Na załaczonej mapce zaznaczyłem na czerwono istniejace tczewskie osiedla - są to jednoski mieszkaniowe, w skład osiedli generlanie nie wchodza inne tereny procz bloków czy domów. Dodatkowo w obrębie zaznaczonych osiedli mozna wyróżnić dwa mikro osiedla, ktorych nie zaznaczylem - Szklane Domy, czyli południowo-zachodnia czesc osiedla Bema oraz Nad Wisłą - domki w południowo-wschodnim rogu Czyżykowa.
Na zielono z kolei zaznaczyłem hipotetyczne osiedla przyszlosci. Osiedle Jabłoniowe Wzgórze ma juz oficjlana nazwe. Nazwa osiedla Zacisze i Żuławskiego jest rozważana, a osiedle Poligonowe to mój czysty strzał, mysle, ze to by była fajna nazwa. Osobiscie martwi mnie wypieranie nazwy Piotrowo przez Bajkowe... Jestem za tym, by funkcjonowała oficjalnie nazwa Bajkowe Piotrowo, które łaczyłaby te dwie nazwy. Zaznaczyłem tez hipotetyczne osiedle Malinowo, choc to wlasciwie nie osiedle, a obecnie strefa handlowo-usługowa. Pólnocno-zachodnia czesc osiedla Suchostrzygi jest do dzis nazywana przez niektorych Malinowem.
Wracajac do mapki - obrysem niebieskim zaznaczyłem moje propozycje dzielnic tczewskich. Byłoby ich sześć i ich nazwy są wieksze na mapce. Najwazniejsze osiedle danej jednostki jest jakby "stolica" dzielnicy. Czyli np. w skład dzielnicy Suchostrzygi mogłoby wejsc osiedle Suchostrzygi, Prątnica i Bajkowe Piotrowo. Zauwazcie, ze dzielnice to nie tylko obszar mieszkaniowy, ale siega dalej, az po granice administracyjne Tczewa.
Napotkalem jednak na kilka problemow w wyznaczaniu granic osiedli... Najwiekszy dylemat mialem z Czyżykowem, Prątnicą i Nowym Miastem. Otóz dzis wydaje się, ze Prątnica od północy graniczy z droga krajowa, ale ja na mapce zaznaczyłem tez fragment Sadowej i az po prokuraturę przy Kanale Młynskim. Uwazam, ze to historyczna czesc tego osiedla i powinna nadal byc w osiedlu Prątnica. Z kolei Czyzykowo historycznie zaczyna sie juz od Czyżykowskiej 1, czyli od skrzyzowania ul. Czyzykowskiej z Kołłątaja i Nad Wisłą. Ten teren czesto jest nazywany Starym Miastem lub Za Parkiem, ale historycznie tak nie jest, wystarczy spojrzec na stare mapy. Czyżykowo to nie tylko punktowce, bloki i Nowowiejska, choc dzis sie tak glownie ta nazwa kojarzy. Z kolei Nowe Miasto to tereny koło dworca pkp i koscioła św. Józefa i wzdluz ulicy Sobieskiego i Gdanskiej az do ulicy Sadowej, gdzie jest Prątnica.
Podsumowujac, gdyby ode mnie to zalezalo, to wg mnie najbardziej sensowny podział Tczewa na dzielnice wygladałby tak:
1. STARE MIASTO:
- os. Stare Miasto
2. NOWE MIASTO:
- os. Nowe Miasto
- os. Garnuszewskiego
- os. Zatorze
- os. Kolejarz
- os. Strzelnica
3. SUCHOSTRZYGI:
- os. Suchostrzygi
- os. Bajkowe Piotrowo
- os. Prątnica
4. CZYŻYKOWO:
- os. Czyżykowo
- os. Za parkiem
- os. Bema
- teren rozwojowy na południu
5. GÓRKI:
- os. Witosa/Górki
- rozwojowe tereny Górek południowych i poligonu
6. ABISYNIA:
- os. Staszica/Abisynia
- teren rozwojowy pod nowe osiedle
Dzielnica Stare Miasto i Nowe Miasto maja najmniejszy obszar, wiec ewentualnie moj inny wariant polega na tym, ze byłoby 5 dzielnic, a dzielnica Stare Miasto i Nowe Miasto z mojej mapki byłyby jedna dzielnicą o nazwie Centrum
Co myslicie o tej koncepcji? Poprawcie, jesli sie cos nie zgadza