Znaleziono 157 wyników

Powrót

autor: niespokojna66
23 lis 2018, o 20:15
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Szczerbięcin

Obrazki ze Szczerbięcina
24 lis 2018, o 16:15
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Lisewo

Czasami "klapki" spadają nam z oczu i widzimy więcej. Kolejna pocztówka, znaczek ze stemplem poczty lisewskiej i kartka pocztowa .
autor: LukaszB
11 lut 2019, o 13:32
Skocz do działu
Skocz do tematu

Ratujemy stare nagrobki

Z najstarszych tczewskich cmentarzy znikają stare nagrobki. Wiele z nich pochodziło jeszcze z czasów przedwojennych. Należy otoczyć opieką te, które pozostały. Są one niemymi pomnikami historii. Wiążą się z nimi nie tylko losy poszczególnych osób i rodzin, ale także dzieje naszego miasta. Zapraszamy...
24 lut 2019, o 18:19
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ratujemy stare nagrobki

Mam stworzoną wstępną listę nagrobków, należy teraz sprawdzić z dokumentami kiedy one powstały i czy oryginalny kształt nie został zmieniony. Potem czekają nas uzgodnienia z konserwatorem. Na pierwszy rzut idą nagrobki przedwojenne lub tuż powojenne
27 lut 2019, o 21:19
Skocz do działu
Skocz do tematu

Ratujemy zabytkowe nagrobki II

Kontynuujemy akcję objęcia ochroną starych, zabytkowych nagrobków. Tym razem stworzymy dokumentację fotograficzną najcenniejszych z nich znajdujących się na Nowym Cmentarzu przy ul. 30go Stycznia. Zapraszamy wszystkich chętnych w sobotę 2 marca o godz. 12.
autor: Jak.osa
31 lip 2019, o 21:11
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowy dworzec

Dawno tutaj już nie pisałem... Ale dzisiaj podczas czekania na pociąg do Gdańska, zaobserwowałem interesujące oznaczenia na cegłach łącznika nad peronami dworca. Na pewno oznaczenie daty produkcji cegły i być może wytwórcy? (zdjęcie zrobione z dojścia do windy naprzeciw 3 peronu - patrząc z okna w s...
11 lis 2019, o 17:26
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zakłady fotograficzne

Kolejne zdjęcia z aukcji internetowych
ebay, delcampe.net
autor: Izabella
28 lis 2019, o 21:07
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowy dworzec

Niejeden tczewski "szperacz" pewnie miał już w swoich rękach te rysunki, ale nie zauważyłam, by pojawiły się na forum - przepraszam, jeśli jednak po prostu je przeoczyłam. Przy okazji wizyty w Archiwum Państwowym w Gdańsku rzuciłam okiem na projekt tczewskiego dworca - myślę, że trwający r...
autor: mieczy
8 lut 2020, o 16:30
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stare przedmioty z tczewskich domów

Stare zdjęcie oddam w dobre ręce. :)
mam i nie wiem co z nim zrobić, czekam na podpowiedź.
Nie wiem kto jest na zdjęciu.
autor: nadbrzeże3a
24 wrz 2020, o 06:41
Skocz do działu
Skocz do tematu

Żydzi tczewscy w Berlinie

Będąc w Berlinie na cmentarzu przy Schönhauser Allee znalazłam nagrobek Leiser Lazarusa urodzonego 05.02.1819 roku w Tczewie, zmarłego 06.02.1906 roku i pogrzebanego w Berlinie. Był on synem Arona Lazarusa (żonaty trzy razy) i Serenze Lazarus. Żoną Leiser była Rozalia z domu Abraham. Urodzona była 0...