Wiązać to się może z różnicami wyznaniowymi wśród tczewskich Żydów. Niestety bardzo słabo orientuję się w różnych odmianach judaizmu, ale nieprzypadkowo jedną z dat powstania cmentarza na woj. polskiego jest 1925 rok czyli przyjazd grupy Żydów z Łodzi. Dlaczego chcieliby tworzyć drugi cmentarz?treviss pisze:czytałem czytałem!
Czyli dwa cmentarze użytkowane były w tym samym czasie?
Cmentarze żydowskie
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 601 razy
- Otrzymał podziękowań: 530 razy
Re: Cmentarze żydowskie
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
Cmentarz żydowski na Wojska Polskiego jest już na planie miasta z 1904 roku;LukaszB pisze:Wiązać to się może z różnicami wyznaniowymi wśród tczewskich Żydów. Niestety bardzo słabo orientuję się w różnych odmianach judaizmu, ale nieprzypadkowo jedną z dat powstania cmentarza na woj. polskiego jest 1925 rok czyli przyjazd grupy Żydów z Łodzi. Dlaczego chcieliby tworzyć drugi cmentarz?treviss pisze:czytałem czytałem!
Czyli dwa cmentarze użytkowane były w tym samym czasie?
szpaler drzew znajduje się na zaznaczonym tu terenie:
-
- Burmistrz
- Reakcje:
To dlaczego zaznaczony jest szpaler drzew, a nie cmentarz?be-good pisze:LukaszB pisze:treviss pisze:czytałem czytałem!
Cmentarz żydowski na Wojska Polskiego jest już na planie miasta z 1904 roku;
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Napisałem, że na terenie, który jest zaznaczony na mapie znajduje się szpaler drzew (zorientowany pn - pd).LukaszB pisze:Cmentarz żydowski na Wojska Polskiego jest już na planie miasta z 1904 roku;
To dlaczego zaznaczony jest szpaler drzew, a nie cmentarz?
viewtopic.php?f=26&t=4&p=80&hilit=kasztanowa#p80
Na żadnej z map z tamtego okresu nie widziałem, żeby krzyżami oznaczano kirkuty lub inne niechrześcijańskie cmentarze.
Niestety kopia planu z 1904, którą posiadam nie ma legendy i sama w sobie nie przekona Cię, że to kirkut. Ale są inne mapy:
Na poniższych fragmentach mapy wydanej w 1910 a sporządzonej wg stanu z 1908 roku widać, że omawiana działka jest oznaczona identycznie jak działka cmentarza w Bałdowie na "Żydowskiej Górce". Wniosek dla mnie jest taki, że sto lat temu istniały już obydwa cmentarze.
- Załączniki
-
- kikuty.JPG (252.95 KiB) Przejrzano 1339 razy
- kikuty.JPG (252.95 KiB) Przejrzano 1339 razy
-
- Najemca
- Reakcje:
- Podziękował;: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 31 razy
- Kontakt:
to ciekawe dlaczego ta niezbyt liczna gmina żydowska posiadała dwa cmentarze?
-
- Burmistrz
- Reakcje:
To co be-good wziął za szpaler drzew jest oznaczeniem dla cmentarza żydowskiego/niechrześcijańskiego (dlaczego żydowski cmentarz miał być oznaczony krzyżem
)
Drążę temat cmentarza ponieważ spotkałem się w literaturze z co najmniej 3 datami powstania kirkutu:
- XVIII wiek
- 1918
- 1925
Może uda się ustalić prawdziwą datę

- XVIII wiek
- 1918
- 1925
Może uda się ustalić prawdziwą datę
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Nie bardzo rozumiem pierwsze zdanie, ale zostawmy ten szpaler...LukaszB pisze:To co be-good za szpaler drzew jest oznaczeniem dla cmentarza żydowskiego/niechrześcijańskiego (dlaczego żydowski cmentarz miał być oznaczony krzyżem)
Czy załączona legenda dotyczy planu miasta z 1904?
Na mapie której fragmenty zawarłem w dzisiejszym porannym poście niestety nie ma legendy, która bezwarunkowo udowodniłaby istnienie tam żydowskiego cmentarza w 1908 roku.
Ale powtórzę, że działki na Wojska Polskiego, w Bałdowie i (na innym arkuszu) w Borównie pod Skarszewami, opisane są tym samym symbolem.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Mapa z 1904 roku nie ma niestety legendy, mamy skan z APG. Legenda jest dołączono do serii niemieckich map z 1908/1910 - 1933/36 - 1942, dlatego jak najbardziej pasuje. Dzięki mapie wiemy, że cmentarz żydowski istniał wcześniej niż podaje np. strona o kirkutach.be-good pisze:Nie bardzo rozumiem pierwsze zdanie, ale zostawmy ten szpaler...LukaszB pisze:To co be-good za szpaler drzew jest oznaczeniem dla cmentarza żydowskiego/niechrześcijańskiego (dlaczego żydowski cmentarz miał być oznaczony krzyżem)
Czy załączona legenda dotyczy planu miasta z 1904?
Na mapie której fragmenty zawarłem w dzisiejszym porannym poście niestety nie ma legendy, która bezwarunkowo udowodniłaby istnienie tam żydowskiego cmentarza w 1908 roku.
Ale powtórzę, że działki na Wojska Polskiego, w Bałdowie i (na innym arkuszu) w Borównie pod Skarszewami, opisane są tym samym symbolem.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
W Aktach Nadzoru... ta działka (Skarszewska 26 - dziś Wojska Polskiego 4-5) opisana jest OD skrajnej daty 1905 jako SYNAGOGEN GEMEINDE, potem Gmina Żydowska - Cmentarz z datą skrajną 1933
Żeby było mniej jasne: Synagogen Gemeinde oznacza Gminę (wspólnotę) Synagogową, ale wcale nie zawiera pojęcia cmentarza (choć go nie wyklucza
)

Żeby było mniej jasne: Synagogen Gemeinde oznacza Gminę (wspólnotę) Synagogową, ale wcale nie zawiera pojęcia cmentarza (choć go nie wyklucza

-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
- Kontakt:
Powołując się na tczewskie publikacje ...tu "Tczew w czasie i przestrzeni" R. Landowskiego, możemy przypuszczać że cmentarz żydowski przy ul. Wojska Polskiego istniał już w 1898 roku
- Załączniki
-
- DSCF4418.jpg (324.94 KiB) Przejrzano 1380 razy
- DSCF4418.jpg (324.94 KiB) Przejrzano 1380 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"