Znaleziono 769 wyników

Powrót

autor: Wałasz
15 sty 2020, o 17:33
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Karczmy - Pierwszy i Drugi (Ostatni) Grosz

Co ciekawe, wspomniane "Groschen", to mogą być nie tylko nazwy istniejących tam karczm, ale określenie jednostek terytorialnych wchodzących w skład miejscowości. I tak w XIX w. Czyżykowo składało się z głównej wsi Gross Zeisgendorf, osady podmiejskiej Klein Zeisgendorf (por. https://dawnyt...
15 sty 2020, o 18:00
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Siedliska, których już nie ma

W pracy H. Bugalskiej: Toponimia byłych powiatów gdańskiego i tczewskiego / Pomorskie monografie toponomastyczne nr 6 odnalazłam sporo nazw nieistniejących już wsi. Nie zawsze podane jest ich położenie. W pracy tej autorka często powołuje się na książkę Perlbacha M.: Pommerellisches Urkundenbuch, B...
23 sty 2020, o 13:07
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Czyżykowo

Przyszedł chyba wreszcie czas na podsumowanie i rewizję tego, o zostało zamieszczone wcześniej. ;) 1. W okresie panowania Zakonu Krzyżackiego, dwór w Czyżykowach stanowił przed 1335 r. siedzibę wójtostwa tczewskiego. Następnie zostało ono przeniesione do Zajączkowa by nie później niż od pocz. lat 60...
autor: Ramses74
25 sty 2020, o 17:49
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Przedmioty dawnego Tczewa

Witam :hi ,

dorwałem na ebayu... 8-)

Pzdr Damian :)
autor: Big Zbig
28 sty 2020, o 17:06
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: W przedwojennym Pelplinie

Dokładnie 100 lat temu odbyły się uroczystości związane z wkroczeniem polskiego wojska do Pelplina. Około godziny 11.00 do miasta wkroczył pierwszy oddział pułku Ułanów Krechowieckich pod dowództwem rotmistrza Zygmunta Podhorskiego oraz obsada pociągu pancernego, która zajęła kolej. Około godziny 12...
autor: Big Zbig
29 sty 2020, o 21:13
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dokumenty, listy, pisma urzędowe, znaczki i stemple

Tym razem załączam skany dokumentu mojego ojca z II wojny światowej - "Arbeitsbuch". Po jego przetłumaczeniu dołączę opis czasu i miejsca .
autor: moni
29 sty 2020, o 23:20
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: W powojennym Pelplinie

Kolejne dwa zdjęcia z pelplińskich czasów szkolnych mojej mamy Urszuli Sikorskiej, jedno z nich w szkolnej bibliotece.
autor: zielu
1 lut 2020, o 00:18
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: 9. urodziny Dawnego Tczewa

Parę zdjęć z czwartkowych uroczystości. Próby uchwycenia dwóch najmłodszych uczestniczek okazały się być tak samo bezcelowe jak złapanie kolibra w locie ::dawnytczew
autor: zielu
21 lut 2020, o 21:20
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Knybawski

Zobaczcie, co wygrzebał fanpage "Ocalić od zapomnienia - Praust" :o 87264964_3151059348452038_984909749856239616_n.jpg I jeszcze taka wizja wież na przyczółku stąd: https://www.autobahngeschichte.de/STRECKEN/Reichsstrasse_1/Weichselbrucke_bei_Dirschau/weichselbrucke_bei_dirschau.html?fbcli...
autor: niespokojna66
22 lut 2020, o 20:34
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Knybawski

Znalezione dzisiaj, na ebay.de