Znaleziono 72 wyniki

Powrót

autor: Wałasz
19 wrz 2022, o 17:10
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stadion przy ul. Bałdowskiej

Jak wierzyć Panoramie Miasta ;) to stadion został oddany do użytku w 1934 roku. Może trybuny wybudowano później? No to ja nie wiem, ale w zbiorach MBP jest taka fota z kroniki harcerskiej: ./download/file.php?id=28058 A tu foto z budowy z 1933 r. z MBP (stadion chyba powinien mieć swój wątek; gener...
autor: be-good
31 sty 2023, o 16:24
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Maszyny parowe i lokomobile dawnego Tczewa

101.jpg Gdyby komuś marzyło się zobaczyć bardzo dobrze zachowaną lokomobilę firmy Muscate Danzig - Dirschau - może tego dokonać jadąc do Skwierzyny nad Wartą. Oto opisy tej eksponowanej w przyhotelowym parku maszyny: Lokomobila - niespodzianka W połowie sierpnia 2012 wpadliśmy na dość dziwny pomysł...
autor: zielu
3 lut 2023, o 09:06
Skocz do działu
Skocz do tematu

Gniew i Pelplin - wyprawa na wiosnę

Na urodzinach DT padł pomysł powrotu do integracyjnych wypraw forumowiczów. Pomysł zacny, bo w końcu od dawna nigdzie razem nie wyjeżdżaliśmy ;) . Pojawiła się luźna propozycja wyjazdu - raczej samochodowego - do Pelplina - katedry i Muzeum Diecezjalnego. Katedra jest po renowacji, podobnie jak ogró...
21 cze 2024, o 15:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ul. Gdańska

Na Allegro pojawiły się zdjęcie z opisem : " TCZEW SZKOLENIE KOBIET LIGA OBRONY? 1953" Wydaje mi się że wykonano je przed obecną Szkołą Podstawową nr 2 - od strony ulicy Gdańskiej. W tle chyba widać budynek starego Domu Św. Józefa. ./download/file.php?id=26824 Fotografia na dole chyba bar...
21 cze 2024, o 15:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Osiedle Garnuszewskiego

Na tej fotce ten budynek jeszcze stoi , to jest pewne bo to tył tego budynku zaś od frontu stoją kasztany . Czyli to ten biały budynek ? Zdjęcie opisane jako rok 1974. Wszelkie podziękowania dla fotografa :hi ./download/file.php?id=28091 Tytułem uzupełnienia do poprzedniego posta: ten dworek był oś...
autor: mzk
7 lip 2025, o 07:35
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45

To już ostatnia prosta. Podobno lada dzień ruszają maszyny drukarskie.
https://ipn.gov.pl/pl/wydawnictwo/ksiaz ... ch-19.html
autor: niespokojna66
4 paź 2025, o 16:41
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ulica Jana III Sobieskiego

Znalezione na stronie e-bay zdjęcie budynku za dawnym sklepem Pewex, określonego jako tczewska fabryka chleba oraz porównanie ze zdjęciem z czasów PRL...
autor: niespokojna66
18 paź 2025, o 16:21
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Śliwice

Poszukiwania starych zdjęć w takie deszczowe dni przybierają na sile...Znalezione na "Śliwiczanie na starej fotografii"
autor: Krzyszwars
19 paź 2025, o 21:15
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kawalerowie Virtuti Militari

LukaszB pisze: 5 wrz 2012, o 23:52 Marian Pelc (1899 Lwów — 1985 Tczew), żołnierz zawodowy WP, zasłużony działacz społeczny, odznaczony został Krzyżem VM za wojnę z bolszewikami, którą odbył w składzie 65 pp.
Marian PELC – akta odznaczeniowe Virtuti Militari
https://wbh.wp.mil.pl/pdfviewer/?f=/c/s ... .5-451.pdf
28 gru 2025, o 11:13
Skocz do działu
Skocz do tematu

Geoportal i jego "skarby" - ortofotomapy, zdjęcia lotnicze, lidar i inne

Chciałem to zamieścić wcześniej, ale zawsze odkładałem na później. Skoro już Spaff poruszył ten wątek , to szybko wyjaśnię, o co chodzi zainteresowanym. Z usługą "Geoportal" są związane różne serwisy internetowe - sam najczęściej korzystam z tego: https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2....