przejmie go Urząd Miasta).
Żeby coś wystawić nie trzeba tego zaraz darować O przejęcie modeli i dokumentacji Stoczni powinien wystąpić Urząd Miejski w Tczewie, następnie przekazać Fabryce Sztuk. My będziemy te starania wspierać
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
Dziś dzięki Chrisowi dowiedzieliśmy się, że mały prom "Motława" należący do Muzeum Morskiego w Gdańsku, został wykonany w Tczewskiej Stoczni Rzecznej. Mieliśmy dziś również okazję się nim przepłynąć
Załączniki
DSC_9385.JPG (364.9 KiB) Przejrzano 1505 razy
DSC_9385.JPG (364.9 KiB) Przejrzano 1505 razy
DSC_9379.JPG (415.03 KiB) Przejrzano 1505 razy
DSC_9379.JPG (415.03 KiB) Przejrzano 1505 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"