Mój pradziadek Erich Schultz wybudował wtedy boisko sportowe. Zbudował go bezpłatnie, a koszty materialne pokrył z datków.
Źródło: Chronik des Kreises Dirschau, 1969
Znaleziono 157 wyników
- 22 kwie 2025, o 07:54
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 24 kwie 2025, o 23:26
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Szkoła Morska
Dzień dobry, zakupiłem ostatnio taką odznakę absolwentka szkoły morskiej. Przedwojenna była ze srebra i miała próbę. Moja jest bardzo cienka, gorszej jakości i jest to raczej odlew. Podobno mogła zostać zrobioną w latach 70-tych podczas zjazdu absolwentów ale nie jestem pewny czy nie jest to zrobion...
- 25 kwie 2025, o 07:42
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Budynek niem.towarzystwa sportowego-Czyżykowska
Wszystko się zgadza. Napisałem do Pani na priv, ale wkleję tu najważniejsze moje informacje. Pani dziadek Ernst Schultz (ur. 9.VII.1877 r.) był właścicielem znanej w Tczewie i okolicach firmy budowlanej, wykonawcą licznych prac remontowych i budowlanych w mieście i powiecie. Siedziba przedsiębiorstw...
- 30 kwie 2025, o 14:01
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 9 maja 2025, o 17:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Przekazanie zbiorów Dawnego Tczewa
To naprawdę wspaniała i wzruszająca wiadomość. Ogromne podziękowania dla całego zespołu Dawnego Tczewa za lata pracy i pasji. Przekazanie zbiorów do instytucji, które zadbają o ich zachowanie i udostępnienie, to piękny gest troski o dziedzictwo lokalne. Cieszę się, że historia naszego miasta znajdzi...
- 18 cze 2025, o 13:33
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Most - sytuacja obecna
Ja już od dawna śledziłem komunikaty o kolejnym etapie i z każdego nie wynikało, że powstanie jakieś przęsło. Według ostatniego materiału Tetka TV stan jest taki, że to ma być ostatni etap realizowany przez starostwo, a docelowego uruchomienia miałby dokonać inwestor zastępczy, którego póki co nie ma.
- 20 cze 2025, o 08:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Urszula Meger
Nagrobki posiadające cechy zabytkowe też mogą być chronione - zarówno w formie rejestrowej, jak i ewidencyjnej (czy to wojewódzkiej, czy to gminnej). Pewności tutaj nie mam, ale chyba w mieście Tczewie mamy tylko gminną ewidencję zabytków nieruchomych, natomiast nagrobek traktowany jest jako zabytek...
- 26 cze 2025, o 11:05
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Jeżeli prawnie się nie uda to można wydzierżawić na kolejne 20 lat chyba miejsce ?
Koszt to ponad 4000 tys PLN. Można by się pokusić o zrzutkę:) plus renowacja.
Koszt to ponad 4000 tys PLN. Można by się pokusić o zrzutkę:) plus renowacja.
- 27 cze 2025, o 18:32
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Hallo Spaff,
Dziękuję za korektę w liczbach
Miało być oczywiście 4 tyś. Informacji o cenie za dzierżawę wziąłem od wujka Google.
Dziękuję za korektę w liczbach
Miało być oczywiście 4 tyś. Informacji o cenie za dzierżawę wziąłem od wujka Google.
- 23 lip 2025, o 09:51
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Mieczysław Polewicz
Piękna i budująca historia – widać, że pan Polewicz był nie tylko fachowcem, ale i człowiekiem z klasą. Takie postacie mocno zapadają w pamięć, zwłaszcza gdy łączą kompetencje z kulturą osobistą. Dobrze, że ktoś pielęgnuje takie wspomnienia – dzięki za podzielenie się!