Ja nie pamiętam, ale temat tego wraku pojawił się na profilu FB Lisewa Malborskiego: https://www.facebook.com/LisewoMalborskie?fref=photoQ-BAS pisze:Trochę w innej kwestii. Lata temu gdy jeździłem rowerem po okolicach Tczewa w Lisewie trafiłem na wrak radzieckiego działa pancernego. Stało sobie na podwórku za płotem a gospodarz nie pozwalał biegać po nim. To był pierwszy budynek po prawej, zaraz za wiaduktem kolejowym. W zasadzie było to samo podwozie, bo działo było wymontowane. To były lata 80-te. Do czego to mogło służyć? Czy ktoś z Was pamięta tego stalowego potwora?
Na dziś zagadka!
Po pierwsze, proszę mi powiedzieć, co to za ulica, jak się nazywa?
Po drugie - jeśli mnie pamięć nie myli, za płotem po prawej stronie, znajdowało się COŚ interesującego i w niczym nie pasującego do charakteru wsi, ani regionu.
Co to było? Emotikon smile
Odpowiedź podam po południu.
I zdjęcie poglądowe:Czas na odpowiedź nadszedł.
Po prawej stronie porannej fotografii, za płotem, przez wiele lat stało i rdzewiało radzieckie działo samobieżne. Niestety nie mam dziś pewności, czy to było SU-100 czy inny pojazd. Po sylwetce obstawiam, że to widoczne na fotografii SU-100.
Może ktoś z Was lepiej go pamięta, może ma jakieś fotografie, a może wie coś na jego temat: skąd się tam wzięło, dlaczego tak długo tam stało i co się z nim finalnie stało?

Czasem wyciągano nim ciągniki z błota (lub rowów, jeśli traktorzysta nadmiernie skorzystał z napoi chłodzącychtomek15 pisze:Nie wiem czy mowimy o tym samym pojezdzie ale lisewskie kolko rolnicze mialo wiele wiele lat temu jezdzaca wanne (bez wierzy) czolgu T-34 ktora uzywano po zageszczania kiszonki.

Czy to był SU100 to nie mam pewności, ale wieżyczka była stała (nie obrotowa) i wymalowana na biało, nie posiadała działa ani góry wieżyczki (dachu).Q-BAS pisze:Bez wątpienia było to SU100 bez działa. Pamiętam, że w środku było wymalowane na biało. Stało przy drodze po prawej(wyjeżdżając spod wiaduktu kolejowego) za ogrodzeniem.