Tczewskie PGRy
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 603 razy
- Otrzymał podziękowań: 530 razy
Re: Tczewskie PGRy
Bardziej myślałem o maszynach i miejscu ich napraw. Tak naprawdę PGRy w mieście były potrzebne do wyżywienia tego konkretnego miasta. Wdaje mi się cały czas, że trop przekształcenia folwarków w PGRy jest dobry...
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
Może rynek zbytu? Produkcja blisko potencjalnych miejsc sprzedaży?
(nie mam tych książek
- szczelam)

-
- Burmistrz
- Reakcje:
Może wszystko odbyło się na zasadzie adaptacji do stanu faktycznego? np. są sady ktoś musi się nimi zająć, stwórzmy PGR!
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 54 razy
- Kontakt:
Proszę strzelać. Nie ma głupich odpowiedzi, są tylko głupie pytania [tak mawiał jeden z moich, na szczęście już emerytowanych, profesorów]. A jesteście Państwo coraz bliżej. Państwa dyskusja pokaże wam, ze tych aspektów było więcej niż te dwa przykłady, które chciałem przedstawić.
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
Problem z miejscami pracy po wojnie. Zniszczenia wojenne skutkowały brakiem miejsc zatrudnienia....

-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
Plus bliskość dyrekcji PGRów do powiatowej centrali; partyjny etatyzm; komunikacja na przełomie lat 40 i 50tych też szwankowała...Jadzia pisze:Problem z miejscami pracy po wojnie. Zniszczenia wojenne skutkowały brakiem miejsc zatrudnienia....![]()
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 54 razy
- Kontakt:
Tak w tym senesie, iż miasta stanowiły zaplecze kadrowe. W początkowym okresie chłopi bardzo niechętnie odnosili się do idei PGR i Spółdzielni Produkcyjnych. Poza tym skupiali się na użytkowaniu swojej własnej ziemi. Z argumentem Pana Łukasza odnośnie zaplecza mieszkaniowego tez mogę się zgodzić, ale tylko warunkowo. Musimy pamiętać, iż przez pierwsze lata w Tczewie powszechny był "głód" mieszkaniowy. Wczoraj w Archiwum czytałem nawet raport z 1950 r., w którym padło słowa "klęska". Pierwszym zbudowanym zupełnie od zera budynkiem po wojnie był bodajże Dom Socjalny na terenie Fabryki Gazomierzy, wybudowany w 1950 r. Pierwszy powojenny budynek mieszkalny powstaje chyba dopiero w 1955 r. muszę się jednak zgodzić, iż na pewno w Tczewie było dużo łatwiej zapewnić robotnikom miejsce zamieszkania niż na wsi - przynajmniej do czasu usprawnienia transportu oraz budownictwa wiejskiego. ciekawa wydaje się hipoteza o zapleczu technicznym. zgoda. Tylko muszę wspomnieć, iż tczewski TOR w raportach ówczesnych władz w swoich pierwszych latach rysuje się jako obraz "nędzy i rozpaczy" pod względem produktywności. Bywały miesiące, iż 1 traktor remontowali miesiąc [nie koniecznie z ich winy, musimy wziąć pod uwagę braki w częściach zamiennych]. Władze na pewno miały jednak ten argument na uwadze.
Jak Państwo myślą, jaki jeszcze był powód umiejscowienia PGR tak blisko miast.
Jak Państwo myślą, jaki jeszcze był powód umiejscowienia PGR tak blisko miast.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Odświeżając wątek PGR/ dawnych folwarków tak wyglądał ten z dzisiejszej 30go Stycznia w roku 1881
- Załączniki
-
- mój folwark.jpg (135.23 KiB) Przejrzano 1220 razy
- mój folwark.jpg (135.23 KiB) Przejrzano 1220 razy