Znaleziono 300 wyników
- 3 kwie 2017, o 10:20
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Wojskowe Bataliony Górnicze
Podczas marcowego spotkania rodzinnego mąż mojej szwagierki dal się namówić na wspomnienia z okresu , gdy został zmuszony do 27 miesięcznej służby w Wojskowym Batalionie Górniczym w Bytomiu. Wydobywał węgiel w kopalni Bobrek i Rozbark, gdzie pracowali również jego rówieśnicy z Tczewa: Drążek i Frelk...
- 5 kwie 2017, o 12:30
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Gwara tczewska
Dziecięciem będąc usłyszałem od naszej sąsiadki takie polecenie: "Lejć chwatko do swoji mamy i powjydz ji, że uż je szatora wew wsi". Szatora , to człowiek, który trudnił się handlem obwoźnym. Jak przyjechał do miejscowości, to już z daleka było słychać: "Lómpy, lómpy....". W Pel...
- 5 kwie 2017, o 20:21
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Lodołamacze i lodołamanie
Foty, które "raczej" nie pojawiły się w tym wątku
. Lodołamacze, które stacjonowały w Tczewie.
źródło: http://strefahistorii.pl/
źródło: http://strefahistorii.pl/
- 7 kwie 2017, o 21:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę
Gazeta Polska z 7 listopada 1850r. informowała o postępie prac przy moście
- 11 kwie 2017, o 12:21
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Wojska Polskiego
Niedawno przeczytałam o interesujących lokatorach budynku na Wojska Polskiego 23 (dawna Skarszewska 7) . Pierwszym właścicielem domu był Ferdynand Radtke, kolejnym Bronisław Szweda. Kamienica nadal jest własnością tej rodziny. W.P_1.jpg W okresie od października 1929 r. do 1 marca 1930 r. w wynajmow...
- 12 kwie 2017, o 12:11
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Przedmioty dawnego Tczewa
Szukam odpowiedniego działu dla przedwojennej gry z naszym miastem obecnym na planszy 
- 22 kwie 2017, o 12:24
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Opowieści z Dawnego Tczewa: Legenda o Tczewskim Gryfie
Poszli szukać keszy, przeszkadzałem im zaledwie godzinę 
- 23 kwie 2017, o 19:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ul. Kardynała Wyszyńskiego/1 Maja
wyszy.jpg Najstarsza córka Szramków Gertruda, po małżeństwie z Leonem Wełmińskim w 1931 roku, przejęła rodzinny interes i wraz z mężem kontynuowała familijne tradycje. Na zdjęciu u góry Leon Wełmiński (z wąsem) stoi w drzwiach swojego sklepu. Pytanie: gdzie znajdował się ten sklep? :scratch Moim zd...
- 24 kwie 2017, o 13:56
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ul. Kardynała Wyszyńskiego/1 Maja
Ja to wiem z całą pewnością, dokładnie tam był sklep, tam również mieszkał pan doktor Wełmiński, znakomity chirurg, syn państwa Wełmińskich, w podwórzu w latach 70-80. mieściła się piekarnia. Grób państwa Wełmińskich znajduje się na starym cmentarzu zaraz przy ulicy.
- 3 maja 2017, o 17:53
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Tablica o Królewskiej Przygotowywalni Elementów Stalowych
Mam pomysła ! W sąsiedztwie Galerii Kociewskiej pozostał częściowo odrestaurowany i "odchwaszczony" budynek , będący jedyną pozostałością po Królewskiej Przygotowalni Elementów Stalowych, powstałej głównie w związku z budową mostu przez Wisłę.Stoi on w takim położeniu , że aż się prosi, ab...