"Stary" Cmentarz Katolicki
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
- Kontakt:
"Stary" Cmentarz Katolicki
Teren pod "Stary" Cmentarz Katolicki został wytyczony w 1870 roku przy ul. 30-go Stycznia ...w okolicy ówczesnych cmentarzy ewangelickiego i żydowskiego. Cmentarz do 1927 roku nie był ogrodzony od strony budynku Szkoły Morskiej ( obecnie I LO im. Marii Curie-Skłodowskiej ), przy okazji stawiania tam ogrodzenia wymieniona również te frontowe od ulicy.
Ciekawostką jest (lub był) krzyż "Mąż Boleści" ustawiony w centralnej części nekropolii ...jego korpus pochodzi z łuku tryumfalnego Kościoła Podominikańskiego. Krzyż został odnowiony w 1939 roku.
15 marca 2010 roku ktoś uszkodził stary zabytkowy krzyż na cmentarzu. Prawdopodobnie ktoś próbował ściąć go siekiera.
Ciekawostką jest (lub był) krzyż "Mąż Boleści" ustawiony w centralnej części nekropolii ...jego korpus pochodzi z łuku tryumfalnego Kościoła Podominikańskiego. Krzyż został odnowiony w 1939 roku.
15 marca 2010 roku ktoś uszkodził stary zabytkowy krzyż na cmentarzu. Prawdopodobnie ktoś próbował ściąć go siekiera.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
- Kontakt:
Re: "Stary" Cmentarz Katolicki
Ze starych zdjęć znalazłem tylko jedno ...
- Załączniki
-
- foto (665).jpg (142.39 KiB) Przejrzano 4697 razy
- foto (665).jpg (142.39 KiB) Przejrzano 4697 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
"Tylko jedno"?? Zet, obniżasz loty.
A zdjęcie jest super, jeszcze go nie widziałam. Brakowałao mi tego, bo ja mam takie hobby, żeby wyobrażać sobie jak kiedyś wyglądały poszczególne miejsca. Ale widok cmentarza sprzed lat mnie zaskoczył. Jestem bardzo ciekawa, jak wyglądał cały park Kopernika 100 lat temu?
Przechodziłam tamtędy wczoraj i w mojej głowie się pojawił ten temat.

A zdjęcie jest super, jeszcze go nie widziałam. Brakowałao mi tego, bo ja mam takie hobby, żeby wyobrażać sobie jak kiedyś wyglądały poszczególne miejsca. Ale widok cmentarza sprzed lat mnie zaskoczył. Jestem bardzo ciekawa, jak wyglądał cały park Kopernika 100 lat temu?
Przechodziłam tamtędy wczoraj i w mojej głowie się pojawił ten temat.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 650 razy
- Otrzymał podziękowań: 552 razy
Na nagrobkach starego cmentarza zapisanych jest wiele ludzkich historii.
- Załączniki
-
- zaniedbany.jpg (367.03 KiB) Przejrzano 4674 razy
- zaniedbany.jpg (367.03 KiB) Przejrzano 4674 razy
-
- nurek.jpg (303.76 KiB) Przejrzano 4674 razy
- nurek.jpg (303.76 KiB) Przejrzano 4674 razy
-
- P1050054.jpg (381.07 KiB) Przejrzano 4674 razy
- P1050054.jpg (381.07 KiB) Przejrzano 4674 razy
-
- nauczycielka.jpg (243.93 KiB) Przejrzano 4674 razy
- nauczycielka.jpg (243.93 KiB) Przejrzano 4674 razy
-
- lwowianin.jpg (250.15 KiB) Przejrzano 4674 razy
- lwowianin.jpg (250.15 KiB) Przejrzano 4674 razy
-
- hitlerowscy.jpg (302.86 KiB) Przejrzano 4674 razy
- hitlerowscy.jpg (302.86 KiB) Przejrzano 4674 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
Z tych, które zwróciły moja uwagę
- matka trzech zamordowanych przez Niemców księży, leży z przodu głównej alei po lewej stronie od proboszcza Pronobisa:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Wohlfeil" onclick="window.open(this.href);return false; -powstaniec: -grób rodziny, z której pochodził przedsiębiorca budowlany stawiający kamienice na Wojska Polskiego:
- matka trzech zamordowanych przez Niemców księży, leży z przodu głównej alei po lewej stronie od proboszcza Pronobisa:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Wohlfeil" onclick="window.open(this.href);return false; -powstaniec: -grób rodziny, z której pochodził przedsiębiorca budowlany stawiający kamienice na Wojska Polskiego:
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
W tym miejscu należy wspomnieć o grobie Stanisława Liskiewicza, więcej: viewtopic.php?f=23&t=210&start=20" onclick="window.open(this.href);return false;
Ten grób też chyba już gdzieś na forum zaistniał...
Eh, te imJona...
Temat tego Młodzieńca także został już poruszony na forum
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Polecam zapoznać się z lekturą, która przybliży nam te postacie: viewtopic.php?f=34&t=215" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
Zetowe zdjęcie plus nie do końca skomponowane dzisiejsze ujęcie miejsca.
Widać biały krzyż, bodaj Michnów, oraz czarny rodziny Wickel (żona lekarza zmarła w roku 1934).
Widać biały krzyż, bodaj Michnów, oraz czarny rodziny Wickel (żona lekarza zmarła w roku 1934).
- Załączniki
-
- xxx.JPG (265.41 KiB) Przejrzano 4647 razy
- xxx.JPG (265.41 KiB) Przejrzano 4647 razy
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Uzupełniam (trochę zimybe-good pisze:-grób rodziny, z której pochodził przedsiębiorca budowlany stawiający kamienice na Wojska Polskiego: