Dodam, że osiedle zostało wybudowane w ramach pozwolenia na budowę udzielonego 15.12.1989 roku Międzyzakładowej Spółdzielni budowy domów jednorodzinnych "Szklane Domy" w Tczewie przy ul. Gdańskiej 32. Nie wiem jakie zakłady stworzyły tę spółdzielnię, ale jej nazwa została przeniesiona na osiedlę.LukaszB pisze:Dokładnie tak;)Jadzia pisze:A Szklane Domy? Wzięły się od sąsiedztwa z ul. Żeromskiego?
Osiedle Szklane Domy
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 628 razy
- Otrzymał podziękowań: 544 razy
Osiedle Szklane Domy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
Re: Osiedle Szklane Domy
Znowu trochę pojĄDRZĘ - ja ten ciąg budynków znam z czasów kilka lat wcześniejszychLukaszB pisze:...osiedle zostało wybudowane w ramach pozwolenia na budowę udzielonego 15.12.1989 roku Międzyzakładowej Spółdzielni budowy domów jednorodzinnych "Szklane Domy" w Tczewie przy ul. Gdańskiej 32.

[googlemap]https://maps.google.pl/maps?saddr=54.07 ... sz=18&z=18[/googlemap]
-
- Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 327 razy
- Otrzymał podziękowań: 329 razy
Wydaje mi się, że jakiś błąd tam się wkradł, Be-Good ma rację, te domy istniały o wiele wcześniej...w latach siedemdziesiątych 

Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Jop, ale nazwy ulic Iwaszkiewicza, Ważyka i Fenikowskiego inne zostały zostały nadane w 1985 jako fragment osiedla Bema. Teraz mówi się na nie "stare szklane domy", a tak naprawdę to ul. Sychty i Pola to jedyne i niepowtarzalne Szklane Domybe-good pisze:Znowu trochę pojĄDRZĘ - ja ten ciąg budynków znam z czasów kilka lat wcześniejszychLukaszB pisze:...osiedle zostało wybudowane w ramach pozwolenia na budowę udzielonego 15.12.1989 roku Międzyzakładowej Spółdzielni budowy domów jednorodzinnych "Szklane Domy" w Tczewie przy ul. Gdańskiej 32....

"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
LukaszB pisze: Dodam, że osiedle zostało wybudowane w ramach pozwolenia na budowę udzielonego 15.12.1989 roku Międzyzakładowej Spółdzielni budowy domów jednorodzinnych "Szklane Domy" w Tczewie przy ul. Gdańskiej 32. Nie wiem jakie zakłady stworzyły tę spółdzielnię, ale jej nazwa została przeniesiona na osiedlę.
Ja tylko kłopotliwie insynuowałem, że na istniejącą wówczas ulicę Iwaszkiewicza mówiono w roku 1987 "Szklane Domy".
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Nie pozostaje mi nic innego jak zapytać mojego sąsiada - byłego prezesa spółdzielnibe-good pisze:LukaszB pisze: Dodam, że osiedle zostało wybudowane w ramach pozwolenia na budowę udzielonego 15.12.1989 roku Międzyzakładowej Spółdzielni budowy domów jednorodzinnych "Szklane Domy" w Tczewie przy ul. Gdańskiej 32. Nie wiem jakie zakłady stworzyły tę spółdzielnię, ale jej nazwa została przeniesiona na osiedlę.
Ja tylko kłopotliwie insynuowałem, że na istniejącą wówczas ulicę Iwaszkiewicza mówiono w roku 1987 "Szklane Domy".

-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
LukaszB pisze: Dodam, że osiedle zostało wybudowane w ramach pozwolenia na budowę udzielonego 15.12.1989 roku Międzyzakładowej Spółdzielni budowy domów jednorodzinnych "Szklane Domy" w Tczewie przy ul. Gdańskiej 32. Nie wiem jakie zakłady stworzyły tę spółdzielnię, ale jej nazwa została przeniesiona na osiedlę.
Pójdę i zapytamLukaszB pisze: Nie pozostaje mi nic innego jak zapytać mojego sąsiada - byłego prezesa spółdzielni

http://www.morizon.pl/oferta/tczew-sprz ... 09626.html
http://dom.money.pl/tczew,pomorskie,ofe ... 34545.html
Machnąłem się o 2 lata: to rok 1985.
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 95 razy
- Kontakt:
Moze było tak, ze Międzyzakładowa Spółdzielnia budowy domów jednorodzinnych "Szklane Domy" powstała w 1989 roku własnie wtórnie wzgledem wczesniejszych starszych Szklanych domow?
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Pisałem o tym - uchwała z 1985 nadaje nazwy nowoprojektowanym ulicom ale na osiedlu Bema
- Załączniki
-
- uza.jpg (22.32 KiB) Przejrzano 1998 razy
- uza.jpg (22.32 KiB) Przejrzano 1998 razy
-
- iwa.jpg (82.77 KiB) Przejrzano 2000 razy
- iwa.jpg (82.77 KiB) Przejrzano 2000 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
OK. Nie doczytałemLukaszB pisze:Dodam, że osiedle zostało wybudowane w ramach pozwolenia na budowę udzielonego 15.12.1989 roku Międzyzakładowej Spółdzielni budowy domów jednorodzinnych "Szklane Domy" w Tczewie przy ul. Gdańskiej 32. Nie wiem jakie zakłady stworzyły tę spółdzielnię, ale jej nazwa została przeniesiona na osiedlę.