Dom św. Józefa
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English (fluent)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Dom św. Józefa
Szukam informacji o domu ( Św. Józefa) obok SP 2, w którym znajduje się teraz meblowy. CZy ktoś zna historię tego budynku?
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Re: Dom św. Józefa
Wiem dużo o tym budynku
Powstały w 1909 r. Dom Św. Józefa wybudowany przez Stowarzyszenie Czeladzi Katolickiej z początku służył celom świeckim, dopiero w 1916 roku został zakupiony przez powstającą parafię. Przez pięć kolejnych lat przebudowywano go na tymczasowy kościół. W większej sali powstała jednonawowa świątynia, a w mniejszych mieszkanie dla księdza i sale spotkań dla licznych stowarzyszeń. Pracami remontowymi kierował Jan Schulz z Pruszcza, a wystrój wnętrz wykonał artysta malarz z Pelplina – Władysław Drapiewski.
...i jeszcze foto budynku z zewnątrz:
Powstały w 1909 r. Dom Św. Józefa wybudowany przez Stowarzyszenie Czeladzi Katolickiej z początku służył celom świeckim, dopiero w 1916 roku został zakupiony przez powstającą parafię. Przez pięć kolejnych lat przebudowywano go na tymczasowy kościół. W większej sali powstała jednonawowa świątynia, a w mniejszych mieszkanie dla księdza i sale spotkań dla licznych stowarzyszeń. Pracami remontowymi kierował Jan Schulz z Pruszcza, a wystrój wnętrz wykonał artysta malarz z Pelplina – Władysław Drapiewski.
...i jeszcze foto budynku z zewnątrz:
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English (fluent)
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź.
Czy malowidła na ścianach mogą nadal znajdowac się pod tynkiem?
Jaki napis znajduje się nad dużym łukowym oknem balkonowym?
Czy malowidła na ścianach mogą nadal znajdowac się pod tynkiem?
Jaki napis znajduje się nad dużym łukowym oknem balkonowym?
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Nie wiem co się stało z malowidłami ...może zostały tylko zamalowane, może "zdrapane" i zastąpione nową warstwą tynku.
Napisu nad balkonem nie mogę rozszyfrować do końca (w drugiej linijce możemy przeczytać "Dirschau Neustadt") więc dodam zbliżenie
Napisu nad balkonem nie mogę rozszyfrować do końca (w drugiej linijce możemy przeczytać "Dirschau Neustadt") więc dodam zbliżenie
- Załączniki
-
- (210).jpg (93.93 KiB) Przejrzano 3264 razy
- (210).jpg (93.93 KiB) Przejrzano 3264 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- Kontakt:
W pierwszej coś w stylu Vereinshaus, czy jest na sali germanista?
Nie ma smalcu! Z dżemem są puree!
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Taka sama była moja pierwsza myśl ...nie byłem pewny tylko tej literki "n" w pierwszym wyrazie
Wychodzi na to że to "Dom stowarzyszeń/związków Nowego Miasta w Tczewie" ...to moje zdanie.
Wychodzi na to że to "Dom stowarzyszeń/związków Nowego Miasta w Tczewie" ...to moje zdanie.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Jeszcze jedno zdjęcie Domu św. Józefa
- Załączniki
-
- foto (364).jpg (96.64 KiB) Przejrzano 3240 razy
- foto (364).jpg (96.64 KiB) Przejrzano 3240 razy
-
- Moderator
-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 181 razy
- Otrzymał podziękowań: 238 razy
- Kontakt:
Zdjęcie pochodzi ze specjalnego numeru gazetki parafialnej "Echo Nazaretu", wydanego z okazji 70. rocznicy powstania parafii.
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Kontakt:
Dom św. Józefa
- Załączniki
-
- 23.jpg (135.35 KiB) Przejrzano 3184 razy
- 23.jpg (135.35 KiB) Przejrzano 3184 razy