Znaleziono 205 wyników

Powrót

autor: spaff
5 paź 2025, o 20:38
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Sobowidz

W momencie gdy naprostował mnie Wałasz w sprawie zamku postanowiłem, że kiedyś odwiedzę to miejsce. Dzisiaj pokusiłem się spełnić moje postanowienie. W załączeniu kilka zdjęć. Budynek jest w jako takim (bardziej złym) stanie, ale z każdym rokiem będzie coraz gorzej. Wewnątrz budynku klimatu dodają d...
7 paź 2025, o 18:08
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ku pamięci... - inicjatywa Henryka Holwega

Jeśli dobrze rozumiem poniższy artykuł nazwiska można było (lub można wciąż) odczytać z tabliczek na cmentarzu katolickim w Gniewie. Można znaleźć te artykuły w internecie, ale wersja papierowa wygląda tak dokumentacyjniej ;) Dziennik Tczewski, 2000, nr 34 (...) Na przykład szeregowy Piotr Niewiarow...
9 paź 2025, o 17:11
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ulica Krótka

zet48 pisze: 28 lut 2011, o 22:34 :ok Tak to kamienica przy ul. Krótkiej 5
Obrazek
Inny odcień oraz inne przycięcie (patrz: prawe okno na poddaszu):

Obrazek

Źródło:
9 paź 2025, o 18:24
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej

Mam problemy ze znalezieniem postów dotyczących nieistniejącego dworca autobusowego PKS w Tczewie. Portal tcz.pl, środa, 02.06.2010, 00:01, red Dworzec PKS do rozbiórki - wkrótce rozpocznie się wyburzanie Już niedługo mocno zmienią się okolice dawnego dworca PKS. Już teraz przeniesiono tam część pun...
16 paź 2025, o 16:17
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Plac Hallera

Dzisiaj wyskoczył w telefonie fotoartykuł a w nim między innymi poniższe zdjęcie.

Obrazek

Źródło: https://tczew.naszemiasto.pl/pomorze-w- ... 2-27388229
18 paź 2025, o 18:05
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Śliwice

A tak delikatnie zainteresowałem się historią obcej mi miejscowości Śliwice. Skoro kościół w Śliwicach jest pod wezwaniem św. Katarzyny Aleksandryjskiej to w miejscowości nie może zabraknąć motywów kolejowych i powyżej to potwierdzono, ale poniższych plików nie było: Schemat stacji Śliwice Wielkie, ...
19 paź 2025, o 17:20
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Boręty

Gazeta Toruńska 1913, R. 49 nr 231 Spaff – nie wiem, czy zauważyłeś, ale na tej samej stronie Gazety Toruńskiej jest notatka, która ma związek z Krakowem i ... pośrednio także ... z przyszłym Marszałkiem Polski Rolą-Żymierskim ;) (Rozmaitości – Morderstwo w Krakowie ) https://naszahistoria.pl/krymi...
20 paź 2025, o 17:50
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kawalerowie Virtuti Militari

Marian Pelc (1899 Lwów — 1985 Tczew), żołnierz zawodowy WP, zasłużony działacz społeczny, odznaczony został Krzyżem VM za wojnę z bolszewikami, którą odbył w składzie 65 pp. Marian PELC – akta odznaczeniowe Virtuti Militari https://wbh.wp.mil.pl/pdfviewer/?f=/c/scans/VM/I.482.5-451.pdf Krzyszwars ,...
23 paź 2025, o 16:33
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: ul.Gdańska

O jakim obecnie adresie mowa w poniższym artykule? Chyba niejeden Girod wystąpił w tym wątku. Gazeta Toruńska 1913, R. 49 nr 153 — Tczew. Aptekarz Laskowski z Gdańska kupił dom od restauratora Giroda przy ulicy Gdańskiej 6 za 60 tysięcy marek, gdzie urządzi aptekę bardzo tam pożądaną. Otwarcie aptek...
27 paź 2025, o 21:04
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Obecny most kolejowy

Dziennik Bałtycki, 1958, nr 62, 1958-03-14 DOKP komunikuje ...że z uwagi na odbudowę przęsła mostu kolejowego na Wiśle w Tczewie, w dniu 18 bm. od godz. 4.30 — do 14.40 nastąpi przerwa w ruchu pociągów przez ten most. Przewóz podróżnych od Tczewa do Lisewa odbywać się będzie autobusami PKS. _ W zwi...