Znaleziono 404 wyniki

Powrót

autor: Izabella
28 lis 2019, o 21:07
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowy dworzec

Niejeden tczewski "szperacz" pewnie miał już w swoich rękach te rysunki, ale nie zauważyłam, by pojawiły się na forum - przepraszam, jeśli jednak po prostu je przeoczyłam. Przy okazji wizyty w Archiwum Państwowym w Gdańsku rzuciłam okiem na projekt tczewskiego dworca - myślę, że trwający r...
autor: Wałasz
3 gru 2019, o 11:45
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ulica Jarosława Dąbrowskiego

Z akt nadzoru budowlanego Tczewa (por. https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?t=3036#p65036) wynika, że jest to budynek dawnego kina, które należało do Edwarda Gandrassa. W tym miejscu stanął po wojnie obiekt PRL-owskiego kina "Wisła", który w latach 2005-2006 przebudowano na pawilony u...
15 gru 2019, o 13:17
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Cegielnie

W poście skoncentruję się na miejscowościach, które znalazły się w późniejszym obrębie granic administracyjnych miasta Tczewa - w tym wypadku będzie to Czyżykowo i Suchostrzygi wraz z Malinowem. Na mapie zamieszczonej przez @Cez świetnie widać ile w Tczewie było cegielni około 1908 roku Zacznijmy od...
19 gru 2019, o 14:20
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Szkoły

Jeśli chodzi o szkołę na Czyżykowie to według informacji starszych mieszańców szkoła mieściła się ( a mówią o tym miejscu stara szkoła lub szkoła niemiecka ) nie wiem czy ten zaułek ma jakąś nazwę ale jest to jak się idzie od mechanika w kierunku Czyżykowa po prawej na samym dole , tam gdzie aktual...
23 gru 2019, o 12:38
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Czyżykowo

Dla odmiany cofnijmy się trochę w czasie, do Średniowiecza, w mroki dziejów pierwszych stuleci Czyżykowa. Wiemy już z notki Dawnego Tczewa , że w 1328 r. istniał we wsi dwór krzyżacki (Ordenshof), który 5 lat później został wymieniony przez rycerzy na tereny w Zajączkowie . W 1451 r. Czyżykowo otrzy...
autor: mieczy
30 gru 2019, o 15:57
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stare przedmioty z tczewskich domów

Odwiedził mnie "Dawny Mikołaj" i obdarował prezentami. :ok
Obiecał, że jeszcze przeszuka zakamarki swoich sań i może znajdzie coś jeszcze. :)
autor: Cez
3 sty 2020, o 15:30
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most - sytuacja obecna

Polecam moje podsumowanie zawirowań wokół Mostu Tczewskiego w 2019 roku. Wszystko wyjaśnione w sposób chronologiczny. Za kilkanaście lat ten materiał będzie cenną pamiątką dzięki różnego rodzaju przebitkom ukazującym fazy znikania przęseł ESTB.

autor: moni
17 sty 2020, o 16:25
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: W powojennym Pelplinie

W starym albumie rodzinnym znalazłam fotografię z końca lat 50, przedstawiająca moja mamę, Urszulę Sikorską z kolegami ze szkoły podczas spędzania wolnego czasu na łyżwach. Może ktoś rozpozna osoby na tym zdjęciu, moja mama to druga z prawej.
autor: moni
27 sty 2020, o 21:10
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: W powojennym Pelplinie

Kolejna fotografia z rodzinnego albumu Sikorskich, klasa VIII szkoly podstawowej (albo liceum)w Pelplinie
koniec lat 50.