Znaleziono 382 wyniki
- 9 kwie 2018, o 10:48
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Hieronim Majewski- świadek ekshumacji grobów katyńskich
Gdy III Rzesza ujawniła zbrodnię dokonaną przez sowietów w Katyniu, hitlerowcy postanowili ogłosić całemu światu o mordzie na Polakach. Rząd III Rzeszy powołał Międzynarodową Komisję Lekarską, której członkowie pochodzili z krajów zależnych od Niemiec (oraz ze Szwajcarii), która od 28 do 30 kwietnia...
- 9 kwie 2018, o 22:19
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Katastrofa statku San
Zapytanie z FB "Witam miłośników Tczewa i okolic. Czy ktoś z Was słyszał coś o katastrofie statku "San", który zatonął na kursie między Gdynią i Tczewem bodajże w październiku 1934 r.? Statek należał do Towarzystwa "Vistula"." Informacje ze strony http://www.graptolite....
- 10 kwie 2018, o 18:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Katastrofa statku San
Na szybkiego:
- 17 kwie 2018, o 20:15
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Związek Weteranów Powstań Narodowych koło Tczew
Czy zna ktoś ten temat
Może ktoś rozpozna miejsce, a może swoich przodków
Może ktoś rozpozna miejsce, a może swoich przodków
- 25 kwie 2018, o 18:54
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kończewice
Witam Jestem tutaj nowy:) nie widziałem nigdzie na forum linku do kroniki wsi Konczewice więc zapraszam do lektury
http://www.konczewice.elblag.opoka.org. ... -konczewic
http://www.konczewice.elblag.opoka.org. ... -konczewic
- 8 maja 2018, o 21:31
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Wyspa Wróbla
Ciekawy tekst pojawił się niedawno na fanpage'u Zakładu Historii Krajów Bałtyckich Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Kopiuję w całości, bo od siebie nic mądrego w tym temacie już nie dodam ;). WYSPA WRÓBLA (Insula Passerina) to nieistniejąca wyspa wiślana położona między Białą Górą a Tczewe...
- 10 maja 2018, o 12:28
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Pracownicy kolei tczewskiej
Mój dziadek przez całe życie pracował jako maszynista . Słabe niestety jakościowo zdjęcie, w którym jest w kabinie Ty4.
- 23 maja 2018, o 19:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Zamkowa
O ile wiem to był podziemny tunel do załadunku barek.Był on połączony z urządzeniem załadowczym w miejscu,gdzie obecnie mieści się punkt widokowy.Urządzenia powstały w okresie międzywojennym,kiedy Tczew miał być portem morskim.
- 26 maja 2018, o 13:09
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Henryk Chmielewski - bohater ruchu oporu
Witam Moja mama Ludwika Chmielewska opowiadała mi o kontaktach z rodziną Jurgo w czasie okupacji. Chciałbym dodać że Henryk w domu i przez kolegów nazywany był Bubi. Moja mama i Henryk płynnie rozmawiali po niemiecku i oczywiście po polsku.Ojciec Henryka prowadził w Tczewie szkołę szoferów i warszta...
- 26 maja 2018, o 15:03
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zakłady fotograficzne
Zdjęcia pokazujące personel zakładu fotograficznego, który w czasie wojny mieścił się na ulicy Dąbrowskiego. Większość zdjęć pochodzi z roku 1942; z licznego grona widocznych na fotografiach osób, bodaj tylko dwie nie nosiły typowo polskich nazwisk. Warto zwrócić uwagę na uliczne urządzenie służące...