Od tego posta: viewtopic.php?p=40356#p40356kuba12341 pisze:a gdzie mieściła się ulica piękna ?
Niestety, załączniki poleciały w kosmos. Imageshack

Od tego posta: viewtopic.php?p=40356#p40356kuba12341 pisze:a gdzie mieściła się ulica piękna ?
W książce o tczewskich Górkach wspomina się o braciach Schmidt - właścicielach ziemskich z Czyżykowa - "czarnym" i "czerwonym". Jest mowa o tym, iż Johann Enss (ojciec Eduarda, późniejszego właściciela Górek) nabył działkę i czerwony dom od Schmidta przy ul. 30 stycznia. Trzeba byłoby sprawdzić, czy przypadkiem nie chodzi właśnie o te nieruchomości.
Ta fotografia z 1929 r. ładnie obrazuje pola dzisiejszego osiedla Bema. Poniżej to samo zdjęcie z zaznaczeniem ulic i miejsc:
Jadzia pisze: ↑8 kwie 2012, o 00:21 Osiedle Bema, to oczywiście przede wszystkim ulica BemaPoniżej fotki z kronik MBP (lata 70-te)
Dom na rogu ul. Bema i Konopnickiej. Na parterze mieściły się dwa sklepy. Do spożywczego stawałam w kolejce po kawę (jakie to było bezsensowne: jedna paczka kawy na głowę, bez względu na to, ile miało się lat). Niegdyś zostałam tam wysłana przez mamę po ocet
(tego na półkach raczej nie brakowało) i niby to nic szczególnego... Jednak wróciłam i zapytałam: ile kupić? Kilogram, czy litr? I kompletnie nie rozumiałam rozbawienia osób, które usłyszały pytanie
![]()
Drugi sklep, to tzw. "rzeźnik" (na zdjęciu widoczne są jego okna) i pani Benia rąbiąca mięso![]()
Bardzo proszę o pomoc w odszukaniu tego zdjęcia w MBP.
Czy ma ktoś jeszcze inne zdjęcia tego sklepu z określoną datą wykonania zdjęcia?