Plac Hallera
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Re: Plac Hallera
Rynek w 1943:
- Załączniki
-
- Rynek dirschau_1943.jpg (36.48 KiB) Przejrzano 1872 razy
- Rynek dirschau_1943.jpg (36.48 KiB) Przejrzano 1872 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
Tak to dawny spichlerz na ulicy Rybackiej ...ale zdjęcie nie zostało odwrócone 

- Załączniki
-
- hallera 1965.jpg (236.31 KiB) Przejrzano 1388 razy
- hallera 1965.jpg (236.31 KiB) Przejrzano 1388 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Budnik
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
- Kontakt:
Zastanawia mnie kto pozwolił przykryć płaskorzeźby z kamienicy, gdzie obecnie jest Tani Dom Mody. Płaskorzeźba nie dość że jest zakryta, to jeszcze nawiercone w niej zostały otwory na haki, na których zawieszony jest ten obskurny baner. Może jest ktoś władny na tej stronie, aby zgłosić ten fakt do odpowiednich władz, nie wiem, może do konserwatora zabytków?
obydwa zdjęcia z sieci-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Zdjęcie z czasów gdy na jednej z kamienic stały jeszcze oryginalne rzeźby "Czterech Pór Roku " z lat 50-tych.
- Załączniki
-
- Obraz.jpg (644.76 KiB) Przejrzano 1485 razy
- Obraz.jpg (644.76 KiB) Przejrzano 1485 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
To jest wandalizm!! Baner wisi tam już baaardzo długo i nikt nie interweniuje. Mamy tak mało śladów świetności w naszym mieście, a jeszcze to co jest, to się zasłania, zalewa betonem lub wstawia plastikową stolarkę!!Łukasz pisze:Zastanawia mnie kto pozwolił przykryć płaskorzeźby z kamienicy, gdzie obecnie jest Tani Dom Mody. Płaskorzeźba nie dość że jest zakryta, to jeszcze nawiercone w niej zostały otwory na haki, na których zawieszony jest ten obskurny baner. Może jest ktoś władny na tej stronie, aby zgłosić ten fakt do odpowiednich władz, nie wiem, może do konserwatora zabytków?

Drugie zdjęcie starówki (jestem w szoku, że kiedyś tam jeździły autobusy

-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Może renowacja kamienicy się jeszcze nie skończyła a może ktoś zapomniał o niektórych detalach.
Budynek przy placu Generała Józefa Hallera 3 przed remontem posiadał iglicę i stożkowe blaszane detale ...dziś ich nie ma.
Budynek przy placu Generała Józefa Hallera 3 przed remontem posiadał iglicę i stożkowe blaszane detale ...dziś ich nie ma.
- Załączniki
-
- SDC10669.jpg (163.72 KiB) Przejrzano 1524 razy
- SDC10669.jpg (163.72 KiB) Przejrzano 1524 razy
-
- DSCF0962.jpg (88.12 KiB) Przejrzano 1524 razy
- DSCF0962.jpg (88.12 KiB) Przejrzano 1524 razy
-
- DSCF9266.jpg (95.6 KiB) Przejrzano 1524 razy
- DSCF9266.jpg (95.6 KiB) Przejrzano 1524 razy
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
Zet, wstawiam aktualne zdjęcie (dzisiejsze) Hallera 3. Te stożkowe detale są, ale inne niż przed remontem. Natomiast nadal nie ma iglicy.
- Załączniki
-
- P1080436.jpg (152.9 KiB) Przejrzano 1487 razy
- P1080436.jpg (152.9 KiB) Przejrzano 1487 razy
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 186 razy
- Otrzymał podziękowań: 256 razy
- Kontakt:
Szykuje się ciekawa wystawa:
Miejska Biblioteka Publiczna w Tczewie zaprasza na wystawę „Z historyczną wizytą na staromiejskim Rynku” przedstawiającą obecny plac Hallera na przestrzeni wieków. Przy pomocy interesujących zdjęć, widokówek i różnych archiwaliów zaprezentowane zostaną nieistniejące ważne obiekty, np. ratusz, uroczystości państwowe i lokalne, które odbywały się na Rynku, znani mieszkańcy centrum Starówki oraz historia poszczególnych kamienic. Dla starszego pokolenia będzie to podróż sentymentalna po staromiejskim Rynku, a dla dzieci i młodzieży, kolejna lekcja historii. Ekspozycja została przygotowana we współpracy z Archiwum Państwowym w Gdańsku. Uroczyste otwarcie odbędzie się 4 kwietnia o godz. 17:00 w Bibliotece Głównej przy ul. J. Dąbrowskiego 6. Wystawę można zwiedzać do 18 kwietnia.
Miejska Biblioteka Publiczna w Tczewie zaprasza na wystawę „Z historyczną wizytą na staromiejskim Rynku” przedstawiającą obecny plac Hallera na przestrzeni wieków. Przy pomocy interesujących zdjęć, widokówek i różnych archiwaliów zaprezentowane zostaną nieistniejące ważne obiekty, np. ratusz, uroczystości państwowe i lokalne, które odbywały się na Rynku, znani mieszkańcy centrum Starówki oraz historia poszczególnych kamienic. Dla starszego pokolenia będzie to podróż sentymentalna po staromiejskim Rynku, a dla dzieci i młodzieży, kolejna lekcja historii. Ekspozycja została przygotowana we współpracy z Archiwum Państwowym w Gdańsku. Uroczyste otwarcie odbędzie się 4 kwietnia o godz. 17:00 w Bibliotece Głównej przy ul. J. Dąbrowskiego 6. Wystawę można zwiedzać do 18 kwietnia.
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 291 razy
1940 r.
Dopiero teraz zauważyłam, że na zdjęciu zamieszczonym przez be-good widać nieistniejącą już kamienicę. Teraz jest tam pusty plac.