Tczewska kolej z innej perspektywy
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 741 razy
- Otrzymał podziękowań: 597 razy
Tczewska kolej z innej perspektywy
Do tej pory skupialiśmy się na historii kolei w naszym mieście. Proponuję poszukać śladów tczewskiego kolejnictwa poza naszym miastem. Na ebayu znalazłem pocztówkę z Piły. Zwróćcie uwagę na opisy kierunków jazdy pociągów na peronie: Berlin - Dirschau i Dirschau - Berlin. Wskazują na pierwszy etap budowy Ostbahnu, jeszcze przed oddaniem do użytku Mostów Tczewskich.
- Załączniki
-
- 1a1a0252a.jpg (354.11 KiB) Przejrzano 3843 razy
- 1a1a0252a.jpg (354.11 KiB) Przejrzano 3843 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Re: Tczewska kolej z innej perspektywy
Myślę, że wniosek co do wieku pocztówki jest pochopny, po pierwsze adnotacja w tytule aukcji podaje rok 1903 (niestety nie widzimy rękopisu na rewersie).
http://www.ebay.de/itm/Gruss-Schneidemu ... 716wt_1185
Po drugie linia kolejowa Piła - Tczew została otwarta w roku 1873.
Po trzecie ubiory mi nie pasowały

-
- Burmistrz
- Reakcje:
Pewnie masz racjębe-good pisze:Myślę, że wniosek co do wieku pocztówki jest pochopny, po pierwsze adnotacja w tytule aukcji podaje rok 1903 (niestety nie widzimy rękopisu na rewersie).

PS. Piłę z Tczewem łączy jeszcze budynek parowozowni, bliźniak naszego okrąglaka
- Załączniki
-
- 277574.jpg (141.39 KiB) Przejrzano 3837 razy
- 277574.jpg (141.39 KiB) Przejrzano 3837 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Inna pocztówka opisywana jako rok 1904; nie znając tej pierwszej nie wiedzielibyśmy o tablicach wskazujących kierunek do Tczewa - są tu nieczytelne.
Ale rośliny - konkretne krzewy - są w bardzo porównywalnej wysokości, co na pocztówce wyjściowej.
Dziwi nagła zmiana wielkości napisu z nazwą miasta, nie umiem tego wyjaśnić, ale ówcześni wydawcy pocztówek nie takie przeróbki wykonywali - widać to też na pocztówkach z Tczewa
.
Ale rośliny - konkretne krzewy - są w bardzo porównywalnej wysokości, co na pocztówce wyjściowej.
Dziwi nagła zmiana wielkości napisu z nazwą miasta, nie umiem tego wyjaśnić, ale ówcześni wydawcy pocztówek nie takie przeróbki wykonywali - widać to też na pocztówkach z Tczewa

- Załączniki
-
- SAW.2.JPG (130.24 KiB) Przejrzano 3830 razy
- SAW.2.JPG (130.24 KiB) Przejrzano 3830 razy
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Skoro ustaliliśmy, że znak na peronie nie świadczy o dacie zrobienia zdjęcia - pierwowzoru pocztówki, to nasuwa się inne pytanie: dlaczego na znaku widniej cały czas Berlin - Dirschau, a nie np. Berlin - Królewiec?
-
- Najemca
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: Dżentelmeni nie chwalą się swoimi podbojami ;)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Jeden jak i drugi okrąglak są w kiepskim stanie. Kilka lat temu bywałem dość często w środku naszego i mogę powiedzieć, że w środku wyglądał gorzej niż z zewnątrz. Z tego co wiem, to poza wymianą zbitych szyb, nic tam nie naprawiano do dziś.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich postów w całości lub części. Zdjęcia i skany dokumentów są moją własnością. Nikomu nie udzielam prawa do ich kopiowania.
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
Budynek Dworca też jest inny ...chodzi mi tu o najwyższy fragment budynku, na poprzednim zdjęciu jest z lewej strony
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Zauważ, że obydwie foty robione są z poziomu ziemi pod bardzo różnym kątem. Pisałeś, że używasz Google Earth - możesz obejrzeć budynek w tzw. 3D:
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... b1d2b3026b
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... b1d2b3026b
- Załączniki
-
- saw.3.JPG (10.56 KiB) Przejrzano 3818 razy
- saw.3.JPG (10.56 KiB) Przejrzano 3818 razy
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 382 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
Najprostszym wyjaśnieniem wydaje się być to, że na peronie podana jest informacja o następnej stacji węzłowej, przynajmniej jeżeli chodzi o Tczew, skąd można było podróżować nie tylko do Królewca, lecz także do Gdańska, który od 1870 r. uzyskał połączenie przez Słupsk do Koszalina.LukaszB pisze:Skoro ustaliliśmy, że znak na peronie nie świadczy o dacie zrobienia zdjęcia - pierwowzoru pocztówki, to nasuwa się inne pytanie: dlaczego na znaku widniej cały czas Berlin - Dirschau, a nie np. Berlin - Królewiec?
Nie sposób też nie wspomnieć o istniejącym od 1883 r. połączeniu z Malborka do Olsztyna przez Elbląg i Morąg,
"To co daje nam szczęście, nie jest fikcją"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Z perspektywy połączeń z i do Tczewa pokazuję kilka rozkładów kolejowych:
Gdańsk -Tczew z 1916 pokazany przez Ramzesa:
![Obrazek]()
Jakby nie było -transgraniczne połączenie WMG - Tczew obsługiwane przez PKP z 1934 roku:
![Obrazek]()
Międzynarodowe Berlin - Prusy Wschodnie przez nasze miasto z 1935:
![Obrazek]()
Obsługa "Korytarza" w międzywojniu - nie znam daty
; zainteresowanym zwracam uwagę na zapis "MalborG"
:
Bydgoszcz - Tczew, też niestety nie potrafię podać daty, nie wiem czy to przed 1920 czy w czasie okupacji:
Jeśli to okupacja - to przed 1942, kiedy Morzeszczyn przefarbowali na Leutmannsdorf.
.
Gdańsk -Tczew z 1916 pokazany przez Ramzesa:
Jakby nie było -transgraniczne połączenie WMG - Tczew obsługiwane przez PKP z 1934 roku:
Międzynarodowe Berlin - Prusy Wschodnie przez nasze miasto z 1935:
Obsługa "Korytarza" w międzywojniu - nie znam daty

Bydgoszcz - Tczew, też niestety nie potrafię podać daty, nie wiem czy to przed 1920 czy w czasie okupacji:
Jeśli to okupacja - to przed 1942, kiedy Morzeszczyn przefarbowali na Leutmannsdorf.
.