Znaleziono 204 wyniki

Powrót

autor: spaff
18 wrz 2025, o 16:18
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowy dworzec

No albo PKP lewa szyna i PKP prawa szyna, a tak na poważnie jest OK moim zdaniem, jest zarządca infrastruktury i są przewoźnicy jak na drogach, może jedynie zbędne jest PKP S.A. jako spółka od niczego (poza dworcami (tymi budynkami nie peronami)). Ja jestem researcherem amatorem. Moje podstawowe zai...
19 wrz 2025, o 17:12
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ulica Jarosława Dąbrowskiego

Nie wiem gdzie przypisać ten fakt dlatego przykleiłem się do tego wątku, bo przy ulicy Dąbrowskiego można było sobie poczytać. Dziennik Bałtycki, 1949, nr 38 Czytelnia pism radzieckich TCZEW (kt). — Z inicjatywy prezydium MRN w Tczewie z dniem 1 lutego powstała pierwsza na terenie miasta czytelnia p...
20 wrz 2025, o 18:47
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gniew

Ot suche info: Gazeta Toruńska 1914, R. 50 nr 94 — Gniew. Dobra rycerskie Cierpice pod Gniewem, 1500 mórg obszaru nabył od p. Boldta pan Eichstaedt z Bydgoszczy za 707 tyś. mk. za pośrednictwem firm parcelacyjnych Kindorffa z Torunia i Fiebiga z Grudziądza. https://i.imgur.com/ETX3BYS.jpeg To będzie...
23 wrz 2025, o 18:23
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stary Ratusz

Informacja o pożarze ratusza: ./download/file.php?id=22382 Poniżej pierwotny artykuł o którym mowa powyżej. Rozumiem że słowo "wczoraj" w poniższym artykule zostało źle dobrane i nie był to 20 maja, a wynika to z czasu przepływu informacji na początku XX wieku. Gazeta Toruńska 1916, R. 52...
26 wrz 2025, o 18:55
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gadżety na 700-lecie Tczewa

Pamiątkowy medal z okazji 700lecia miasta ./download/file.php?id=54650 ./download/file.php?id=54649 Dziennik Bałtycki, 1960, nr 81 Medal na 700-lecie Tczewa Architekci gdańscy, inż. Wiktor Tołkin i inż. Ryszard Massalski są autorami projektu medalu pamiątkowego, jaki zostanie wybity dla uczczenia 7...
28 wrz 2025, o 18:25
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Tczewski

Zdjęcie wież mostowych z ebay, którego nie widziałem w tym wątku a które według opisu pochodzi z czasów zniszczenia drugowojennego mostu:

Obrazek
30 wrz 2025, o 17:28
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowa Cerkiew

Dziennik Bałtycki, 1961, nr 12 Co mogą uczniowie Koło Szkolne Ligi O.P. w Nowej Cerkwi, powiat Tczew w związku z oddaniem do użytku nowej szkoły założyło dla miejscowej ludności park. Młodzież posadziła 500 drzew parkowych i jednocześnie założyła szkółkę zadrzewieniową na 0,12 ha. W okresie suszy m...
1 paź 2025, o 19:42
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowa Cerkiew

Innowacyjności śledcze wchodzą do użytku powszechnego: Gazeta Toruńska 1910, R. 46 nr 98 - Tczew. Jakiś niegodziwIec poprzecinał w Nowej Cerkwi skórę na powozie obywatela ziemskiego p. Pennera. Poszkodowany kazał sprowadzić psa policyjnego, znajdującego się w posiadaniu kupca Steinbrücka. Niebawem p...
2 paź 2025, o 17:00
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Cukrownia Pelplin

Wysyłki wagonowe realizować będziemy z bocznicy własnej. A zaciekawiłem się częścią kolejową cukrowni i przed wycieczką klasyczną odbyłem eksplorację na Google Streetview. Nieistniejące odgałęzienie z linii kolejowej nr 131 z nieistniejącego rozjazdu nr 3 przez wykolejnicę w kierunku bocznicy cukro...
4 paź 2025, o 18:42
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zmiana granic Powiatu Tczewskiego

Gazeta Toruńska 1887, R. 21 nr 28 Podział powiatów Przedłożony sejmowi projekt podziału powiatów w prowincyach zachodnio-pruskiej i poznańskiej brzmi jak następuje: (...) § 2. Dla wyborów do Izby deputowanych przydzielonym zostanie powiat żniński do okręgu wyborczego mogilnicko-gnieżnieńsko-wągrowi...